365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 4 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 49 €-
Kontaktujte nás

Hodinky s mesačnými fázami a ako ich nastaviť

Naučte sa, ako čítať a nastavovať jednu z najstarších funkcií hodiniek na svete. Od ukazovania fáz Mesiaca, až po zistenie jeho veku - to je iba malá ukážka, čo hodinky s fázami mesiaca vedia.

Od surferov závislých od prílivu a odlivu, po dedinčanov s fakľami loviacich vlkolakov počas splnu, naše životy sú bezpochyby spojené so 4,53 miliárd rokov starou skalou obiehajúcou okolo našej planéty. A to aj keď nesurfujete, ani nežijete v stredoveku.

S východom Slnka sa síce začína deň, ale sú to práve fázy Mesiaca, ktoré tvoria základ toho, čo poznáme ako mesiace. Na Slovensku majú dokonca rovnaké názvy.

Počas celej histórie ľudstva bolo sledovanie Mesiaca, ktorý obieha okolo Zeme, spôsobom, ako naplánovať oslavy, zbierať úrodu, ale aj posielať výplaty.

Stačí sa opýtať Troch mudrcov... na nočnej oblohe je jednoducho niečo tajomného. Mesiac bol označovaný za fascináciu počas celej histórie ľudstva... a hodinky s fázami mesiaca sú vašou šancou nosiť ho stále so sebou.

Ukazovanie fáz mesiaca je s nami od dávnej minulosti - od Antikythera – starogréckeho modelu slnečnej sústavy - až po renesančné kostoly. A má titul najstaršej funkcie hodiniek na svete.

1 Hodinky s mesačnými fázami a ako ich nastaviť1.1 Čo sú hodinky s mesačnými fázami?1.2 Ako fungujú hodinky s mesačnými fázami?1.3 2 typy funkcií mesačných fáz1.4 Ako nastaviť hodinky s mesačnými fázami1.5 Prečo si ľudia kupujú hodinky s mesačnými fázami?

Čo sú hodinky s mesačnými fázami?

Tieto hodinky ukazujú rôzne fázy Mesiaca cez malý otvor na číselníku. Cez otvor (malý otvor) uvidíte aktuálnu fázu Mesiaca presne tak, ako vyzerá na oblohe, bez toho, aby ste museli v noci vychádzať von.

Názov hodiniek je pomenovaný podľa tvaru Mesiaca, keď sa pohybuje okolo Zeme. Tieto fázy - tvar osvetlenej časti Mesiaca pri pohľade zo Zeme - sa nazývajú mesačné fázy alebo fázy mesiaca.

Tvar Mesiaca sa postupne mení v priebehu mesiaca, keď obieha okolo Zeme a Zem okolo Slnka. Clona zakrýva časť Mesiaca, ktorá nie je viditeľná počas 29,5-denného lunárneho cyklu.

Ak ste zabudli na všetko, čo ste sa naučili na základnej škole, pripomíname vám, že Mesiac môžeme vidieť, iba ak naň svieti slnko. Keď je Mesiac medzi Zemou a Slnkom, neuvidíme ho. Ale ak je Mesiac za Zemou (naša planéta je medzi Mesiacom a Slnkom), uvidíme ho osvetlený. Tomu sa hovorí spln Mesiaca.

Hodinky s fázami mesiaca ukazujú 4 z 8 lunárnych fáz (pri pohľade zo severnej pologule):

  1. Nov - Mesiac je medzi Zemou a Slnkom a strana Mesiaca, ktorá je obrátená k nám, neprijíma priame slnečné svetlo - Mesiac osvetľuje iba svetlo odrážané od Zeme.
  2. **Prvá štvrť ** - Mesiac prešiel okolo ¼ Zeme a je od Slnka vzdialený v uhle 90 stupňov. Je na polovicu osvetlený (pravá strana) z nášho pohľadu zo Zeme.
  3. Spln - Mesiac je úplne osvetlený Slnkom z bodu na Zemi a je od Slnka vzdialený v uhle 180 stupňov.
  4. Posledná štvrť - Mesiac prešiel ďalšou ¼ svojej obežnej dráhy okolo Zeme a je osvetlený na ľavej strane. Je to presný opak prvej štvrtiny.

Aký je rozdiel medzi hodinkami s funkciou Slnko a Mesiac a hodinkami s mesačnými fázami?

Hodinky s fázami mesiaca majú funkciu, ktorá sleduje meniace sa fázy mesiaca. Hodinky s funkciou Slnko a Mesiac majú ciferník, ktorý ukazuje slnko cez deň a mesiac v noci.

Aj keď sa na hodinky s funkciou Slnko a Mesiac dobre pozerá, v podstate zobrazujú doobedie a poobedie. Rovnako ako hodinky s funkciou s fázami mesiaca, aj tieto hodinky sa nosia pre svoj dizajn a štýl, a nie pre zistenie, či je alebo nie je denné svetlo.

Sú užitočné, ak žijete na mieste ako Dánsko, kde sa zdá, že sa denné svetlo počas zimy skráti na minúty. Vždy je pekné vedieť, že Slnko by malo byť nad obzorom... aj keď to tak nie je.

Všimnite si rozdiel medzi hodinkami s funkciou Slnko a Mesiac (1) a hodinkami s mesačnými fázami (2).

Ako fungujú hodinky s mesačnými fázami?

Predtým, ako sa ponoríte do mechaniky funkcie zobrazovania mesačných fáz, je dôležité pochopiť, čo ich poháňa. Tu je rýchle vysvetlenie pohybov hodiniek: Automatické hodinky generujú energiu z vášho pohybu, keď ich nosíte. Mechanické hodinky si vyžadujú naťahovanie korunky. A hodinky s quartz strojčekom sú napájané z batérie.

Na hodinkách s mesačnými fázami so strojčekom quartz je naprogramované vnútorné fungovanie a veci sú všeobecne presne vypočítané. Pri mechanických a automatických hodinkách je tento proces trochu technickejší, pretože na sledovanie polohy Mesiaca je potrebných niekoľko ozubených kolies.

Za ciferníkom na typických hodinkách s mesačnými fázami je disk, na ktorom sú 2 identické mesiace. Disk sa otáča jeden celý cyklus každých 29,5 dní. Toto napodobňuje obežnú dráhu Mesiaca okolo Zeme - približne 29 a 1/2 dňa.

Tento disk je posúvaný 59-zubovým kolieskom, ktorý sa posunie o jeden dielik každých 24 hodín. Je to práve tento veľmi mierny pohyb ciferníka, ktorý spôsobuje, že si veľa používateľov, ktorí si kúpia hodinky s mesačnými fázami, myslia, že ich hodinky nefungujú.

Na každom disku sú použité dva mesiace, pretože po uplynutí jedného 29,5-denného lunárneho cyklu sa v clone objaví 2. mesiac.

Mesačný cyklus = 29.5 dní

59 zubov na koliesku = 29.5 x 2

Najbežnejšia ciferníková plocha na zobrazenie mesačnej fázy je v tvare polkruhu s 2 výbežkami na stranách, ktorá sa v preklade nazýva lono... z dôvodov, ktoré by mali byť zrejmé. Predstavujú siluetu Zeme.

Ak sú vaše hodinky s mesačnými fázami nastavené správne, budete sledovať Mesiac tak, ako sa javí zo Zeme vľavo a nakoniec zmizne vpravo. Takto sa tiež dozviete, či Mesiac prichádza alebo odchádza (pribúda alebo ubúda).

Sú hodinky s mesačnými fázami presné?

Väčšina hodiniek s mesačnými fázami nebude presná na veky a zhoršenie synchronizácie sa prejaví za menej ako 3 roky. Je to preto, lebo lunárny mesiac má v skutočnosti 29 dní, 12 hodín a 44 minút. Výrobné obmedzenia zapríčinia, že zuby na ozubenom koliesku sa musia zaokrúhliť na celé číslo, čo je 59.

Ryan Schmidt, autor knihy The Wristwatch Handbook, to vysvetľuje takto, “Pretože presný lunárny cyklus trvá 29,530588853 dní, najjednoduchší spôsob, ako to dosiahnuť mechanicky, je použiť dva obrázky Mesiaca na koliesku s 59 zubmi, ktoré sú poháňané jedným plátkom pripevneným k hodinkovému koliesku. To znamená, že každý Mesiac na disku prejde otvorom každých 29,5 dní. Kvôli rozdielu 0,03 dňa stratí indikátor deň presnosti, ak bude stabilne bežať 3 roky.“

Ak vám nevadí upraviť túto funkciu raz za 3 roky, zistíte, že zobrazenie mesačných fáz je dostatočne presné na každodenné nosenie. Ak je mierna nepresnosť každý tretí rok príliš veľká na to, aby ste sa s ňou zvládli vysporiadať... kúpte si astronomické hodinky s mesačnými fázami s kolieskom so 135 zubami. Ale aj keď máte o 76 zubov navyše a zvýšenú presnosť, budete musieť hodinky napraviť každých 122 rokov.

2 typy funkcií mesačných fáz

Či už nosíte klasické naťahovacie mechanické hodinky, vreckové hodinky, alebo také, ktoré majú strojček quartz na batériu, je to práve to vyobrazenie fázy mesiaca, čo upúta pozornosť vašich závistlivých priateľov a kolegov.

Vybrať si môžete z 2 typov zobrazenia - lonový a radiálny.

Hodinky s lonovým displejom - Najobľúbenejšie hodinky s mesačnými fázami majú lonové zobrazenie. Používa sa clona v tvare polmesiaca s 2 výbežkami na stranách, ktoré predstavujú siluetu Zeme.

Hodinky s mesačnými fázami s lomeným displejom

Hodinky s radiálnym displejom - Displej s radiálnymi fázami mesiaca používa ručičku na ukázanie tvaru Mesiaca. Na radiálnom displeji sa pohybuje ručička indikátora, nie obrázky Mesiaca.

Hodinky s mesačnými fázami s radiálnym displejom

Ako nastaviť hodinky s mesačnými fázami

Ako si už viete predstaviť, existujú rôzne typy zobrazovania mesačných fáz s rôznou úrovňou zložitosti. Pred nastavením takýchto hodiniek si pozrite naše všeobecné rady uvedené nižšie v súlade s pokynmi, ktoré ste dostali s hodinkami.

  1. Pred nastavením fáz mesiaca vytiahnite korunku a ručičky presuňte na 6:30. Toto je preventívne opatrenie - v prípade, že ich poloha poškodí pohyb, keď nastavujete fázu mesiaca.
  2. Ďalej pomocou internetu vyhľadajte
    ako vyzerá Mesiac práve teraz zo Zeme. Existuje veľa webových stránok s presnými informáciami ... takže dnes večer nemusíte sedieť vonku a prísť na to sami.
    Je dôležité zistiť, či Mesiac pribúda (smeruje z novu na spln - ľavá strana clony) alebo ubúda (zo splnu na nov - pravá strana clony).
  3. Keď zistíte fázu Mesiaca, pohnite diskom tak, aby sa zobrazoval Mesiac v splne. To je, keď je mesiac v strede okna.
  4. Odtiaľto počítajte dni od posledného splnu. Otáčaním korunky posuňte mesiac do súčasnej fázy. Zvyčajne jeden zárez reprezentuje jeden deň.
  5. Zatlačte korunku späť do normálnej polohy a môžete vyraziť.

Ako čítať číselník ha hodinkách s mesačnými fázami

Showing Last Quarter, Full Moon, First Quarter and New Moon (No Moon)

Ako čítať vek Mesiaca na hodinkách s mesačnými fázami

Zatiaľ čo skutočný Mesiac je starý asi 4,5 miliárd rokov, niektoré hodinky s mesačnými fázami merajú vek mesiaca ako počet dní od posledného splnu. Čas medzi týmito 2 mesiacmi sa na číselníku zobrazuje v prírastkoch 1 - 29,5 dňa.

Prečo si ľudia kupujú hodinky s mesačnými fázami?

Úprimne povedané, existuje veľmi veľa aplikácií alebo webových stránok s oveľa podrobnejšími informáciami o fázach Mesiaca. Navyše môžete kedykoľvek ísť von a pozrieť sa hore - Mesiac sa neskrýva. Ale ďalším - dovolíme si tvrdiť - dôležitejším dôvodom pre nosenie hodiniek s mesačnými fázami je to, ako vyzerajú a príbeh, ktorý vypovedia na vašom zápästí, kým bude mesiac obiehať okolo Zeme.

To, čo hodinky s mesačnými fázami robia, je iba malou časťou príbehu, ktorý vyrozprávajú. V spoločnosti Trendhim veríme, že každý doplnok, ktorý nosíte, je súčasťou vášho príbehu. Ten, ktorý hovoríte sebe a ktorý hovoríte ostatným. Či už sa idete obliecť na pohovor alebo hľadáte dokonalé hodinky na prvé rande... to, čo si oblečiete, sa stane súčasťou vašej cesty a detailom vášho príbehu.