365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 3 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 39 €-
Kontaktujte nás

Slnečné okuliare - Ochráňte svoje oči pred slnkom

Či už ste na pláži, na výlete alebo dochádzate do práce, ochrana očí pred slnečnými lúčmi je rovnako dôležitá ako ochrana vašej pokožky.

Pamätáte sa na detské letá, kedy ste boli celý ponatieraní krémom s ochranným faktorom 50? Týmto opaľovacím krémom vás určite vaša mama ponatierala zakaždým, keď ste vyšli z bazéna.

Žiadne prekvapenie... a mala pravdu.   Najlepší spôsob, ako znížiť riziko rakoviny kože a predčasné starnutie pokožky, je chrániť sa pred škodlivými UV lúčmi. Ochrana pred slnkom je však zložitejšia, ako sa iba natrieť dobrým krémom.

Slnečné okuliare nielenže dobre vyzerajú, ale je to aj jedna z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste sa ochránili pred škodlivým UV lúčmi. Výber z internetového obchodu môže byť zložitý. Ale keď pochopíte to, čo hľadáte, budete mať možnosť okamžite vidieť svet jasnejšie.

Predtým, ako sa rozhodnete medzi slnečnými okuliarmi v štýle aviator, browlines alebo skladacími slnečnými okuliarmi, povedzme si, čo je najdôležitejší dôvod nosenia okuliarov - ochrana pred slnkom.

Bezpečnosť je na prvom mieste. A vaša mama bude taká hrdá.

1 Slnečné okuliare - ochráňte svoje oči pred slnkom1.1 Slnečné okuliare s ochranou proti uv žiareniu1.2 Polarizované okuliare 1.3 Pánske okuliare a štýl1.4 Ako čistiť slnečné okuliare?1.5 Vy sa pýtate – my odpovedáme

Slnečné okuliare s ochranou proti UV žiareniu

Slnko uvoľňuje energiu v mnohých formách. Mali by sme si však dávať pozor na ultrafialové (UVA + UVB) lúče.

S pomaly sa poškodzujúcou ozónovou vrstvou (vďaka klimatickým zmenám) sa teraz dostáva na zem množstvo UVA a UVB lúčov. Tieto lúče zasahujú oči a môžu zvýšiť riziko šedého zákalu a iných ochorení oka, medzi ktoré patrí aj slepota, rakovina oka a fotokeratitída (niečo ako popálenina kože zo slnka… ale na vašom oku).

Podobne ako žltnú plasty a noviny, keď sú dlhú dobu vystavené slnku, aj dlhodobé vystavenie slnečnému žiareniu sfarbí citlivú pokožku okolo oka a na očnom viečku.

A vy ste si mysleli, že si na nos stačí natrieť opaľovací krém.

Kedy by ste mali nosiť slnečné okuliare s ochranou proti UV žiareniu?

Podľa WHO je letné slnko najintenzívnejšie medzi 9:00 a 15:00, kedy na zemský povrch dopadne 75% množstva denného UV žiarenia. Pridajte si k tomu odrazy zo snehu, vody alebo diaľnice, a budete pravdepodobne vystavení dvojitému žiareniu.

Ochraňujte si oči slnečnými okuliarmi v čase najsilnejšieho slnka od 9:00 do 15:00.

Pamätajte si, že poškodenie očí slnkom sa objavuje aj na jar, na jeseň a v zime. Vždy, keď ste na slnku, noste slnečné okuliare blokujúce UV žiarenie a klobúk so strieškou. Ľahký spôsob na zapamätanie škodlivosti spočíva v dĺžke vášho tieňa. Čím kratší je váš tieň, tým väčšie je vystavenie škodlivému UV žiareniu.

Nenechajte sa však oklamať dažďom. UV žiarenie môže prechádzať aj cez mraky.

Tipy na nakupovanie pánskych slnečných okuliarov s ochranou proti UV žiareniu

Pri nákupe slnečných okuliarov s ochranou voči UV žiareniu si vždy prečítajte popis a zakúpte si také, ktoré blokujú 99 - 100% lúčov UVA a UVB. Myslite aj na to, že UV blokovanie neznamená polarizáciu. Polarizované slnečné okuliare vám ešte popíšeme.

Čo znamená ochrana pred UV400? Znamená to, že sa blokujú UV vlny rovné alebo kratšie ako 400 nanometrov. Všetky UV vlny (UVA, UVB a UVC) sú kratšie alebo rovné 400 nm a sú blokované šošovkami.

Predstavte si UV400 ako plnú ochranu pred slnečným UV žiarením.

Sú slnečné okuliare so 100% UVA / UVB ochranou lepšie ako slnečné okuliare s ochranou UV400? Nie, budete chránení aj jednými aj druhými okuliarmi. Oboje blokujú škodlivé UVA a UVB žiarenie a poskytujú ochranu, ktorú vaše oči potrebujú.

UV lúče sa do očí dostávajú zo všetkých strán... nielen z prednej strany. Zvážte to pri rozhodovaní medzi uzavretými slnečnými okuliarmi a malými okrúhlymi.

Napriek tomu, čo hovoria reklamy, pri ochrane pred UV žiarením nehrá žiadnu úlohu:

  • Cena – Dokonca aj lacné slnečné okuliare ponúkajú 100% ochranu pred škodlivým UV žiarením.
  • Farba a tmavý odtieň šošoviek - Šošovky na slnečných okuliaroch sú ošetrené chemikáliami absorbujúcimi UV, aby mohli blokovať škodlivé UV žiarenie. Keďže sú tieto chemikálie bezfarebné,
    okuliare s priehľadnými šošovkami môžu blokovať škodlivé UV žiarenie rovnako ako okuliare s tmavými odtieňmi šošoviek.
  • Polarizácia – Polarizované slnečné okuliare sú navrhnuté tak, aby znižovali oslnenie od odrazeného svetla, ale neblokujú UV lúče. Našťastie väčšina slnečných okuliarov v Trendhim ponúka 100% ochranu pred UV žiarením a polarizáciu.

Polarizované okuliare

Čakáme celý rok na dlhé letné dni... a potom, keď prídu, žmúrime, pretože sme zabudli, aké oslnivé a ostré slnečné lúče môžu byť.

Aj keď vám polarizované šošovky môžu zabrániť v žmúrení, neposkytujú vám ochranu pred UV žiarením. Redukcia oslnenia a ochrana pred UV žiarením sú dva rôzne spôsoby ošetrenia slnečných okuliarov. Pozrite si popis a uistite sa, že vaše ďalšie okuliare obsahuje obe vlastnosti.

Čo sú polarizované slnečné okuliare?

Polarizované okuliare majú, asi tušíte, polarizované šošovky. Pridávajú aj ďalšiu úroveň ochrany vašich očí znížením oslnenia od odrazeného horizontálneho svetla.

Slnečné okuliare s polarizáciou sú užitočné najmä v exteriéri pri vode, na snehu a keď jazdíte počas zasneženého alebo jasného dňa.

Ako fungujú polarizované slnečné okuliare?

Nie sme fyzici, ale vieme, že keď sa svetlo odrazí od povrchu objektu, zvyčajne sa rozptyľuje v rôznych uhloch. Toto sa stáva, keď majú objekty nerovný povrch.

Ak je povrch hladký - napríklad diaľnica pred vami, pláž alebo čelné sklo - potom sa svetlo odráža len v jednom uhly... ten, ktorý ide priamo do vašich očí.

Toto je oslnenie. Koniec vyučovania.

Polarizované slnečné okuliare umožňujú, aby sa do oka dostalo vertikálne svetlo, pričom blokujú horizontálne svetlo.

Polarizované slnečné okuliare majú šošovky so špeciálnou chemikáliou, ktorá filtruje svetlo vytváraním vertikálnych otvorov. To znamená, že sa do nich zmestia iba svetelné lúče, ktoré prichádzajú do očí vertikálne.

Túto chemikáliu a jej molekuly si môžete predstaviť ako lamely na žalúziách. Lamely umožňujú vidieť iba svetlo, ktoré cez ne prechádza. Iné svetlo bude zablokované.

Polarizované šošovky robia to isté... ale vertikálne. Do vášho oka sa dostane vertikálne svetlo, ale horizontálne svetelné vlny - oslnenie - budú zablokované. Výsledkom je, že to, čo vidíte s polarizovanými slnečnými okuliarmi, je o niečo tmavšie ako v skutočnosti, ale detaily budú lepšie viditeľné.

Kedy by ste mali nosiť polarizované slnečné okuliare?

Riziká poškodenia očí spôsobené slnečným žiarením sú väčšie iba v určitých časoch. To isté platí aj pri oslnení.

Voda, sneh a autá môžu odrážať svetlo do vašich očí. A pretože odrážané UV žiarenie môže poškodiť pokožku a oči rovnako ako priame UV žiarenie, je to ako dvojitá dávka škodlivých lúčov. Európsky kódex proti rakovine varuje, že sneh odráža až 85% UV a voda medzi 5 až 10%.

Možno budete mať problémy so zobrazovaním obrázkov na LCD obrazovkách (displeje z tekutých kryštálov), ako sú smartfóny, palubná doska alebo bankomat. To však nie je až taký veľký problém, pokiaľ nie ste pilot a potrebujete jasne vidieť všetky monitory. Potom vám v mene všetkých cestujúcich radíme, odložte si vaše okuliare.

Ako si vybrať najlepšie polarizované slnečné okuliare?

Rovnako ako aj pri nakupovaní slnečných okuliarov s UV ochranou je dôležité prečítať si popis.

  1. Choďte na 100% - Pri nákupe polarizovaných slnečných okuliarov je najdôležitejšou vecou to, či blokujú 100% UV lúčov.
  2. Na veľkosti záleží - Ak sa skutočne zaujímate o bezpečnosť, zvážte uzavreté slnečné okuliare, aby ste znížili priechod UV lúčov zo strán.
  3. Ignorujte farbu - Tmavé šošovky alebo šošovky so zrkadlovým povrchom môžu vyzerať štýlovo, ale samé o sebe neznížia oslnenie ani neochránia váš zrak.
  4. Zabudnite na cenovú ponuku - Pánske slnečné okuliare nemusia stáť celý majetok, aby plnili ochrannú funkciu. Vyberte si okuliare so 100% UV ochranou a polarizovanými šošovkami... nie cenovku.

  • Polarizačné okuliare v zelenej farbe Dandy
    Paul Riley
    15 €12 €
    Polarizačné okuliare v zelenej farbe Dandy
    -20%
  • Slnečné okuliare modré zrkadlovky Westley
    Waykins
    29 €23 €
    Slnečné okuliare modré zrkadlovky Westley
    -20%
    Obľúbený darček
  • Occasus | Modré hranaté polarizačné slnečné okuliare Aviator
    Lucleon
    55 €44 €
    Occasus | Modré hranaté polarizačné slnečné okuliare Aviator
    -20%
    Gravírovať
  • Occasus | Dvojfarebné hnedé polarizačné slnečné okuliare s rohovými obrubami
    Arkai
    65 €26 €
    Occasus | Dvojfarebné hnedé polarizačné slnečné okuliare s rohovými obrubami
    Outlet -60%
  • Polarizačné okuliare v modrej farbe Dandy
    Paul Riley
    15 €12 €
    Polarizačné okuliare v modrej farbe Dandy
    -20%
  • Žlto hnedé slnečné okuliare Wagner Wade
    Waykins
    29 €23 €
    Žlto hnedé slnečné okuliare Wagner Wade
    -20%
    Obľúbený darček
  • Polarizačné slnečné okuliare Maurice Verge v čiernej a šedej farbe
    Moody Mason
    15 €12 €
    Polarizačné slnečné okuliare Maurice Verge v čiernej a šedej farbe
    -20%
  • Slnečné okuliare čierne a šedé Walden Wade
    Waykins
    29 €23 €
    Slnečné okuliare čierne a šedé Walden Wade
    -20%
  • Transparentné hnedé geometrické polarizované slnečné okuliare s vyvýšeným rámom
    Lucleon
    54 €43 €
    Transparentné hnedé geometrické polarizované slnečné okuliare s vyvýšeným rámom
    -20%
    Novinka
  • Transparentné čierne geometrické polarizované slnečné okuliare s vyvýšeným rámom
    Lucleon
    54 €43 €
    Transparentné čierne geometrické polarizované slnečné okuliare s vyvýšeným rámom
    -20%
    Novinka
  • Čierne a hnedé gradientné polarizované slnečné okuliare s dvojitým mostíkom
    Lucleon
    40 €32 €
    Čierne a hnedé gradientné polarizované slnečné okuliare s dvojitým mostíkom
    -20%
    Novinka
  • Čierne a modré gradientné polarizované slnečné okuliare s dvojitým mostíkom
    Lucleon
    40 €32 €
    Čierne a modré gradientné polarizované slnečné okuliare s dvojitým mostíkom
    -20%
    Novinka
  • Čierne gradientné polarizované slnečné okuliare s dvojitým mostíkom
    Lucleon
    40 €32 €
    Čierne gradientné polarizované slnečné okuliare s dvojitým mostíkom
    -20%
    Novinka
  • Čierne polarizované slnečné okuliare s dvojitým mostíkom
    Lucleon
    40 €32 €
    Čierne polarizované slnečné okuliare s dvojitým mostíkom
    -20%
    Novinka
  • Monochromatické korytnačie okrúhle polarizačné slnečné okuliare s vyvýšeným rámom
    Collin Rowe
    54 €43 €
    Monochromatické korytnačie okrúhle polarizačné slnečné okuliare s vyvýšeným rámom
    -20%
  • Čierne okrúhle polarizačné slnečné okuliare s vyvýšeným rámom
    Collin Rowe
    54 €43 €
    Čierne okrúhle polarizačné slnečné okuliare s vyvýšeným rámom
    -20%
  • Occasus | Priesvitné bledosivé štvorcové polarizačné okuliare
    Otsu
    75 €53 €
    Occasus | Priesvitné bledosivé štvorcové polarizačné okuliare
    Outlet -30%
  • Occasus | Retro štvorcové polarizované slnečné okuliare s korytnačím vzorom
    Otsu
    75 €30 €
    Occasus | Retro štvorcové polarizované slnečné okuliare s korytnačím vzorom
    Outlet -60%
  • Occasus | Čierne retro štvorcové polarizované slnečné okuliare
    Otsu
    75 €60 €
    Occasus | Čierne retro štvorcové polarizované slnečné okuliare
    -20%
  • Occasus | Okrúhle priehľadné polarizačné slnečné okuliare s rohovinovými nožičkami
    Otsu
    65 €52 €
    Occasus | Okrúhle priehľadné polarizačné slnečné okuliare s rohovinovými nožičkami
    -20%
  • Pánske okuliare a štýl

    V prípade, že vám to nie je ešte úplne jasné, najlepšie slnečné okuliare sú tie, ktoré majú plnú ochranu pred škodlivými UV lúčmi a znižujú oslnenie vďaka polarizovaným šošovkám.

    Teraz, keď už viete, čo hľadať, nasleduje otázka ohľadne štýlu. Aké slnečné okuliare sa vám budú hodiť najviac?

    Slnečné okuliare a tvar tváre

    Nakupovanie slnečných okuliarov online nie je také jednoduché ako prejsť sa cez mesto a vyskúšať si milión kúskov.

    Opýtali sme sa profesionálky v oblasti líčenia a štýlu, Cianne Denize, na tipy pre výber správnych slnečných okuliarov pre 4 hlavné kategórie tvarov tváre - štvorcová, oválna, okrúhla a srdcová - bez toho, aby ste si ich museli vyskúšať.

    Oválny tvar tváre

    Aký je to oválny tvar tváre? „Oválna tvár je taká, ktorej dĺžka je väčšia ako šírka lícnych kostí. Tento muž má aj väčšie čelo v porovnaní s čeľusťou.“

    Slnečné okuliare vhodné pre oválny tvar tváre „Je to vyvážený tvar tváre a hodí sa mu väčšina štýlov slnečných okuliarov.

    Najlepšie okuliare by mali zdôrazniť silné stránky vašej tváre a zoslabiť tie slabšie. To znamená, že muži s oválnou tvárou by mali k mäkkým krivkám pridať uhly.

    Kúpte si slnečné okuliare, ktoré sú geometrické, obdĺžnikové alebo mierne štvorcové, ako sú okuliare v štýle aviator.

    Štvorcový tvar tváre

    Aký je to štvorcový tvar tváre? "Štvorcový tvar tváre sa vyznačuje silnou čeľusťou a definovanými lícnymi kosťami."

    Slnečné okuliare vhodné pre štvorcový tvar tváre „Pri nákupe slnečných okuliarov so štvorcovou tvárou si vyberte okrúhle rámy, ktoré zjemnia vaše výrazné črty. Pozrite si šošovky v tvare slzy alebo okrúhle šošovky.

    Slnečné okuliare s tenšími rámami, rovnako ako rámy vyrobené z kovu, robia tvár jemnejšou bez toho, aby ste stratili mužskosť, ktorá vyžaruje zo štvorcového tvaru.

    Vyhnite sa štvorcovým alebo obdĺžnikovým tvarom, keďže zvýrazňujú jej uhly, pretože by vaša hlava vyzerala krátka. A nikto nechce mať krátku hlavu.“

    Okrúhly tvar tváre

    Aký je to okrúhly tvar tváre? „Muži s okrúhlou tvárou majú veľa spoločného s oválnym tvarom. Vyznačuje sa mäkkými prvkami a mierne zakrivenou čeľusťou a obočím.

    Líca sú zvyčajne väčšie a malé čelo je takmer symetrické s čeľusťou. “

    Slnečné okuliare vhodné pre okrúhly tvar tváre "Zvoľte si uhly!" Vhodné slnečné okuliare pre mužov s okrúhlymi tvárami zabezpečia, že bude vaša tvár vyzerať dlhšia.

    Ak máte okrúhly tvar tváre, obdĺžnikové a štvorcové rámy rozbijú jemnosť, zúžia tvár a pomôžu vašej tvári aby vyzerala tenšie a dlhšie.

    Uhlové a geometrické slnečné okuliare pridávajú ostrejšie línie, ktoré vytvárajú rovnováhu medzi okrúhlymi krivkami tváre a čistými líniami rámov. Hrubšie rámy mužom taktiež dodávajú šírku.

    Pánske slnečné okuliare s gradientnými šošovkami dodávajú inú úroveň predĺženia.

    Vyhnite sa okrúhlym slnečným okuliarom alebo akémukoľvek kúsku, ktorý zdôrazňuje zaoblenosť a krivky tváre. “

    Srdcový tvar tváre

    Aký je to srdcový tvar tváre? „Muži s tvárami v tvare srdca majú v porovnaní s lícnymi kosťami a špicatou bradou široké čelo a obočie.

    Niektorí stylisti to považujú za najuniverzálnejší tvar tváre čo sa týka výberu okuliarov, ale myslím si, že pre oválny tvar tváre je rovnako ľahké nájsť slnečné okuliare.“

    Slnečné okuliare vhodné pre srdcový tvar tváre „Muži obdarení tvárou v tvare srdca vyzerajú najlepšie, keď nosia stredne veľké slnečné okuliare, ktoré opticky vyrovnávajú malú bradu a veľké čelo a obočie.

    Slnečné okuliare v štýle aviator vyzerajú skvele a majú širšiu spodnú polovicu, ktorá opticky vyvažuje šírku brady.

    Navrhujem vyhnúť sa tmavším farbám, pretože vyrezávajú líniu tváre. Namiesto toho choďte do rámov bez okrajov alebo do bledších rámov. Ak sa vám nepáčia okuliare bez rámov, vyberte si tenký kovový rám.

    A nekupujte si okrúhle okuliare, pretože budú zvýrazňovať čelo a zväčšovať jeho vzhľad.“

    Čo ak vaša tvár nie je dokonalá?

    Čo sa stane, keď tvar vašej tváre obsahuje nejakú špecifickú črtu, o ktorej ste si vedomí?

    Požiadali sme Cianne Denize o tipy, ktoré používa - od Netflix seriálov až po články v časopisoch.

    • Veľký nos - „Ak patríte do kategórie mužov s veľkým nosom, mali by ste nosiť slnečné okuliare v štýle browline. To zvýrazní vaše oči, uši a pozornosť sa nebude upriamovať na váš nos.“
    • Veľké čelo - „Ak sa obávate, že si všetku vašu pozornosť získava práve čelo, zvoľte si slnečné okuliare v štýle aviator. Tento štýl vyzerá dobre na väčšine tvárach a opticky zmenšuje veľké čelo.“
    • Úzke oči - „Ak máte oči blízko seba, noste slnečné okuliare s priehľadnými rámami. Vyhnite sa všetkému príliš širokému, inak budete vyzerať, že škúlite.“
    • Malá tvár - „Ak chcete, aby vaša tvár vyzerala dlhšia, vyberte si slnečné okuliare bez okrajov alebo slnečné okuliare s vysokým nosovým mostíkom. Zvýraznia okraj vašej tváre vo všetkých smeroch.“

    Aká farba šošoviek na slnečných okuliaroch je najlepšia?

    Kým odtieň a farba nie sú také dôležité ako ochrana pred UV žiarením alebo polarizácia, zvolená farba ovplyvní to, koľko viditeľného svetla sa dostane do vášho oka a ako dobre budete vidieť iné farby.

    Tmavé farby - sivé a hnedé - sú vynikajúce pre každodenné činnosti. Čím tmavší odtieň majú, tým viac redukujú namáhanie očí v jasných podmienkach.

    • Sivá je populárna farba, ktorá sa vyskytuje na väčšine pánskych slnečných okuliarov, a umožňuje vidieť farbu v najčistejšej podobe.
    • Jantárové a hnedé šošovky môžu do určitej miery skresliť farbu. Zdá sa, že tieto odtiene zvyšujú kontrast oproti zeleným a modrým pozadiam, ako je tráva a obloha.

    Svetlé farby - žlté, oranžové a ružové - sú najvhodnejšie pre mierne svetlo až svetlo v nízkej intenzite. Často sa nachádzajú v rámoch na uzavretých slnečných a iných športových slnečných okuliarov pre mužov.

    • Šošovky žltej a oranžovej farby môžu zvyšovať kontrast a zlepšovať ostrosť objektov.
    • Šošovky s ružovou farbou, taktiež ako žlté a oranžové, poskytujú dobré vnímanie hĺbky a zvyšujú kontrast, vďaka čomu budete vidieť vaše okolie jasnejšie.

    Ako čistiť slnečné okuliare?

    Koľko z vás sa cítite byť vinnými, keď si dýchate na vaše slnečné okuliare a následne ich pretriete košeľou?

    Týmto spôsobom sa síce môžete zbaviť šmuhy... ale existuje zvýšené riziko poškriabania šošoviek.

    Použitie papierovej utierky alebo obrúsku je rovnako zlé, pretože sú v podstate vyrobené z dreva. Sú veľmi drsné a slnečné okuliare budú ešte špinavšie ako pred čistením.

    Najlepší spôsob, ako vyčistiť slnečné okuliare...

    1. Najskôr vyčistite sedialka na nose. Časti, ktoré sa dotýkajú vašej tváre, sú pravdepodobne najšpinavšie. Patria sem nosové sedielka, rámy a nožičky. Utrite ich neabrazívnou handričkou z mikrovlákna.
    2. Opláchnite ich vodou. Naplňte drez teplou vodou a pridajte pár kvapiek jemnej kvapaliny do umývačky riadu. Vložte do vody slnečné okuliare, aby ste odstránili všetky nečistoty, piesok a špinu. Jemne prejdite prstami po šošovkách, aby ste odstránili aj zvyšky opaľovacieho krému alebo oleja.
    3. Osušte ich. Vyberte ich z vody a osušte ich čistou handričkou z mikrovlákna, ktorá nezanecháva vlákna.

    Ako odstrániť škrabance zo slnečných okuliarov

    No, toto je trápne. Bohužiaľ, keď sú okuliare poškriabané, sú poškriabané.

    Pri nasledujúcom kúsku postupujte podľa vyššie uvedených pokynov na čistenie, aby ste znížili riziko poškriabania.

    Vy sa pýtate – My odpovedáme

    Sú lacné slnečné okuliare pre vaše oči nevhodné? Sú drahé slnečné okuliare lepšie?

    Najdôležitejším faktorom pri nákupe pánskych slnečných okuliarov je to, či poskytujú alebo neposkytujú 100% ochranu pred UV žiarením.

    Pozrite sa na popis. Ak poskytujú ochranu a polarizované šošovky, vysoká alebo nízka cena je pravdepodobne dôsledkom značky, materiálu alebo iných konštrukčných prvkov.

    Sú vyklápacie slnečné okuliare rovnako dobré ako bežné okuliare?

    Spona na slnečných okuliaroch je skvelá pre ľudí so šošovkami na predpis alebo na obľúbených okuliaroch blokujúcich modré svetlo.

    Ak vaše vyklápacie slnečné okuliare poskytujú 100% ochranu voči UV žiareniu a polarizáciu, máte vyhraté.

    Mali by vám slnečné okuliare zakrývať obočie?

    U mužov by horná časť rámu mala sledovať líniu obočia. Keď bude spoza okuliarov vykúkať príliš veľa obočia, budete stále vyzerať prekvapene.

    Mám mať polarizované slnečné okuliare?

    Ak radi lyžujete, jazdíte na vodných lyžiach, hráte golf, chodíte na rybačku, robíte outdoorové športy, bicyklujete sa alebo jazdíte autom, potom by ste mali zvážiť polarizované slnečné okuliare.

    Pokiaľ sa potrebujete sústrediť, oslnenie môže byť nepríjemné a nebezpečné. Náhle svetlo, ktoré sa vám zabodne do očí, pretože sa odráža od vozidla vpredu, je nebezpečné.

    Pretože veľa pánskych slnečných okuliarov prichádza s polarizovanými šošovkami, nemali by ste podceniť ochranu voči UV žiareniu pred redukciou oslnenia. A pri výbere z množstva štýlov sa budete ešte ľahšie rozhodovať.

    Ochránia moje oči aj staršie okuliare?

    Ak ste už niekoľko rokov nosili svoje obľúbené slnečné okuliare, možno sa pýtate, či sú stále schopné chrániť pred škodlivým UV žiarením.

    Výskum neposkytuje jasnú a priamu odpoveď. Ak viete, že ste ich kúpili so 100% UV ochranou, jediným spôsobom, ako zistiť, či stále fungujú, je vziať ich do optiky a nechať ich otestovať.

    Alebo… ušetrite si tento výlet a kúpte si nové, aby ste boli zaručene v bezpečí.

    Kedy by ste nemali nosiť slnečné okuliare?

    Ak vám ešte nie je zrejmá dôležitosť ochrany očí pred škodlivým ultrafialovým svetlom... mali by ste si nechať skontrolovať oči.

    Na druhej strane výskum ukázal, že ľudia, ktorí sú ráno vystavení vyšším úrovniam svetla, majú tendenciu spať lepšie ako tí, ktorí to nespĺňajú. Je to tak, pretože slnečné svetlo pomáha nastavovať prirodzené vnútorné hodinky tela a regulovať spánok.

    Výskum naznačuje, že ísť bez slnečných okuliarov asi do 9:00 ráno je dobrý nápad... pokiaľ sa nepozeráte na slnko alebo nepracujete/nehráte sa v extrémne jasných podmienkach s vysokou úrovňou oslnenia.