365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 4 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 49 €-
Kontaktujte nás

Vreckovka do saka - Vaša kompletná príručka

V tejto príručke sa naučíte všetko, čo by ste mali vedieť o vreckovke do saka. Od teórie farieb, výberu látky, až po zvolenie tej najlepšej vreckovky do saka pre danú príležitosť. A to všetko iba za 20 minút.

Vreckovkou do saka môžete vylepšiť alebo pokaziť Váš celkový outfit. Nemusíte byť uznávaným vedcom, aby ste sa v tom vyznali. Ale na druhej strane je umenie vedieť ju správne nosiť. Musí sa hodiť do Vášho outfitu, vylepšiť Váš celkový vzhľad a zároveň upútať pozornosť.

Čo je to vlastne vreckovka do saka? Vreckovka do saka je dekoratívny látkový štvorec, ktorý sa vkladá do náprsného vrecka saka alebo blejzra, čím dodá celkový šmrnc do Vášho vzhľadu.

Táto príručka vás naučí všetko, čo potrebujete vedieť ohľadne vreckovky do saka, bez ohľadu na príležitosť, pri ktorej ju budete nosiť.

1 Vreckovka do saka - vaša kompletná príručka1.1 Aký je rozdiel medzi vreckovou do saka a klasickou vreckovkou?1.2 Základy teórie farieb1.3 Výber vhodnej látky vašej vreckovky do saka1.4 Látky vreckoviek do saka - ich výhody a nevýhody1.5 Typy okrajov na vreckovkách do saka1.6 Aká by mala byť správna veľkosť vreckovky do saka?1.7 Ako nosiť vreckovku do saka1.8 Ako poskladať vreckovku do saka1.9 Obliekanie pre rôzne príležitosti - rôzne štýly1.10 Uschovávanie vreckoviek do saka1.11 Kombinácie zladenia vreckovky do saka, s ktorými neurobíte chybu1.12 Prečo práve tieto kombinácie?1.13 Pamätajte si 1.14 Prehľad o histórii vreckoviek do saka1.15 Otázky & odpovede

Aký je rozdiel medzi vreckovou do saka a klasickou vreckovkou?

Po prvé, klasická vreckovka nie je vreckovka do saka. Ale v núdzových situáciách si môžete do saka vložiť aj čistú jemnú bavlnenú klasickú vreckovku namiesto vreckovky so saka.

Vreckovka do saka je určená iba ako doplnok a nemá žiadny iný praktický účel okrem toho, aby ste vyzeral dobre. Klasická vreckovka je naopak určená na utieranie potu, fúkanie nosa, počas býčích zápasov alebo ju môžete ponúknuť smutnému dievčaťu. Stručne povedané: jedna je na fúkanie nosa, druhá na parádu.

Vo všeobecnosti existuje niekoľko rozdielov, vďaka ktorým dokážete rozlíšiť tieto dva druhy vreckoviek.

Vreckovka do saka

  1. Vyrobená z rôznych druhov látok, ako je bavlna, hodváb, ľan
  2. Nosí sa vo vonkajšom náprsnom vrecku
  3. Má dekoratívnu funkciu: nie je vhodná na utieranie alebo čistenie
  4. Hodváb a ľan musí byť čistený chemicky a ľahko sa špiní
  5. Jediné praktické využitie: čistenie Vašich okuliarov
  6. Menšia ako klasická vreckovka

Klasická vreckovka

  1. Vyrobená z bavlny
  2. Nosí sa v akomkoľvek vrecku
  3. Je väčšia ako vreckovka do saka: niekedy vydúva vrecká
  4. Má praktickú funkciu a dá sa použiť na takmer akúkoľvek príležitosť: fúkanie nosa, utieranie potu, počas býčích zápasov

Stručne povedané: jedna je pre fúkanie nosa, druhá na parádu.

Základy teórie farieb

Aby Váš outfit vyzeral dobre, farby spolu musia ladiť.

Toto platí nielen pre vreckovku do saka a každú inú súčasť odevu, ale aj pre farbu kože a vlasov. Nezabudnite, že hlavným účelom dobrého oblečenia je zvýraznenie tvárových čŕt. Vreckovka do saka je elegantný spôsob, ako to dosiahnuť.

Vreckovka do saka by však nemala byť príliš dominantná. Jej úlohou je iba zvýraznenie odevu. Keď uvidíte outfit, o ktorom si myslíte "bol to pekný pokus, ale nevynikne v ňom", je to preto, lebo fyzické vlastnosti boli potlačené príliš výraznými kúskami oblečenia.

Urobte si Vaše koleso farieb

Ak v tomto máme jasno, vráťme sa na základnú školu.

Najjednoduchší spôsob, ako správne zladiť farby je poznať a vedieť používať koleso farieb. Skladá sa z primárnych, sekundárnych a terciárnych farieb, ktoré sa nazývajú tóny.

  • Primárne farby: Červená, Modrá, Žltá. Ide o základné farby, ktoré sa nedajú vytvoriť zmiešaním iných farieb. Ich prirodzený tón je veľmi jasný a dajú sa použiť na upútanie pozornosti. Často sa používajú ako zvýrazňovacie farby v rôznych motívoch a vzoroch, pretože dobre kontrastujú s tmavším pozadím.
  • Sekundárne farby: Zelená, Fialová, Oranžová. Ide o farby, ktoré sa dajú vytvoriť zmiešaním základných farieb. Na kolese je každá z nich umiestnená priamo oproti primárnej farbe a vytvára maximálny kontrast. Nazývame ich aj komplementárne farby a sú skvelé na upútanie pozornosti.
  • Terciálne farby: Vermilion (červené-oranžová), Amber (žlto-oranžová), Chartreuse (žlto-zelená), Teal (modro-zelená), Purpurová (modro-fialová), Magenta (červeno-fialová). Týchto šesť farieb vzniká zmiešaním primárnej a sekundárnej farby.

Mali by ste myslieť na terciárne farby ako na zreteľné tóny, na rozdiel od "odtieňov" primárnych a sekundárnych farieb. Majú svoj vlastný doplnok na opačnej strane kolesa farieb.

Farebné schémy

Farebné schémy sú kombinácie farieb z kolesa farieb. Sú základom pre to, aby ste sa naučili vylepšiť Váš štýl.

Základným pravidlom je, že čím sú farby na kolese umiestnené ďalej, tým horšie vyniknú na oblečení.

  • Neutrálna farebná schéma: biela, čierna alebo ich kombinácia
  • Jednofarebná schéma: jeden farebný tón
  • Analogická farebná schéma: je tvorená priamo susediacimi farbami na kolese farieb, čím vytvoríte takmer jednofarebnú schému s jemným kontrastom
  • Komplementárna farebná schéma: spomenutá vyššie, sú to farby, ktoré sú na kolese farieb umiestnené oproti sebe a vytvárajú jasný a výrazný efekt. Tieto farby poskytujú najsilnejší kontrast a pôsobia pútavo
  • Triadická farebná schéma: je tvorená 3 farbami, ktoré sú na kolese farieb od seba vzdialené o 120 stupňov, triadické farebné schémy dodávajú Vášmu oblečeniu čistý a harmonický vzhľad, s menším kontrastom ako pri komplementárnych farbách

Ešte raz upozorňujeme, že pre dosiahnutie najlepšieho vzhľadu by mala farba Vášho outfitu zodpovedať farbe vašej pleti a vlasov.

Veľký kontrast v podobe komplementárnych farieb na kravate a vreckovke do saka na tomto outfite vyzerá dobre, pretože model má bledú kožu a tmavé vlasy.

Takže napríklad muži, ktorí majú svetlú kožu a tmavé vlasy, majú tendenciu vyzerať lepšie pri použití vysoko kontrastných farieb, ako sú komplementárne farby alebo farby podobné komplementárnym.

Muži, ktorí majú svetlú kožu a svetlé vlasy alebo tmavú kožu a tmavé vlasy, vyzerajú dobre v nízko kontrastných outfitoch. Ak chcú použiť viac farieb, mali by sa zamerať na jednofarebnú, analogickú alebo dokonca triadickú farebnú schému.

6 stupňov majstrovstva vo výbere farby vreckovky do saka

1. stupeň: Klasická biela vreckovka do saka. Hodí sa ku všetkému a vždy bude vyzerať skvele.

2. stupeň: Neutrálne farby - napríklad sivá, hnedá alebo biela. Vreckovku do saka v týchto farbách môžete skombinovať s kravatou v bielej farbe a na základe farby Vášho saka.

3. stupeň: Jednofarebná schéma - dvojica rôznych odtieňov tej istej farby pre vytvorenie jemného kontrastu, napríklad bledohnedá s béžovou.

4. stupeň: Aby ste Vášmu outfitu dodali určitý výraz, použite analogické farby. Môžete použiť napríklad žltú, žlto-oranžovú a oranžovú. Pre dosiahnutie celkového súladu skombinujte dva alebo viac studených alebo teplých tónov.

5. stupeň: Triadická farebná schéma zosúlaďuje teplé a studené farby. Vášmu vzhľadu dodá jedinečný charakter bez toho, aby bol tak výrazný, ako pri použití komplementárnych farieb.

6. stupeň: Teraz ste sa stali veľkým chlapcom, pretože si konečne trúfate použiť komplementárne farby - sú to tie najodvážnejšie. Dobrá voľba je napríklad oranžová vreckovka do saka s bielym sakom, alebo skombinujte zelenú farbu s tmavočerveným sakom.

Výber vhodnej látky Vašej vreckovky do saka

Pokiaľ ide o vreckovku do saka, na látke záleží. Tri najpoužívanejšie materiály sú hodváb, bavlna a ľan, ale môžete nájsť aj vlnené a polyesterové kúsky.

Každá látka má iné vlastnosti, ale vy by ste sa mali zamerať na textúru. Keď si vyberáte, ktorá látka na vreckovke do saka sa bude najlepšie hodiť k Vášmu oblečeniu, mali by ste sa snažiť nielen o správny výber vzorov a motívov, ale aj o vypočítaný kontrast. Vaším cieľom by malo byť zosúladenie každej časti Vášho oblečenia tak, aby sa k sebe jednotlivé kúsky navzájom hodili, ale zároveň vyzerali dobre aj samostatne.

V tomto prípade hladká hodvábna vreckovka do saka vyzerá dobre v kombinácii s hrubšou vlnenou kravatou, pretože vytvára kontrast v textúre.

Takže, ak máte na sebe jemnú hladkú kravatu, zvoľte si hrubšiu bavlnenú alebo vlnenú vreckovku do saka. A ak je Vaša kravata textúrovaná, vyberte peknú hodvábnu vreckovku do saka. To isté platí pre bundy a košele.

Látky vreckoviek do saka - Ich výhody a nevýhody

V tejto časti nájdete najpoužívanejšie látky používané na výrobu vreckoviek do saka a ich výhody a nevýhody.

Hodvábne vreckovky do saka

  • Ľahko sa uskladňujú
  • Sú jemné, luxusné, lesklé
  • Dobre kontrastujú s vlneným sakom/oblekom
  • Najrozšírenejší materiál na výrobu vreckoviek do saka
  • Všestranné, vhodné takmer na každý príležitosť
  • Majú jemné okraje, vhodné na neštrukturované nadýchané skladanie
  • Obvykle sú veľmi tenké, takže nevydujú vrecká na saku

  • Drahé
  • Nevyzerajú dobre pri štruktúrovanom skladaní
  • Poškodia sa pri prepotení a bielení
  • Náročnejšia údržba: iba chemické čistenie
  • Ľahko sa krčia, ťažšie sa žehlia
  • Nie sú odolné voči opotrebovaniu
  • Keď sú vlhké, ľahko sa zničia

Bavlnené vreckovky do saka

  • Lacnejšie ako hodvábne
  • Jednoducho sa žehlia
  • Ľahko sa uskladňujú
  • Dajú sa oprať v práčke
  • Pevné okraje umožňujú štruktúrované skladanie
  • Pevné, trvácne a odolné voči opotrebovaiu
  • Ladia ku košeliam/sakám, vyzdvihujú kravatu

  • Pri praní v horúcej vode sa môžu zbehnúť
  • Ľahko sa krčia, vyžadujú žehlenie
  • Vo vlkom prostredí hrozí splesnivenie
  • Farba môže po čase vyblednúť

Ľanové vreckovky do saka

  • Extrémne všestranné
  • Pevné okraje umožňujú štruktúrované skladanie
  • Ohybná látka umožňuje neštruktúrované skladanie
  • Dodávajú textúrované variácie takmer do každého saka

  • Bývajú drahšie ako bavlnené
  • Poškodia sa pri praní v tvrdej vode (voda s vysokým obsahom minerálov)
  • Dajú sa prať v práčke, ale môžu sa poškodiť pri použití práškov alebo chemikálií
  • Ľahko sa krčia, vyžadujú žehlenie

Vlnené vreckovky do saka

Vlnené vreckovky do saka

  • Najlepšie na zimné mesiace
  • Netradičná, zaujímavá textúra pre vreckovky do saka
  • Výber z rôznych druhov:
  • Vlna z alpaky – hodvábna, ľahká s leskom
  • Angorská vlna – veľmi mäkká s najlepšími vlastnosťami udržujúcimi teplo
  • Kašmírska – jemná a luxusná
  • Ťavie chlpy – sú známe svojou zlato-hnedou farbou, jemnou textúrou a leskom

  • Najlepšie na zimné mesiace
  • Netradičná, zaujímavá textúra pre vreckovky do saka
  • Výber z rôznych druhov:
  • Vlna z alpaky – hodvábna, ľahká s leskom
  • Angorská vlna – veľmi mäkká s najlepšími vlastnosťami udržujúcimi teplo
  • Kašmírska – jemná a luxusná
  • Ťavie chlpy – sú známe svojou zlato-hnedou farbou, jemnou textúrou a leskom

Polyesterové vreckovky do saka

  • Veľmi lacné
  • Ľahké
  • Rýchlo schnú
  • Pevná tkanina
  • Odolné voči krčeniu
  • Ľahko sa uskladňujú, nízke riziko splesnivenia
  • Udržujú si svoj tvar a veľkosť aj po dlhšom čase

  • Na svetle môžu pôsobiť neprirodzene
  • Ťažko sa z nich odstraňujú škvrny

Typy okrajov na vreckovkách do saka

Vaša vreckovka do saka sa bude najviac líšiť, čo sa látky a kvality týka, svojimi okrajmi.

V závislosti od spôsobu skladania je okraj najviditeľnejšou časťou vreckovky do saka. Okraje s nízkou kvalitou sa rýchlo roztrhnú a vreckovka sa nemôže ďalej používať.

V závislosti od výberu látky existujú významné rozdiely medzi typmi okrajov. Hodvábne vreckovky do saka majú pružné, jemné okraje, ktoré sú perfektné pre nadýchaný spôsob skladania, ale takmer vôbec sa nedajú skladať štruktúrovaným spôsobom.

Ľanové a bavlnené vreckovky do saka zvyknú mať pevnejšie okraje, vďaka čomu sú vhodné pre štruktúrované skladanie.

Bez ohľadu na látku by ste však mali vedieť určité veci o kvalite okrajov, aby sa Váš nový kúsok už pri druhom použití neroztrhol.

Drvivá väčšina známych značiek prešíva vreckovky do saka strojmi. Tento typ vreckoviek bude vhodný takmer pre všetkých, a prichádza s rôznymi druhmi okrajov. Ale ak hľadáte to najlepšie, môžete sa rozhodnúť pre ručne spracovaný model.

Nižšie nájdete prehľad rôznych typov okrajov a prešívaní.

Ručne prekladaný okraj

Najkvalitnejšie vreckovky do saka, ktoré si môžete zakúpiť, majú ručne prekladané okraje do úzkeho rúrkového tvaru, sú ručne prešívané s takmer 10 až 12 stehmi na 5 cm.

Ručne prekladaný okraj je mierne nerovnomerný, vďaka čomu je jedinečný. Takýto dôraz na detail sa samozrejme odrazí aj na cene, takže v závislosti od vašich potrieb a rozpočtu môžete zvážiť aj ďalšie typy.

Imitácia ručne prekladaného okraju

Strojom prešívaný okraj je rovnejší ako ručne prekladaný, šitie je viditeľnejšie a prechádza cez okraj.

Paralelný okraj

Tento typ okraju je plochý, s jednoduchou samostatnou líniou prešívania. Tento typ je taktiež prešívaný strojom.

Okraj v tvare písmena Z

Tento okraj je prešívaný strojom a je podobný paralelnému okraju. Okraj v tvare písmena Z je plochý, ale má vzor vlnového stehu.

Prešívaný okraj

Prešívaný okraj je vyrobený pomocou stroja. Vytvára pevnú tvrdú špirálu, ktorá Vašej vreckovke dodáva určitú tuhosť. Lepšie sa hodí na štruktúrované typy skladania s 2 alebo viacerými cípmi.

Niečo na záver

Chceli by sme Vás upozorniť na kvalitu vreckoviek do saka. Najmä u polyesterových modelov sa bežne môžete stretnúť s masovo vyrábanými kúskami s nedbanlivo ušitými rohmi a voľným, nepravidelným prešívaním. Tieto kúsky sa rýchlo roztrhnú a neoplatí sa ich kupovať.

Aká by mala byť správna veľkosť vreckovky do saka?

Veľkosť vreckovky do saka bude závisieť od Vášho saka a materiálu, ktorý si zvolíte. Tu je niekoľko vecí, na ktoré by ste pri výbere mali myslieť.

  • Vreckovky do saka sa vyrábajú vo veľkostiach od 25 do 45 cm.
  • Ideálna veľkosť je tá, ktorá Vám nevyduje vrecko, ale ani do neho nevkĺzne.
  • Americké a anglické značky majú tendenciu vyrábať väčšie vreckovky pre náprsné vrecká s podšívkou.
  • Talianske značky majú tendenciu vyrábať menšie vreckovky pre vrecká s menšou hĺbkou.
  • Pevnejšie látky ako ľan, bavlna a vlna musia byť menšie, zatiaľ čo ľahšie tkaniny ako je hodváb by mali mať väčšie rozmery.
  • Príliš malé (najmä hodvábne) vreckovky strácajú svoj tvar. Primeraná vreckovka do saka by nemala byť menšia ako 25 cm.
  • Pri výbere porovnajte rozmery vreckovky do saka (dĺžka a šírka) a vrecko, v ktorom bude umiestnená.
  • Aby ste zistili, či je to tá správna vreckovka do saka, myslite aj na jej váhu.

Ako nosiť vreckovku do saka

Teraz, keď už poznáte základy, ktoré mimochodom súvisia aj s Vaším celkovým štýlom a nie sú špecifické iba pre vreckovky do saka, musíte vedieť, ako ju správne nosiť.

Pri správnom nosení vreckovky existujú dva hlavné faktory, ktoré by ste mali dodržať:

  1. Zvoľte si správnu vreckovku do saka. Ako návod Vám môžu slúžiť predchádzajúce rady.
  2. Poskladajte vreckovku do saka adekvátne pre danú príležitosť a ku konkrétnemu outfitu. O možnostiach skladania sa dozviete neskôr.

Teraz, keď už viete všetko, čo potrebujete (a prečítali ste si aj prvú časť článku), ponúkame Vám niekoľko tipov ohľadne výberu správnej vreckovky do saka, po ktorých nasleduje prehľad najdôležitejších spôsobov skladania.

Výber správnej vreckovky do saka

  • Kardinálny hriech obliekania je, keď vyzeráte príliš koordinovane a študovane. Ak sa budete príliš snažiť, zabije to Váš šarm. Toto isté platí aj pre vreckovky do saka.
  • Váš outfit by mal vyzerať dobre ako celok. Jednotlivé kusy by mali medzi sebou kontrastovať a dopĺňať sa, a nemali by sa dokonale zhodovať s ostatnými časťami outfitu.
  • Ak chcete zapôsobiť, vyberte si spôsob skladania vreckovky v závislosti od vašej nálady.
  • Vsaďte na jeden "výrazný" kus oblečenia. Svetlá odvážna a vzorovaná vreckovka do saka prekvapí, keď je skombinovaná s rovnako odvážnym šálom, ale zvýrazňuje jednoduchosť
    kravaty, ak sa nosí so serióznymi farbami.
  • Okrem farieb a motívov zvážte pre dané príležitosti aj rôzne látky. Hodváb a bavlna sú najuniverzálnejšie a vždy budú vyzerať dobre.
  • Pozrite sa na farby vo Vašom súčasnom šatníku a popremýšľajte o tom, s čím by ste ich mohli skombinovať. Čím pohodlnejšie sa cítite, o to vyzývavejšie farby, vzory a materiály môžete použiť.
  • Seriózne farby sú vždy Vašou najbezpečnejšou voľbou, najmä pre formálne alebo obchodné oblečenie. Čím je farba tmavšia, tým je formálnejšia. Výnimku tvorí len jasná biela farba - tá je vhodná vždy.
  • Vreckovky do saka s potlačou sú menej formálne. Čím viac je potlač okázalá, o to menej je vreckovka do saka formálna.
  • Nepoužívajte v outfite viac ako 3 vzory
  • Zlaďte farby s iným doplnkami, napr. zemité tóny s hnedými topánkami
  • Neukazujte štítok alebo logo značky

Ako poskladať vreckovku do saka

V tejto časti nájdete zopár populárnych tipov o tom, ako poskladať vreckovku do saka. Ak chcete vedieť viac, pozrite si: 50 spôsobov, ako poskladať vreckovku do saka od Trendhim

Prezidentský spôsob skladania

Skladanie s 1 špicom

Skladanie v tvare koruny s 3 cípmi

50 spôsobov, ako poskladať vreckovku do saka

Neexistujú takmer žiadne pravidlá týkajúce sa skladania vreckoviek do saka. Napriek tomu, že Vám ponúkame rôzne tipy, môžete si vreckovku poskladať spôsobom, aký sa Vám najviac páči. V prípade, že ste si nevybrali žiadny z vyššie uvedených spôsobov a stále potrebujete inšpiráciu, vytvorili sme pre Vás to, čo by sa dalo nazvať najkomplexnejšia knižnica spôsobov skladania vreckoviek do saka s podrobnými inštrukciami. Nájdete ju tu:

50 spôsobov, ako poskladať vreckovku do saka od Trendhim

Obliekanie pre rôzne príležitosti - Rôzne štýly

Poskytli sme Vám rôzne informácie ohľadne etikety, farby, textílie, ale aj o tom, ako tieto faktory fungujú spoločne a ako by fungovať nemali. Z tohto dôvodu Vám ponúkame aj niekoľko rád ohľadne spoločenských príležitostí a tipov, ktoré vám zaručia, že sa dostanete na vrchol Vašej slávy.

Vreckovky do saka na sadbu

  • Kľúčová látka: Hodváb, zamat, kašmír, vlna, tvíd, bavlna. Ľan v prípade, ak sa zúčastňujete na plážovej alebo neformálnej svadbe.
  • Doplnok na krk: Vždy-
    Kravata alebo
    motýlik
  • Farby: Závisia od načasovania svadby. Večerná recepcia býva formálnejšia ako recepcia, ktorá prebieha počas dňa. Ak prebieha svadba počas dňa, zvoľte bledé farby - neutrálne a pastelové.
  • Pravidlá: Nezlaďujte farby s farbami svadby, nebuďte výraznejší ako nevesta alebo ženích, dodržujte dress kód - plážová alebo neformálna svadba bude uvoľnenejšia. Ak to dovoľuje dress kód, oblečte si smoking. Vyhnite sa čiernobielemu vzhľadu.
  • Spôsoby skladania:Jeden špic,
    Vydutý spôsob,
    Prezidentský spôsob

Vreckovka do saka pre biznismenov

  • Kľúčová látka: Bavlna, ľan, tvíd a vlna (látku prispôsobte aj počasiu)
  • Doplnok na krk: Kravata
  • Farby: Všetky tmavé farby - tmavomodrá, vínová, zelená, tmavooranžová. Pokiaľ máte na sebe tmavý tón, môžete vyraziť. Dobrou voľbou je aj biela vreckovka do saka.
  • Pravidlá: Všeobecne platí, že by mala byť jednoduchá a odvážna, najmä v konzervatívnom pracovnom prostredí. Ak ste kreatívny, môžete popustiť uzdy a byť aj, no dobre, kreatívny.
  • Spôsoby skladania: Jeden špic,
    Dva špice,
    Koruna s troma cípmi,
    Štýl Cagney,
    Dvojitý vydutý spôsob alebo
    Prezidentský spôsob. Môžete vyskúšať aj dva rôzne spôsoby skladania, ktoré sa navzájom dopĺňajú (v jednom náprsnom vrecku).

Vreckovka do saka na nedeľný obed

  • Kľúčová látka: Ľan, bavlna, tvíd, hodváb - ale iba pre vreckovku do saka.
  • Doplnok na krk: Žiadny! Nechajte dva horné gombíky na bavlnenej košeli rozopnuté a hoďte si na seba sako s kontrastnou textúrou. Môžete sa rozhodnúť aj pre jednoduché tričko s malým výstrihom.
  • Farby: V tomto prípade máte voľnú ruku. Môžete použiť každú farbu, ktorá sa Vám páči! Len sa uistite, či je farebná paleta harmonická.
  • Pravidlá: Závisia od príležitosti. S nohavicami alebo plátenými nohavicami nič nepokazíte. Tento štýl je oveľa jednoduchší, pretože sa nemusíte obávať kontrastu s kravatou - použite vreckovku do saka na vyzdvihnutie farby košele a / alebo bundy.
  • Spôsoby skladania: Odporúčame vám, aby ste sa zabavili s niektorými extravagantnými spôsobmi skladania -
    Vejár,
    Vták raja,
    Fleur de lis,
    Zakrútená ruža alebo
    Dvojitá ruža

Uschovávanie vreckoviek do saka

Akonáhle sa Vaša zbierka vreckoviek do saka začne rozrastať, budete potrebovať dobrý spôsob na ich uskladnenie. Vreckovky by mali byť prehľadne uložené a mali by byť chránené pred poškodením.

Výhodou nás všetkých je to, že vreckovky do saka sú zvyčajne vyrobené z veľmi odolných látok: z hodvábu, bavlny alebo polyesteru. To je dobrá správa, pretože sa nemusíte pri uskladnení vreckoviek na dlhšiu dobu starať o hmyz, na rozdiel od vecí vyrobených z vlny.

Najväčším problémom, ktorého by ste sa mali obávať, bez ohľadu na materiál, sú plesne. Tie sa vytvárajú na mokrých vreckovkách, ktoré pomaly schnú. Vaša vreckovka do saka by nemala príliš zvlhnúť, ale môže sa to stať v dôsledku rozliatia nápoja alebo dažďa. Mali by ste vedieť, že ak takúto vlhkú vreckovku uložíte k ostatným, potom budú aj všetky ostatné vreckovky do saka vystavené riziku plesní. Takže, a toto je kľúčový bod, pretože mnoho ľudí Vám to bude radiť, nikdy neukladajte vreckovky do saka do plastových nádob. Sú vzduchotesné a vytváranie plesní je takmer zaručené.

Uložte si svoje vreckovky do saka tak, ako ich nosíte. Ak nosíte jednoduché spôsoby skladania, nechajte ich úhľadne poskladané a vyžehlené. Ak sa chystáte nosiť nadýchaný štýl, môžete ich poskladať menej precízne. Ale príliš ich nestláčajte, pretože sa pokrčia. Ďalšou možnosťou je poukladať jednu vreckovku na druhú. Tento spôsob je však nepraktický a funguje iba s menšími zbierkami vreckoviek.

Takže ako ich uložiť?

Tu je niekoľko možností:

Možnosť 1 - Drevené nádoby

Drevené nádoby sú najelegantnejší, ale aj najdrahší spôsob, ako ukladať vreckovky do saka. Na rozdiel od plastových nádob, drevené nádoby nie sú vzduchotesné a vreckovky v nich vyschnú, pokiaľ nie sú príliš mokré.

Je to skvelá voľba pre pánov s veľkým šatníkom alebo pre tých, ktorí majú vhodné miesto na vystavenie drevenej nádoby. Krabičky v šperkovom štýle sú obzvlášť užitočné, pretože majú oddelené priehradky, ktoré Vám umožnia usporiadať vreckovky do saka podľa farby, motívu, textílie alebo akokoľvek inak.

Radi používame starú škatuľku od cigár alebo pekný cédrový alebo dubový box. Nielenže vyzerajú skvele, ale dodávajú Vašim vreckovkám do saka aj jemnú zemitú vôňu.

Možnosť 2 - V zásuvke v skrinke

Podobne ako pri použití drevenej nádobky, si môžete vyhradiť pre vreckovky do saka časť zásuvky.

Záleží to na tom, koľko miesta v zásuvke máte. Ak vreckovky úhľadne zložíte, nezaberú Vám príliš veľa miesta.

Možnosť 3 - Vo Vašich sakách

Ďalším jednoduchším a minimalistickým riešením je uložiť ich do vrecka na saku, ktoré zavesíte do skrine. To vám umožní uložiť ich poskladané tak, ako ich budete nosiť a nebudete sa musieť ponáhľať so skladaním vreckovky do saka na poslednú chvíľu.

Je to aj ideálne riešenie počas cestovania, keď máte sako v taške.

Ak máte príliš veľa vreckoviek do saka, použite aj vnútorné vrecká, aby ste maximalizovali úložný priestor.

Možnosť 4 - V prázdnej krabičke od servítok

Menej elegantné, ale veľmi praktické riešenie na uloženie vreckoviek do saka je aj použitie prázdnej krabičky od servítok. Môžete vyťahovať jednu za druhou podľa toho, ktorú chcete použiť. Tento spôsob je najlepší, ak skladáte vreckovky v nadýchanom štýle, pretože ich nebudete musieť uskladňovať zložené.

Kombinácie zladenia vreckovky do saka, s ktorými neurobíte chybu

Máte problémy so zladením vašej vreckovky do saka s kravatou alebo motýlikom? Pridajte sa k nám a pošleme vám 5 perfektne fungujúcich kombinácií, ktoré môžete odteraz nosiť.

Prečo práve tieto kombinácie?

Farby v týchto kombináciách sa vzájomne dopĺňajú bez toho, aby pútali pozornosť, a sú dostatočne jemné na nosenie počas rôznych typov udalostí.

Nenechajte sa oklamať slovom jemné – sú dosť eklektické na to, aby boli zaujímavé, čo nikdy nie je na škodu!

Pamätajte si

Vyhnite sa tej chybe, že budete nosiť vreckovku do saka s predne takou istou kravatou alebo motýlikom (červená kravata s červenou vreckovkou do saka). Nevyzerá to dobre a je to veľké NIE pre štýl!   Namiesto toho použite doplnkové farby a kombinujte rôzne textúry a vzory.   A ak si stále nie ste istý, aký druh vreckovky do saka by ste mali nosiť, zvoľte si základnú bavlnenú vreckovku do saka s jednoduchým spôsobom skladania. Bude vždy fungovať dobre.

Prehľad o histórii vreckoviek do saka

Z jednoduchej vreckovky až po symbol krajčírskeho statusu. Diskusia o pôvode vreckovky do saka sa môže podobať na tú, ktorú pravdepodobne vidíte v politike.

Tu sú hlavné body, ktoré by ste mali poznať.

  • Niektorí historici sa domnievajú, že vreckovky do saka sa datujú do starovekého Grécka. Bohatí Gréci používali vonnú látku, aby odstránili nepríjemné zápachy. Oveľa neskôr anglickí a francúzski šľachtici nosili navoňané oblečenie s atraktívnou výšivkou.
  • Iní hovoria, že vreckovky do saka pochádzajú od úradníkov katolíckej cirkvi, ktorí nosili biele vreckovky na svojich ľavých ramenách, aby ukázali svoju oddanosť Bohu.
  • Dvorania britského kráľa Richarda II. tvrdia, že vreckovku vynašiel práve on.
    Tá sa potom stala vreckovkou do saka, keďže si ju muži začali ukladať do svojich vreciek.

Bez ohľadu na presný pôvod sa hovorí, že 15. storočie bolo zlatým vekom vreckovky do saka. Tá prišla v tomto období vo všetkých tvaroch, veľkostiach a materiáloch. Tie najjemnejšie kúsky, často vyšívané hodvábom a jemnou čipkou, boli odovzdávané ako rodinné dedičstvo.

V 18. storočí priniesol francúzsky kráľ Ludvík XVI. poriadok do chaosu, ktorý sa týkal vreckoviek do saka: na základe prísnych inštrukcií od jeho manželky Marie Antoinette vyhlásil, že veľkosť 16 palcov alebo 40 cm je univerzálnou veľkosťou pre všetky vreckovky do saka.

Otázky & Odpovede

Ako zabránim skĺzaniu vreckovky do saka na spodok vrecka?

Ovisnuté vreckovky do saka sú hotová pohroma, ale žiaľ, stáva sa to príliš často. Tu sú niektoré jednoduché tipy, aby Vaša vreckovka do saka vyzerala sviežo a elegantne počas celého dňa.

Po prvé, ak používate jednoduchý spôsob skladania, vreckovku môžete jednoducho na jej konci predĺžiť. Pri tomto spôsobe skladania najskôr vreckovku preložte do dlhého obdĺžnika a potom ju preložte na príslušnú dĺžku. Tak dosiahnete, že bude viac vyčnievať. Ak znova spadne do vrecka, jednoducho ju predĺžte o kúsok viac.

Po druhé, uistite sa, že vreckovka do saka je čo najširšia. Platí to pre všetky štýly skladania. Rozšírte ju tak, aby dobre sedela v náprsnom vrecku. Dotýkanie okrajov zabráni sĺzanutiu do vrecka.

Po tretie, ak ide o obdĺžnikový štruktúrovaný spôsob skladania ako je Prezidentský spôsob, môžete vložiť do Vašej vreckovky do saka kúsok tvrdého papiera. Bude pevnejšia a vytvarovaná.

Môžete použiť aj držiak na vreckovku do saka. Jedná sa o malú ľahkú vložku, ktorá dobre sedí vo Vašom náprsnom vrecku a zaistí vreckovku do saka tak, aby nikdy nespadla.

Čo mám urobiť, keď je vrecko uzatvorené?

Väčšina sák, či už šitých na mieru alebo v konfekčných veľkostiach, prichádza so zašitými vreckami (a rozparkami). Toto prišitie vreciek sa používa počas výrobného procesu na udržanie tvaru saka. Výrobcovia ich nechávajú z toho istého dôvodu prišité aj počas prepravy a pri predaji.

V mužskom svete sa vedú debaty o tom, či sa majú vrecká otvoriť. Výhodou uzatvorených vreciek je to, že udržujú sako počas nosenia v peknom tvare. Nevýhodou je, že sako neobsahuje žiadne vrecká a ak to niekto zistí, vyzerá to trochu hlúpo.

Aby ste mohli vreckovku do saka nosiť, v každom prípade budete musieť odstrániť náprsné vreckové šitie. Ak to chcete urobiť, na prerezanie jedného stehu použite nôž alebo nožnice. Potom opatrne vytiahnite celú niť. Buďte veľmi opatrní, aby ste nepoškodili látku na saku. Hlavne sa o to nepokúšajte po prvej divokej noci vo Vašom novom saku.

Nikdy sa nesnažte prešívanie roztrhnúť, pretože to môže poškodiť textíliu na saku.

Najlepším spôsobom na otvorenie vreciek je použitie šijacieho stroja, ktorý je špeciálne určený na odstránenie prešívania bez poškodenia materiálu.

Môžem nosiť vreckovku do saka aj bez kravaty?

Áno, momentálne tento štýl narastá na obľube.

Nosenie kravaty sa považuje za formálne, ale nosenie vreckovky do saka s Vaším športovým sakom a džínsami alebo chino nohavicami dodáva Vášmu outfitu elegantné zakončenie. V tejto kombinácii sa budete cítiť uvoľnenejšie a je vhodná do horúceho počasia.

Akú trvácnosť majú vreckovky do saka?

Ako dlho Vaša vreckovka do saka vydrží, bude závisieť od toho, ako s ňou budete zaobchádzať. Hlavným zabijakom je použitie vreckovky do saka namiesto klasickej vreckovky na smŕkanie alebo čistenie. Týmto spôsobom bez problémov zničíte hodvábne modely a bavlnené kúsky sa ľahko zašpinia a nebudú sa dať viac nosiť.

Ďalším zabijakom je pleseň, ktorá sa môže vytvoriť, ak nie sú vreckovky do saka správne uskladnené. Viac informácií o tom, ako sa tomu vyhnúť, nájdete v časti "Uschovávanie vreckoviek do saka".

Existujú určité materiály, ktoré sú vhodné na konkrétne spôsoby skladania?

Áno. Zatiaľ čo bavlnené a ľanové vreckovky vyzerajú dobre pri väčšine spôsobov skladania, hodvábne nie sú také pevné a sú vhodnejšie pre neštruktúrované skladanie.

Aké materiály sa k sebe najlepšie hodia?

Všeobecné pravidlo je, že čím jemnejší materiál používate, tým je vreckovka do saka formálnejšia.

Pri kombinovaní vreckovky do saka je dobré skombinovať hrubšiu tkaninu s jemnejšou. Predstavte si napríklad sako s vysokým počtom vlákien s bavlnenou vreckovkou alebo hodvábnu vreckovku s hrubším bavlneným sakom.

Existujú situácie, pri ktorých môžem kombinovať vzory?

Ak práve začínate, držte sa jedného vzoru, aby ste boli v bezpečí.

Keď si viac zvyknete, môžete kombinovať 2 alebo dokonca 3 vzory. Ale všimnite si, že 3 vzory sa kombinujú veľmi ťažko. Najlepším príkladom je použitie rôznych vzorov na vreckovke do saka, tričku a kravate.

Trik je to, že vzory musia mať rozdielne veľkosti.

Vyhnite sa kombinovaniu zodpovedajúcich a podobných farieb a vzorov (jednoducho nebudete vyzerať príliš koordinovane alebo budete vyzerať neprirodzene). Jediné zlaté pravidlo v zosúladení vzoru je meniť jeho mierku. Ak máte na vreckovke do saka jemné polka bodky, nekombinujte ich s jemne pruhovanou kravatou, ale s veľkými hrubými pruhmi.

Vzory podobných veľkosti nevyzerajú dobre a majú nepríjemný účinok na ľudí okolo Vás. Mali by ste sa im za každú cenu vyhnúť.

Existuje nejaký outfit, ktorý dobre vyzerá naozaj na všetkých?

Nikdy nič nemôžete pokaziť s bielou ľanovou vreckovkou do saka, tmavomodrým sakom a sviežim bielym tričkom.

Kde je najlepšie miesto na zakúpenie vreckovky do saka?

Pri nákupe vreckovky do saka je kľúčom k úspechu nielen samotnú vreckovku do saka vidieť, ale pozrieť sa aj na to, ako vyzerá počas nosenia.

V závislosti od Vašich preferencií odporúčame buď navštíviť predajňu, kde si ju môžete vyskúšať, alebo nakupovať on-line u renomovaného predajcu. Ubezpečte sa, že máte dobrý pocit z kvality a štýlu vreckovky do saka prostredníctvom obrázkov.

Aký tvar vreckovky do saka by ste odporučili do každého mužského šatníka?

Absolútne minimum, ktoré by mali mať všetci muži, je biela ľanová vreckovka do saka. Väčšina mužov vlastní okolo 5 kúskov, ktoré striedajú. Takže sú vždy pripravení vyraziť.

Môžete ju nosiť poskladanú na takmer všetky spôsoby a vylepší každý outfit. Zaručene to bude Váš najvšestrannejší kúsok vo Vašom outfite.

Môžem nosiť vreckovku do saka s trojdielnym oblekom, alebo je to už príliš prehnané?

Áno, ale uistite sa, že nevyzeráte až príliš upravene. Kľúčom k úspechu pri obliekaní je, keď vyzeráte prirodzene. Ako keby ste Váš outfit vytvoril bez námahy.

Trojdielny oblek je už v týchto dňoch módnym vyhlásením. A ak ho spojíte s vreckovkou do saka, dávajte si pozor, aby Váš vzhľad nevyzeral príliš naštudovane.

Aká je najvhodnejšia vreckovka do saka pre ženícha?

To závisí od svadby. Kde sa svadba odohráva, aký je dress kód atď.

Ako vždy, víťazom je kontext. Ak je svadba v tradičnom štýle, čisto biela hodvábna vreckovka do saka zachytí dokonalú rovnováhu medzi formalitou a vkusom.

Môžem nosiť vreckovku do saka aj na kabáte?

Nosenie vreckovky do saka na kabáte je čoraz bežnejšie. Ale mali by ste to robiť?

Podľa nášho názoru to vyzerá príliš naštudovane. Nie je žiadny dôvod na to, aby ste v náprsnom vrecku Vášho kabáta nosili klasickú vreckovku alebo vreckovku do saka. Odporúčame Vám, aby ste sa tomu vyhli.

Ale ak nesúhlasíte, mali by ste vedieť, že určite nie ste sám.

Ako môžem upraviť spôsob skladania vreckovky? Napríklad skombinovaním dvoch spôsobov.

Spôsoby skladania vreckovky existujú pre každú príležitosť. Ale v 95% prípadoch budete používať jeden z klasických spôsobov.

Keď sa cítite obzvlášť dobrodružne, môžete experimentovať s kombináciami a vymyslieť si svoj vlastný štýl. Len sa uistite, že naozaj vyzerá dobre.

Existujú nejaké farby, ktoré sa viac hodia pre neformálne príležitosti?

Všeobecná teória farieb tvrdí, že svetlejšie odtiene sú neformálnejšie. Popremýšľajte o bledošedom obleku alebo o farbe dreveného uhlia.

Dôležitá vec, ktorá sa týka farieb je tá, že budete chcieť zosúladiť kontrast medzi vaším outfitom a farbou kože a vlasov.

Napríklad bledá koža a tmavé vlasy vyzerajú oveľa lepšie so silne kontrastným oblečením, zatiaľ čo rovnaká farba kože s blond vlasmi vyzerá dobre v slabších kontrastoch.

Koľko vreckoviek do saka potrebujem?

Je to úplne na vás. Hrubé minimum je len jedna biela ľanová vreckovka do saka. Všetko závisí iba od vašej chuti, štýlu a rozpočtu.

Začnite s jednou, ktorá sa Vám páči a postupne si dokúpte ďalšie. Môžete sa nechať inšpirovať z blogov / od iných ľudí / od vašej fantázie.

Jedna vec, ktorú treba poznamenať, je, že nemusíte minúť všetky úspory na zakúpenie vreckoviek do saka, aby ste získali krásne vzory na vysoko kvalitnej textílii.

Môžem použiť klasickú vreckovku namiesto vreckovky do saka?

Odpoveď je áno.

Môžete použiť klasickú ľanovú alebo bavlnenú vreckovku (uistite sa, že je čistá). Obmedzujúcim faktorom môže byť niekedy iba veľkosť.

Určite nechcete, aby ste mali vyduté náprsné vrecko. Klasické vreckovky môžu byť oveľa väčšie ako vreckovky do saka, čo spôsobí nepríjemné vydutie.

Takže správnejšia odpoveď je áno ... ale záleží na veľkosti.

Ako sa najlepšie žehlí vreckovka do saka?

Vnútorná plocha sa dá žehliť, ale musíte dávať pozor, aby ste nezažehlili ručne prekladané okraje.

Aby ste vreckovku vyžehlili bezpečným spôsobom, použite handričku na žehlenie, ktorú umiestnite na vreckovku. Zabránite vzniku lesku na vreckovke.

Vzorovaná tkanina by sa mala žehliť na zadnej strane. Pri veľkom pokrčení môže byť pred žehlením použitá jemná para z parnej žehličky alebo naparovača. Pri naparovaní vreckoviek buďte taktiež veľmi opatrní, pretože parné žehličky niekdy "prskajú" vodu, ktorá môže spôsobiť vodné škvrny.

Čo môže o mne povedať spôsob skladania vreckovky?

Každý spôsob skladania vreckovky má svoj čas, svoje miesto a náladu.

Čím je spôsob skladania vreckovky čistejší a viac štruktúrovaný, tým formálnejšie a rezervovanejšie vyzerá. Myslite na to, že obzvlášť odvážny outfit a rezervovaný štýl vreckovky do saka môže vyústiť do harmonickej rovnováhy.

Neštruktúrované spôsoby skladania sú na druhej strane neformálnejšie a výraznejšie.

Takže ako vždy, kľúčom k úspechu je kontext. Vašu vreckovku do saka by ste mali zosúladiť s príležitosťou a náladou.

Je odstraňovane štítkov z vreckoviek do saka príliš riskantné?

To závisí od toho, ako tesne sú prišité. Existuje riziko, že zanechajú stopy na stehoch. Ak chcete odstrániť štítok, postupujte opatrne pomocou páračov švov alebo naostrenou tenkou čepeľou.

Vreckovky do saka sú ako ľadovec, 90% je ukrytých vo vrecku. Takže aj keby ste neodstránili štítok, alebo ste to urobili a poškodili ste stehy, nič nemusí byť vidieť.

Záleží na type vreckovky do saka?

Zatiaľ čo drvivá väčšina sák a blejzrov má vrecká v klasickom štýle vo vnútri v podšívke saka, bežné (talianske) saká môžu mať vrecká, ktoré sú prišité na vonkajšej strane saka a nie sú všité do podšívky na saku.

Pri výbere tohto typu by ste si mali uvedomiť, že náprsné vrecko býva menšie a bavlnené alebo ľanové vreckovky do saka v ňom budú príliš objemné.

Mala by byť vreckovka do saka vydutá alebo plochá?

Vždy by malo byť Vaše vrecko na saku čo najrovnejšie, aby ste si nepokazili postavu. Vyduté vrecko nie je elegantné, a preto je dôležité zvážiť veľkosť vrecka pri výbere správnej vreckovky do saka.

Dá sa zakúpiť aj vreckovka do saka, ktoré je vopred poskladaná?

Existujú vopred poskladané vreckovky do saka, ktoré sú podobné predzviazaným kravatám. Pozostávajú z perfektne zloženého kusu látky. Ten je pripevnený k pevnej vložke, ktorá dobre zapadne do vrecka. Mali by ste si uvedomiť, že v tomto prípade nemôžete zmeniť štýl skladania vreckovky.

Ako poskladať klasickú vreckovku?

Klasickú vreckovku môžete zložiť rovnakým spôsobom ako vreckovku do saka; čistá bavlnená klasická vreckovka je rovnako všestranná ako vreckovka do saka.

Klasické vreckovky môžu byť výrazne väčšie ako vreckovky do saka a môžu byť vyrobené z hrubšieho materiálu v závislosti od ich kvality. Tieto dôvody môžu viesť k neatraktívnemu vydutiu vreciek, takže si dobre zvážte ich výber.

Ako si poskladám vreckovku do saka na štýl Jamesa Bonda?

Sean Connery a Daniel Craig sú obaja fanúšikovia tohto štýlu vreckoviek do saka.

Connery vždy nosí bielu ľanovú vreckovku, zatiaľ čo Craig kombinuje bavlnenú klasickú vreckovkou so svojou bielou a bledomodrou košeľou.

Obaja preferujú Prezidentský spôsob. Je to jednoduchý a elegantný obdĺžnikový spôsob skladania vreckoviek.