365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 4 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 49 €-
Kontaktujte nás

Ako sme navrhovali hodinky Ryka?

Sú krásne úplnou náhodou.

Buďme k sebe úprimní. Nie všetky naše hodinky by prežili vo voľnej prírode. Sú tak trochu ako ľudia – sú pôsobivé v spoločenskom prostredí, ale lezenie po skalách v Nórsku by im asi nešlo veľmi dobre. Hodinky Ryka nie sú priemerné hodinky. Ani sme ich nenavarovali pre bežného muža.

Máme veľa skvelých hodiniek. S hodinkami Ryka sme chceli dosiahnuť niečo iné. Chceli sme vytvoriť hodinky, ktoré prežijú takmer všetko. Hodinky, ktoré by ste si mohli vziať na beh v blate, potom ich opláchnuť a boli by ako nové. Hodinky, ktoré by ste po vašej smrti mohli nechať svojmu vnukovi. Chceli sme navrhnúť hodinky tak robustné, pevné a odolné, že by ste ich mohli prejsť buldozérom. Neberte nás za slovo, hodinky by ste týmto spôsobom určite zničili. Ale aspoň na chvíľu by ste mali o tom pochybnosti. Inak sme všetky ostatné veci splnili.

Ako však navrhnúť hodinky, ktoré vyjdú bez ujmy aj po tom, ako na ne niečo hodíte? To je príbeh o tom, ako sme navrhli kolekciu Ryka.

1 Ako sme navrhovali hodinky ryka?1.1 Všetko to začína strojčekom1.2 Vďaka tomu sú hodinky prakticky nezničiteľné

Všetko to začína strojčekom

Hodinky sú také pevné, ako je pevné ich najslabšie koliesko.

Aký zmysel má vytvoriť hodinky odolné voči vode a poškriabaniu, ak vám pri náraze do steny odpadne minútová ručička. Alebo ak začnú bežať tak, že deň bude mať 26 hodín, pretože ste ich nechali niekoľko hodín na priamom slnku? Strojček je vždy najdôležitejšou súčasťou akýchkoľvek hodiniek a každá ďalšia funkcia by bola zbytočná, ak by strojček nebol starostlivo vybraný. Zdá sa, že mnohí dizajnéri hodiniek na to zabúdajú.

Pre kolekciu Ryka sme zvolili ultraspoľahlivý a robustný strojček Miyota Cal. 6S21 chronograf. Nie je to len fantastický a spoľahlivý kúsok japonského inžinierstva. Ale funkcia chronografu nám umožnila pridať do dizajnu Ryka niečo, čo bolo na samom vrchole nášho zoznamu „najžiadanejších funkcií“... stopky.

V drsných podmienkach môže nastať množstvo scenárov, pri ktorých by sa stopky hodili – od odhadu vzdialenosti búrky pri kempovaní, cez varenie diviny vo voľnej prírode, až po prípravu na Tour de France... chronograf premení hodinky Ryka z odolného doplnku na nástroj prežitia.

Vďaka tomu sú hodinky prakticky nezničiteľné

Nie sú... ale môžu byť.

Keď sa na hodinky Ryka pozeráte, a keď cítite ich hmotnosť, možno si myslíte, že sú nezničiteľné. My to však legálne tvrdiť nemôžeme. Ale, ako sa dá vyrobiť niečo tak malé a zložité také pevné?

Okrem pravidelnej výmeny batérie je výmena sklíčka jednou z najbežnejších úloh, s ktorými sa hodinári každodenne stretávajú. Málokedy však musia meniť zafírové sklíčko.

Zafírové sklíčko

Vyrobiť syntetické diamanty vieme už od roku 1879. Prvý rubín bol vypestovaný v laboratóriu v roku 1902 a čoskoro ho v roku 1909 nasledoval zafír. Drahé kamene sú oveľa tvrdšie ako sklo.

Tvrdosť určuje, ako ľahko sa povrch deformuje a poškriabe. Meria sa pomocou Vickersovej stupnice (HV).

  • 10000HV Diamant – najtvrdší materiál, aký človek pozná.
  • 2200HV Zafírové sklíčko – najtvrdší materiál používaný na výrobu sklíčiek hodiniek.
  • 800HV Tvrdené minerálne sklo – najbežnejší typ sklíčka používaného na hodinkách.
  • 500HV Hesalitové sklíčko – väčšinou používané na starších, lacnejších quartz a digitálnych hodinkách.
  • 30-80HV Železo – uvádzame len na porovnanie.

Hodinky Ryka sú vybavené zafírovým sklíčkom s dvojitým zaoblením. Len ťažko nájdete pevnejšie a odolnejšie sklíčko hodiniek. Ploché zafírové sklíčko sa vyrába pomerne jednoducho, ale ohnuté - a nieto ešte s dvojitým zaoblením - je oveľa zložitejšie, a preto je drahé. Klenutý tvar však robí sklíčko štrukturálne pevnejšie, čo mu umožňuje odolať väčšiemu tlaku (napr. pri potápaní) alebo lepšie absorbovať nárazy (napr. keď robíte mužné veci svojimi mužnými rukami).

Zaoblený tvar na jednej strane skreslí pohľad na hodinky, takže ich bude ťažšie čítať okrem jedného konkrétneho uhla. So zaoblením na oboch stranách toto zakrivenie zaniká. Potom je pridaná aj antireflexná vrstva, aby nebolo problémom ani slnečné oslnenie.

Puzdro

Ciferník hodiniek je to, na čo sa pozeráte, ale puzdro je to, s čím manipulujete. Bolo pre nás dôležité, aby boli hodinky dobre čitateľné za akýchkoľvek podmienok, či už v hĺbke 100 m pod vodou alebo 8000 m nad morom. Preto sme zvolili klasický dizajn potápačských hodiniek s hrubými nožičkami a výraznými detailmi so švajčiarskym osvetlením pre jasné nočné čítanie času.

Luneta, tlačidlá a korunka sú hrubé. Hodinky tak môžete naplno využívať bez toho, aby ste si zložili rukavice. Snowboardujte s hodinkami Ryka pripnutými na vonkajšej strane rukavice a odmerajte si čas, za ktorý zídete z vrchu kopca. Aby sa zvýšila odolnosť a pevnosť, zadná strana a korunka hodiniek sú priskrutkované, nie zatlačené.

PVD povlak

Choďte do miestneho železiarstva a nájdite nejaké oceľové vrtáky. Niektoré z tých kvalitnejších budú mať zlatý tón. To je nitrid titánu. Pridáva sa tam, aby chránil špičku pred tým, do čoho vŕta – pred inou oceľou.

Proces PVD povlakovania zahŕňa prehriatie nitridu titánu do jeho plazmového stavu a jeho vystreľovanie na objekt vo vákuovej komore. V porovnaní s väčšinou povrchových úprav je tento spôsob šetrný k životnému prostrediu. Žiadne nádoby naplnené chemikáliami, do ktorých sa predmet namáča, ani žiadne prenikanie zvyškov farby do zásob vody.

Tento proces znižuje trenie a robí vrták oveľa tvrdším a odolnejším. A ak sa PVD povlak neodlúpne z vrtáku, ktorý si razí cestu cez pevnú oceľ, neodlúpne sa ani z vašich hodiniek. Pridanie malého množstva pigmentu do zmesi nám umožňuje vytvoriť tóny ružového zlata a striebra. Môžeme ale vytvoriť aj dúhové, modré, čierne, medené, kávové, tmavosivé a iné farby.

Nižšie trenie znamená, že predmety, ktoré prídu do kontaktu s oceľovým povrchom, s väčšou pravdepodobnosťou skĺznu. Nezachytia sa, čo by znamenalo zanechanie trvalých stôp. Vďaka tejto kombinácii nízkeho trenia, tvrdosti a tónovaného lesku je PVD povlak ideálny na vytváranie trvácnych, odolných šperkov z chirurgickej ocele a doplnkov všetkých druhov. Skutočnosť, že je oveľa lacnejší ako drahé kovy, je len bonus navyše.

Remienok

Všetko na hodinkách Ryka je navrhnuté z hľadiska funkčnosti. Americký vojenský remienok s jednoslučkovou sieťovinou je mimoriadne pevný, príjemne dýcha, je vyrobený z nenasiakavého nylonu a je ľahko vymeniteľný – jednoducho sa zasúva pod tyčky na puzdre hodiniek. Po mimoriadne špinavom dobrodružstve ho môžete dokonca hodiť do práčky s bielizňou, a samotné puzdro dôkladne vydrhnúť.