365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 4 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 49 €-
Kontaktujte nás

Čo sú 24-hodinové jednoručičkové hodinky a prečo by ste ich mali nosiť?

Odpovedali sme na najvyhľadávanejšie otázky týkajúce sa hodiniek s jednou ručičkou s 24-hodinovým ciferníkom. Objavte, ako vás môže rozdielny pohľad na čas inšpirovať, aby ste videli svoj príbeh v novom svetle. Dozviete sa všetko od nastavenia, až po čítanie.

Na 24-hodinových jednoručičkových hodinkách ručička každý deň prejde okolo ciferníka iba raz. Svojím spôsobom je čas ešte menej ako sekundy a minúty, a je viac o udalostiach, ktoré sa vám stanú počas životnej cesty.

Hodinky s jednou ručičkou sú určené pre ľudí, ktorí sa sami rozhodnú, ako si zariadia čas. Ako jeden múdry muž raz povedal: „Všetci žijeme veľmi rýchlo. Bolo by dobré, ak by ste si mohli spraviť deň voľna. Sledujte čas tak, ako to robili naši predkovia. Osloboďte sa.

Život je vo vašich rukách. A nie v tých, ktoré máte na hodinkách."

1 Čo sú 24-hodinové jednoručičkové hodinky a prečo by ste ich mali nosiť? 1.1 Čo sú 24-hodinové jednoručičkové hodinky?1.2 Ako fungujú jednoručičkové hodinky?1.3 Ako čítať čas na 24-hodinových jednoručičkových hodinkách? 1.4 Ako nastaviť čas na 24-hodinových jednoručičkových hodinkách1.5 História času – prečo máme 24 hodín?1.6 Prečo by ste mali nosiť 24-hodinové hodinky?

Čo sú 24-hodinové jednoručičkové hodinky?

Väčšina analógových hodiniek, ktoré dnes nosíme, má 2 alebo 3 ručičky. Označujú hodiny, minúty a sekundy. Jednoručičkové analógové hodinky majú iba 1 ručičku. Na hodinkách s 12-hodinovým číselníkom, táto ručička krúži okolo číselníka dvakrát denne - 12 hodín na otáčku. Na hodinkách s 24-hodinovým číselníkom sa ručička úplne otočí raz za deň - 24 hodín pre jeden celý kruh.

24-hodinová stupnica používa na označenie hodín čísla od 1 do 24. Myšlienka zobrazovať čas iba jednou ručičkou nie je nový trend alebo nejaký skvelý marketingový ťah. Keď boli prvýkrát vyrobené vreckové hodinky, ukazovali iba hodiny... rovnako ako slnečné hodiny pred nimi. Minútová ručička bola pridaná až v roku 1680, ale bežnou sa stala až oveľa neskôr.

24-hodinové jednoručičkové hodinky si nemožno zamieňať s poľnými hodinkami s viacerými funkciami a subciferníkom pre zobrazovanie vojenského času. Hodinky s jednou ručičkou nie sú určené pre mužov, ktorí hľadajú vojenskú presnosť. Vlastne skôr naopak. Tieto hodinky sú špeciálne navrhnuté tak, aby boli minimalistické a odstránili zložitosť 2 ďalších ručičiek.

V dnešnej dobe so smartfónmi, upozorneniami a výstrahami všade, kam sa obzrieme, je dosť ťažké nevedieť presný čas. Krása týchto hodiniek spočíva v tom, že odstraňujú stres z toho, že musíte byť niekde presne načas. Vytvárajú fascináciu s každou sekundou v každej minúte v každej hodine v... chápete.

Poskytujú priestor medzi hodinami a umožňujú vám zvoliť si, ako strávite čas. A ako čo najlepšie využiť jednu cestu ručičky okolo ciferníka, ktorú budete mať dnes k dispozícii.

Ako fungujú jednoručičkové hodinky?

Analógové hodinky s jednou ručičkou fungujú rovnako ako hodinky s 3 ručičkami. Je to práve hodinkový strojček, vďaka čomu hodinky fungujú. Hodinky sú poháňané buď automatickým strojčekom, mechanickým strojčekom alebo strojčekom quartz.

  • Automatický strojček - Mechanizmus vo vnútri hodiniek je poháňaný kinetickou energiou z vášho zápästia.
  • Mechanický strojček - Hodinky si pre svoje fungovanie vyžadujú ručné natiahnutie korunky.
  • Strojček quartz - Hodinky napája batéria.

Hodinky s jednou ručičkou môžu byť navrhnuté s 12-hodinovým alebo 24-hodinovým ciferníkom. Neexistuje univerzálne pravidlo, ako sú usporiadané prírastky (minúty) medzi číslami.

Niektoré značky hodiniek používajú 12-hodinový číselník so 144 značkami v 5 minútových krokoch, zatiaľ čo iné navrhujú 24-hodinový číselník so 144 značkami v 10-minútových krokoch.

Či už máte na ruke jednoručičkové hodinky s 12 alebo 24 hodinovým ciferníkom, ihla predstavuje hodinovú ručičku a funguje rovnako ako tradičné 3-ručičkové hodinky. Iba ignoruje minúty a sekundy. Predstavte si to ako svoju šancu skutočne uniknúť času.

Ako čítať čas na 24-hodinových jednoručičkových hodinkách?

Čítanie času na 24-hodinových jednoručičkových hodinkách si vyžaduje trochu cviku. Nie sú to hodinky, na ktoré by ste sa mohli pozrieť a uvidieť presný čas... takže, ak ste presná osoba, boli ste varovaní.

24-hodinové hodinky napodobňujú samotný pohyb Zeme - s ručičkou, ktorá sa za 24 hodín otočí iba raz.

V závislosti na dizajne hodiniek nájdete zvyčajne poludnie v hornej časti ciferníka (kde vždy bolo) a polnoc v dolnej časti (kde je na štandardnom ciferníku 6 hodín). Toto usporiadanie napodobňuje východ slnka počas dňa - dosahujúci vrchol na poludnie - a západ slnka v noci.

Niektoré 24-hodinové náramkové hodinky majú umiestnenú polnoc hore a poludnie dole. Niektoré ich majú na tradičných pozíciách 9 a 3. Nech je rozloženie akékoľvek, tieto dva časové údaje - polnoc a poludnie - budú vždy proti sebe.

Ak chcete odčítať čas na jednoručičkových 24-hodinových hodinkách, musíte to chápať tak, že deň je celý kruh. A zabudnúť na to, čo ste sa na základnej škole naučili o ciferníku.

Pozrite sa na náčrty nižšie. Uvidíte, že číselník je rozdelený na desaťminútové kroky. Takto je takmer nemožné poznať presnú minútu. Ale bude to také zlé, ak sa namiesto 14:58 dostavíte na miesto o 14:56?

Pre nás Európanov nie je 24-hodinový formát nič neobvyklého. Ale pre našich priateľov v USA sú 24-hodinové dni zvyčajne vyhradené pre vojenský personál a vedcov, ktorí si musia zvyknúť na to, že aj medzi 13 a 23:59 existuje nejaký čas.

Čo je najväčšia nevýhoda používania 24-hodinových jednoručičkových hodiniek?

Hlavnou nevýhodou hodiniek, ktoré majú iba jednu ručičku, je preučenie čítania. Či už vám vyhovuje sledovanie času na stupnici od 1 do 24 alebo nie, opätovné preučenie pozícií značiek si vyžaduje čas.

Keď ručička ukazuje na 3 hodiny, je to teraz o 18:00 na 24-hodinových hodinkách. Hodinky Aviator boli navrhnuté s ikonou trojuholníka v hornej časti (poludnie), aby ste na ne pozreli a okamžite vedeli odčítať čas. Všetko toto pohodlie zahodíte s hodinkami s jednou ručičkou a 24-hodinovým ciferníkom.

Ale aj napriek tomu je na plnom kruhu, ktorý ručička každý deň prejde, niečo symbolické. Bude sa počítať každý okamih. A kruh života bude s vami každý deň.

Ako nastaviť čas na 24-hodinových jednoručičkových hodinkách

Na jednoručičkových analógových hodinkách nastavujete čas rovnakým spôsobom ako na 3-ručičkových hodinkách. Čas sa nastavuje otáčaním korunky. Pretože každá značka hodiniek je iná, postupujte podľa priložených pokynov.

Navrhujeme nastaviť čas na hodinu alebo pol hodinu. Toto sú najľahšie identifikovateľné značky na číselníku a umožňujú vám presné nastavenie času.

Ak ste vo svete 24-hodinového času nováčikom, v tejto tabuľke porovnávame hodiny 12-hodinového času s 24-hodinovým. Uvádzame ich iba od poludnia, pretože tie pred tým (ráno) sú rovnaké na obidvoch stupniciach.

História času – Prečo máme 24 hodín?

Vo väčšine častiach sveta je 24-hodinový čas štandardizovanou metódou časomiery. Aj keď naši americkí priatelia môžu nesúhlasiť, 24-hodinová stupnica odstraňuje zmätok z miešania vašich 10:00 hodín s 22:00 - očíslovaním hodín od 0 do 24. Už sa nikdy nebudete musieť báť, že ste prišli na let o 12 hodín skôr, o 6:00, keď viete, že štartuje o 18:00.

V anglicky hovoriacom svete (dokonca aj v USA) sa 24-hodinový čas označuje ako „vojenský čas“, pretože sa najčastejšie používa v armáde a v profesiách, kde je kľúčová presnosť.

No napriek tomu, že väčšina ľudí na svete používa 24-hodinový časový systém a rozumie mu, veľká väčšina analógových hodiniek využíva 12-hodinový číselník. Nie je ojedinelé nájsť na číselníku na niektorých hodinkách aj čísla 13 - 24. Dokonca aj niektoré poľné hodinky majú ďalší kruh čísel pod štandardnými značkami na ciferníku, ktoré predstavujú 13 - 24 hodín.

Pretože väčšina sveta funguje na základe 24-hodinového systému, prečo nie sú všetky analógové hodinky vyrobené týmto spôsobom? Pre odpoveď sa musíme vrátiť na počiatok času... alebo aspoň do starovekého Egypta.

Náš 24-hodinový deň pochádza od Egypťanov. Ako prví rozdelili deň na dva 12-hodinové segmenty. Začínali 10 hodinami a k súmraku pridali 1 hodinu na začiatku a 1 hodinu na konci. Týchto 10 hodín bolo meraných slnečnými hodinami, zatiaľ čo noc bola rozdelená na 12 hodín a sledovaná pozorovaním hviezd.

Egyptológovia (nie my!) sa domnievajú, že starí Egypťania nesledovali minúty ani sekundy. Asi by sa im vtedy páčili naše 24-hodinové hodinky! Mesiac rozdeľovali na 3 týždne, každý s 10 dňami. Začiatok mesiaca bol v znamení novu... pravdepodobne by sa im páčili aj hodinky s mesačnými fázami.

Teraz, keď sú stanovené 24-hodinové dni... prečo meriame 60 minút za hodinu a 60 sekúnd za minútu? Za všetky veci spojené s matematikou a astronómiou môžeme poďakovať Babylončanom, ktorí používali sexagezimálny systém (slovo pochádzajúce zo 60. rokoch). Tento systém odvodili od Sumerov, ktorí ho používali okolo roku 2 000 pred n. l. Ale ako je to s vecami, o ktorých ste nevedeli, že ich potrebujete vedieť?!

Potom rýchlo napredovali čínske sviečkové hodinky, perzské vodné hodinky, japonské kadidlové hodinky a potom prichádzame k tým, ktoré poznáme už aj my. V stredoveku sa najviac využíval 24-hodinový ciferník. Jedným z najstarších príkladov je Pražský orloj…, ktorý stále funguje! Ale tento systém bol v priebehu 14. a 15. storočia postupne nahradený 12-hodinovým systémom.

Pretože 12-hodinová stupnica využíva hodinovú ručičku a každý deň robí okolo ciferníka 2 otáčky, bolo treba vytvoriť nové spôsoby rozlíšenia času. Na rozlíšenie medzi dňom a nocou sa používali latinské výrazy ante meridiem (a.m. - „pred poludním“) a post meridiem (p.m. - „po poludní“).

Vidíte, že nosenie 24-hodinových hodiniek skutočne nie je nová vec. Nie je to nový trend alebo niečo, s čím sme prišli my. Je to spôsob, akým to všetko začalo.

Starí Egypťania stavali pyramídy bez toho, aby vedeli presnú minútu a sekundu každej hodiny. Ak to dokázali oni ... určite to počas vašej životnej cesty dokážete aj vy.

Prečo by ste mali nosiť 24-hodinové hodinky?

Možno pracujete na výskumnej stanici v Antarktíde a netušíte, či je deň alebo noc. Alebo ste astronaut s rovnakým problémom. Alebo - stavíme sa, že toto je ten pravý dôvod - myslíte si, že 24-hodinové jednoručičkové hodinky vyzerajú jedinečne a chcete, aby vám pomohli vyrozprávať váš príbeh.

Táto ručička nebude krúžiť späť. Dostanete jednu možnosť, aby ste čo najlepšie využili daný okamih - a aj keď je to práve pri obede alebo čítaní tohto článku, bude to ten pravý okamih. Je súčasťou vášho príbehu. Jeden z mnohých detailov, ktoré spolu vytvárajú život.

A s týmto novým spôsobom pohľadu na čas možno nájdete aj nový spôsob pohľadu na všetko ostatné. A nevidíme to ako zlú vec.