Z dôvodu veľkonočných sviatkov budú objednávky odoslané v utorok 2. apríla.

Z dôvodu veľkonočných sviatkov budú objednávky odoslané v utorok 2. apríla.

365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 3 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 39 €-
Kontaktujte nás

Pripomienka smrti

Prečo sme vytvorili hodinky s motívom lebky?

Kolekcia Memento Mori je pútavá. Vďaka temnej estetike a motívu lebky sa možno pevne zaradí do šatníka hlavného speváka heavymetalovej kapely, ale inšpirácia vychádza z oveľa univerzálnejšieho sentimentu – túžby žiť prítomným okamihom. Prežiť príbeh, ktorý stojí za to rozpovedať.

Epiktétos, stoický filozof, nabádal svojich študentov, aby si pri bozkávaní ľudí, ktorých majú radi, uvedomovali ich smrteľnosť ako „tí, ktorí v pozadí pripomínajú ľuďom v čase ich víťazstva ich smrteľnosť“. Už od čias Sokrata boli hĺbaví ľudia nabádaní, aby meditovali o smrti ako o ceste k naplneniu.

Je to morbídna, nepríjemná myšlienka. Ale každý, kto mal blízke stretnutie s vlastnou smrteľnosťou, vám povie, že nič nedáva životu jasnejšiu perspektívu, ako keď vám jeho nevyhnutný koniec predstavia na striebornom podnose – alebo v prípade hodiniek Memento Mori, na puzdre z chirurgickej nehrdzavejúcej ocele.

S uvedením vreckových hodiniek Memento Mori, prepracovaných náramkových hodiniek a nových limitovaných edícií sme sa chceli opäť ponoriť do nových inšpirácií a nového dizajnového procesu.

1 Pripomienka smrti2 Memento mori3 Keď sa ambície stretávajú s obmedzeniami4 Ďalšie kroky

Memento Mori

Čo pre vás znamená smrť?

Pre niektorých predstavuje lebka smrť. Pre iných, ako je umelec Quang Ramsing Fleuret, predstavuje prežitý život. Bez ohľadu na to, čo si myslíte "živote po smrti", jediný spôsob, ako môžeme prežiť smrť, je na základe príbehov, ktoré sa o nás budú rozprávať po našom odchode. Opustili sme túto cestu a do kníh našich životov už nebudeme pridávať žiadne ďalšie kapitoly, takže je len na nás, aby boli v týchto knihách zapísané epické veci. Strhujúca krátka poviedka vypovie viac, ako dlhý popis všednosti. A to je život, ktorý chce väčšina z nás prežiť. Snívame o životoch plných zázrakov, fascinácií a dobrodružstiev, ale len veľmi málo z nás má odvahu na to, aby takýmto životom naozaj žili. Hodinky Memento Mori boli navrhnuté tak, aby pôsobili ako impulz k prežitiu života, ktorý chcete, alebo ako darček pre niekoho, o kom viete, že v sebe skrýva nesplnené sny a túžby.

Umelecký koncept Memento Mori vyzýva na navodenie myšlienky smrteľnosti použitie lebiek, presýpacích hodín, rozkladajúceho sa ovocia alebo zapálených sviečok. Pre nás bola lebka najjasnejším spôsobom, ako si tento koncept pripomenúť. Presýpacie hodiny na hodinkách by boli asi dosť zbytočné. Lebka na hodinkách spája dva najsilnejšie symboly smrteľnosti – plynutie času a jeho koniec. Horšie rozhodovanie už bolo ohľadne mechanizmov, ciferníkov a zadných častí puzdier.

Keď sa ambície stretávajú s obmedzeniami

Ako sme navrhli kolekciu Memento Mori

Mechanizmus quartz je ľahší, tenší a lacnejší ako automatické mechanické hodinky, a dokonca aj spoľahlivejší. Ale existuje niečo zvláštne na naťahovaní hodiniek - uvedomenie si obmedzeného času. Vďaka tomu je koncept hodiniek svojím spôsobom hmatový, čo ho oživuje. Rozhodnutie ohľadne strojčeka quartz súviselo viac s ciferníkom ako so samotným hodinkovým mechanizmom.

Tri najbežnejšie spôsoby, ako sa na ciferník môžu aplikovať rôzne motívy:

  • Jednoduchá potlač. Lebka je vytlačená na ciferníku ešte pred zostavením hodiniek. Toto je najlacnejší spôsob zdobenia ciferníka, ale zároveň najmenej odolný spôsob. Keďže je vo vnútri puzdra, zničí sa iba v prípade, že sa zároveň zničia aj hodinky, a preto väčšina výrobcov cenovo dostupných hodiniek volí túto metódu.
  • PVD povlak/pokovovanie. Tento proces umožňuje vytvorenie ultratenkých a odolných kovových výtlačkov na ciferníku ešte pred montážou. Ich lesk upúta pozornosť. Hodinky nebudú hrubšie, a ani nebudú opticky zväčšené. S týmto spôsobom sa dajú vytvoriť krásne a lesklé motívy, ktorým ale chýba hĺbka.
  • Razenie. Tenký plech tvoriaci ciferník sa vloží do strojového lisu, ktorý ho ohýba do tvaru formy. Výsledkom je trojrozmerný vyvýšený motív, ktorý vrhá tiene a zachytáva svetlo na jeho krivkách. Vďaka tomuto druhu ciferníka pôsobia hodinky „živšie“ ako ktorýkoľvek z plochých povrchov. Hodinkám ale pridáva na hrúbke aj hmotnosti. Navyše je to oveľa drahší spôsob výroby.

Chceli sme, aby hodinky Memento Mori vyzerali fantasticky. Chceli sme, aby boli vyhlásením. To je dôvod, prečo sme zvolili dve najdrahšie možnosti z tohto zoznamu. Na celom ciferníku je najskôr vyrazený dizajn lebky a bannera, a potom nasleduje PVD povrchová úprava v matnej čiernej farbe. Potom sú písmená a číslice potiahnuté PVD kovovou sivou farbou ako ručičky, čo dodáva dizajnu kontrastný lesk. Kvôli hrúbke a hmotnosti sme museli prehodnotiť výber strojčeka. Ak by sme toto všetko pridali na mechanické hodinky, boli hrubé, ťažké a pôsobili by neohrabane. Mali sme v úmysle urobiť hodinky s vyhlásením. Nie také, ktoré vyčnievajú ako kôl v plote.

Usadenie strojčeka quartz nám tiež umožnilo ozdobiť zadnú plochú časť puzdra z nehrdzavejúcej ocele niečím iným, ako sú informácie o značke. Chceli sme niečo, čo nebude v rozpore s inšpiráciou Memento Mori. Tak sme na matnú čiernu zadnú stranu vyrazili slová „Nehovor mi, ako mám žiť“.

Ďalšie kroky

Náš zdroj inšpirácie: Vy

Prvé vydanie Memento Mori bolo veľmi obľúbené a čoskoro sme ho chceli rozšíriť o ďalšie kúsky. Máme radi spätnú väzbu od zákazníkov, pretože nám pomáha nasmerovať nás na správnu cestu. Máme stovky nápadov, čo robiť ďalej, ale bez vás by ostali len nápadmi. Najžiadanejším prírastkom do kolekcie Memento Mori boli vreckové hodinky. A na základe histórie nákupov sme zistili, že vítaným doplnkom budú aj hodinky Memento Mori s oceľovým remienkom.

Potom sme začali premýšľať o tom, ako môžeme urobiť každé hodinky Memento Mori jedinečnými. Máme široký sortiment šperkov z prírodného kameňa a veľa ľudí miluje práve skutočnosť, že žiadny kameň nie je rovnaký. To nás viedlo k úvahám o hodinkách Memento Mori, ktoré by mali oči z jedinečných farebných šperkových kameňov. Alebo tvarovanie celého ciferníka z prírodného kameňa. Ale nič z toho sa v praxi neukázalo ako realizovateľné. Odpoveď spočívala v metóde tvarovania ocele, kde každá položka dostane individuálny vzor. Damašková oceľ sa vyrába skladaním dvoch druhov ocele na seba a ich krútením alebo ohýbaním, aby sa získali jedinečné vzory. Puzdro a ciferník našej novej limitovanej edície hodiniek Memento Mori sú vyrobené z damaškovej ocele, čo znamená, že každý nesie jedinečný vzor. Ten, ktorý máte na zápästí, je iba váš.

PRIPOJTE SA A VYHRAJTE 400 €

Prihláste sa na odber tipov o štýle, špeciálnych ponúk a informácií o uvedení nových produktov na trh. Automaticky sa zapojíte do mesačného žrebovania o darčekovú poukážku v hodnote 400 €.

Súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov spoločnosti Trendhim. Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.