Z dôvodu veľkonočných sviatkov budú objednávky odoslané v utorok 2. apríla.

Z dôvodu veľkonočných sviatkov budú objednávky odoslané v utorok 2. apríla.

365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 3 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 49 €-
Kontaktujte nás

Kravatová spona - Vaša kompletná príručka

Naučte sa všetko, čo by ste mali vedieť o kravatových sponách, kravatových klipsniach a rôznych iných kravatových doplnkoch. Od materiálov až po ich správne nosenie. A to všetko len za 10 minút.

Kravatová spona alebo kravatová klipsňa je elegantný a štýlový kovový doplnok, ktorý drží Vašu kravatu pripevnenú ku košeli. S naším kompletným sprievodcom sa naučíte nosiť kravatové doplnky, ako je napríklad kravatová spona alebo kravatová klipsňa (v tomto článku ich rozlišujeme), aby ste maximalizovali ich funkčnosť a celkový vzhľad Vášho outfitu.

1 Kravatová spona - vaša kompletná príručka1.1 Prečo sa nosia kravatové spony?1.2 Typy kravatových doplnkov1.3 Ako sa nosí kravatová spona1.4 Dodatočné tipy ma nosenie kravatovej spony1.5 Materiály, ktoré sa používajú na výrobu kravatových spôn 1.6 Prehľad o histórii kravatových spôn1.7 Inšpirácia1.8 Niečo na záver1.9 Otázky a odpovede

Prečo sa nosia kravatové spony?

Musíte nosiť kravatovú sponu? Nie. Ale existuje veľa skvelých dôvodov, prečo by ste mali.

  • Je funkčná. Vďaka
    kravatovým doplnkom ostane Vaša kravata na mieste počas celého dňa.
  • Pomáha udržiavať Vašu kravatu čistú. Už viac si ju nebudete namáčať v špagetách bolognese, zatiaľ čo dvoríte dáme na štýl Lady a Tramp.
  • Vyzerá veľmi dobre. Tak, ako ostatné doplnky, aj kravatová spona je dobrý spôsob na vyjadrenie svojho osobitého štýlu. Ktorý muž by nechcel vyzerať ako z titulky prominentného časopisu?
  • Je reprezentatívna. Doplnky vyrobené s logami alebo emblémami môžu prezentovať organizáciu, záľubu, tím alebo spoločnosť, ktorú podporujete, alebo v ktorej ste osobne zapojený.
  • Udržiava hornú časť Vašej kravaty voľnú v prípade, ak sa Vám tento štýl páči. Jemne vytlačte vrchnú časť látky na kravate ešte pred pripevnením kravatovej spony. Poskytnete Vašej kravate dotyk módnej voľnosti, budete sa cítiť menej obmedzený a vyzerať úžasne.
  • Ak máte nerovnomerné ramená, kravatová klipsňa zabezpečí, že Vaša kravata bude napriek tomuto nedostatku visieť rovno.
  • Je to užitočný vynález, ktorý môžete použiť aj na štýl MacGyvera. Napríklad, ak budete musieť niečo vypáčiť alebo rozptýliť výbušninu.

Typy kravatových doplnkov

Medzi najrozšírenejšie verzie štýlových kravatových doplnkov patrí kravatová spona a kravatová klipsňa, ale v našom článku spomenieme aj kravatovú ihlu & kravatový kolík, kravatovú retiazku, kravatový pásik a ihlicu do goliera.

Kravatová spona

Kravatová spona je ohnutý pás kovu, ktorý má podobný tvaru ako spinka. Prichytáva sa na kravatu a košeľu tak, aby bolo všetko upevnené na svojom mieste.

Je perfektná pre mužov, ktorí chcú mať kravatu upevnenú bližšie ku košeli, alebo pre mužov, ktorí preferujú kravaty vyrobené z tenšej a jemnejšej látky.

Kravatová klipsňa

Kravatová klipsňa je o niečo technickejší doplnok, pretože má pružinový mechanizmus podobný kolíku na prádlo. Vďaka nemu udrží kravatu na svojom mieste.

Je vhodná pre mužov, ktorí radi nosia hrubšie pletené alebo plstené kravaty. Kravatová klipsňa síce môže byť použitá aj na jemnejších textíliách, ale ak sa utiahne príliš tesne, môže ich pokrčiť alebo poškodiť.

Kravatová retiazka

Kravatová retiazka zabezpečí upevnenie kravaty o košeľu pomocou voľnej retiazky. Pripevňuje sa na gombík za kravatou pomocou spony alebo háčika. Umiestnenie kravatovej retiazky je rovnaké ako v prípade použitia kravatovej klipsne. Šírka spony, ktorú si pripevňujete na košeľu, by mala byť približne o 2,5 cm kratšia ako šírka kravaty. Tým zabezpečíte, že ju nebude vidieť.

Kravatová retiazka bude vhodná pre mužov, ktorí uprednostňujú miernu pohyblivosť kravaty. Hodí sa aj pre mužov, ktorí majú radi outfity v retro štýle. Retiazka by mala byť dostatočne dlhá na to, aby ostal voľný priestor medzi ňou a kravatou, a aby kravata nebola príliš utiahnutá ku košeli. Pamätajte si, že veľkosť voľného priestoru určuje, ako veľmi sa bude kravata na košeli hýbať.

Kravatová ihla & kravatový kolík

Kravatové ihly a kravatové kolíky sú v podstate rovnaké. Prepichujú sa v strede Vašej kravaty. Ihlu zaistí malá klipsňa na zadnej strane. O košeľu sa pripevňuje pomocou retiazky. Umiestnenie môže byť rovnaké ako u kravatovej spony alebo môže byť umiestnená tesne pod kravatovým uzlom.

Je to ideálny doplnok pre mužov, ktorí sa chcú sústrediť viac na módu ako na praktickosť. Ak nosíte ihlu vyššie, účinnosť prichytenia kravaty sa znižuje. Ihly a kolíky používajte len na kravaty, ktoré boli vyrobené z voľnejších tkaných a pevných materiálov, pretože ihla môže poškodiť kravatu z jemnejšej tkaniny.

Kravatový pásik

Kravatový pásik je relatívne nová inovácia. Tento malý plastový alebo textilný pásik vložíte zvislo za štítok na zadnej strane kravaty a pripevníte ho o dva gombíky na košeli. Pásik udrží Vašu kravatu na mieste, ale zároveň zabezpečuje určitú voľnosť a pohodlné nosenie.

Pásik je vhodný pre mužov, ktorí chcú udržať svoju kravatu pod kontrolou, ale nechcú poškodiť látku na kravate alebo nosiť viditeľné doplnky.

Ako sa nosí kravatová spona

Pánske kravatové spony sú elegantné a jednoducho sa používajú. Máme pre Vás niekoľko tipov s obrázkami. Tie Vám pomôžu naučiť sa, ako ich správne nosiť.

Šírka kravatovej spony

Základným pravidlom pri výbere kravatovej spony je, že musí byť vhodná pre šírku Vašej kravaty. Vyberte si takú, ktorej dĺžka tvorí 70-80% šírky kravaty. Môžete zvoliť aj kratšiu, ale určite nie dlhšiu.

Umiestnenie kravatovej spony

Umiestnenie kravatovej spony by malo byť vždy medzi tretím a štvrtým gombíkom na hornej časti košele. Ak ju umiestníte príliš vysoko, stráca funkčnosť. Ak príliš nízko, bude zakrytá Vaším sakom, čo vyzerá veľmi staromódne. Mala by byť približne na úrovni vrecka na Vašom saku.

Uhol umiestnenia kravatovej spony

Uistite sa, že je kravatová spona umiestnená vodorovne. Rovné línie vyzerajú upravené a uhladené. Niektorí síce tvrdia, že spona môže byť v nevyhnutných situáciách pripevnená na kravate aj v určitom uhle. Ale podľa nášho názoru bude lepšie, ak si v tomto prípade kravatovú sponu ani nedáte.

Pripevnenie o košeľu

Kravatová spona slúži na udržanie kravaty na svojom mieste. Aby sa tak stalo, nemôžete ju umiestniť len na Vašu kravatu. Musíte ju pripnúť aj o košeľu, inak bude Vaše kravata krásne viať vo vetre.

Jemné pripínanie spony

Nezatláčajte kravatovú sponu príliš ďaleko, pretože môžu vzniknúť záhyby a látka na Vašej kravate sa môže pokrčiť. Uistite sa, že po umiestnení spony je kravata vyrovnaná a nachádza sa v blízkosti Vašej košele.

Dodatočné tipy ma nosenie kravatovej spony

Spomenuli sme tie najdôležitejšie pravidlá o kravatových sponách, ktoré by ste mali poznať, ale uvádzame aj niekoľko ďalších tipov, ktoré Vám pomôžu ešte viac.

Nechajte si voľný priestor

Voľný priestor medzi kravatovým uzlom a sponou dodáva outfitu hĺbku a kravate miernu pohyblivosť.

Počas umiestňovania spony mierne potiahnite kravatu smerom nahor. Trochu voľného priestoru medzi kravatou a košeľou umožňuje nerušený pohyb počas celého dňa a taktiež dodá hĺbku do Vášho outfitu.

Zlaďte ju s inými kovmi

Snažte sa zladiť kov na Vašej kravatovej spone s kovom na manžetových gombíkoch alebo spone na opasku. Týmto spôsobom vylepšíte Vaše oblečenie, pretože bude vyzerať celistvo. Prečítajte si o teórii farieb, a zistite viac o kombinovaní farieb vo Vašom outfite.

Zabávajte sa

Nebojte sa pohrať s farebnými kravatovými doplnkami.

Vďaka kravatovej spone môžete dodať prvok hravosti do Vášho celkového vzhľadu. Farebná alebo nápadná spona dodá šmrnc formálnemu oblečeniu. A môže byť aj skvelý dôvod na začatie zaujímavého rozhovoru.

Nenoste ju s vestou

Skúšali sme experimentovať s touto kombináciou, ale podľa nášho názoru nosenie kravatovej spony spolu s vestou nevyzerá najlepšie.

Nenoste kravatovú sponu spolu s vestou. Spona nie je potrebná, pretože Vašu kravatu na mieste drží vesta. Je to rovnako zbytočné, ako keby ste nosili opasok spolu s trakmi. Skúmali sme nosenie vesty a spony, ale aj napriek tomu, že súčasný trend dovoľuje túto kombináciu nosiť, náš názor zostáva stále rovnaký.

Buďte osobitý

Buďte osobitý a vyberte si takú kravatovú sponu, v ktorej sa cítite najlepšie.

Vyberte si takú kravatovú sponu, ktorá bude vyhovovať Vášmu osobnému štýlu. Aj kravatová spona s lebkou a s očami z drahokamov bude vhodná v prípade, ak viete, na akú príležitosť si ju môžete dať. Ak práve začínate s nosením kravatových spôn, vyberte si striebornú farbu. Nič ňou nepokazíte, pretože sa nenachádza na kolese farieb, a tak sa bude hodiť takmer ku všetkému.

Príležitosti na nosenie kravatovej spony

Kravatovú sponu môžete nosiť naozaj všade! Okrem pohrebu. To naozaj nie je vhodné.

Zvoľte si kravatovú sponu podľa príležitosti. Spony by sa nemali nosiť na pohrebe alebo na pracovnom pohovore, pretože môžete vyzerať príliš oslnivo. Ale na svadbu alebo počas hrania hazardných hier v Monte Carlo? Prečo nie!

Pozor na pásiky

Vyhýbajte sa noseniu pruhovaných kravatových spôn s pruhovanou košeľou alebo kravatou. Vyhraďte si vzorované spony pre jednofarebné košele a kravaty.

Materiály, ktoré sa používajú na výrobu kravatových spôn

Väčšina kravatových doplnkov je vyrobená z kovu. Vypracovanejšie doplnky sú zdobené materiálmi, ako je drevo, tkanina, drahé kamene, perly, smalt, plast, živica a sklo. Prvoradý je výber správnej kravatovej spony pre Vaše osobné potreby. Mali by ste zvážiť jej tvar, funkciu a pokiaľ ide o opotrebovanie, aj jej trvácnosť.

Kravatové spony zo zliatiny

Zliatina je zmes dvoch alebo viacerých prvkov. Je to pevný a tvarovateľný materiál, vhodný na výrobu šperkov. Často je pokovovaná zlatom, striebrom alebo platinou, vďaka čomu môže byť veľmi atraktívnou možnosťou pri výbere kravatových doplnkov.

  • Výhoda: Cenovo dostupná
  • Výhoda: Pevný kov
  • Výhoda: Môže byť pokovovaná
  • Výhoda: Odolná voči poškriabaniu
  • Nevýhoda: Starostlivosť o zliatinu závisí od základného kovu
  • Nevýhoda: Môže obsahovať alergén nikel

Kravatové spony z mosadze

Mosadz je zliatina medi a zinku so zlatým tónom. Často sa používa na výrobu šperkov, pretože nestráca lesk ako napríklad striebro, a je lacnejšia ako zlato. Keď sa budete o mosadzné kravatové spony patrične starať, vydržia Vám dlho a budú skvelou alternatívou k iným kovom.

  • Výhoda: Vyzerá podobne ako zlato
  • Výhoda: Lacnejšia ako zlato
  • Výhoda: Nestratí lesk tak ľahko ako striebro
  • Výhoda: Ľahko sa čistí
  • Nevýhoda: Bez patričnej starostlivosti môže stratiť lesk
  • Nevýhoda: Nepotiahnutá mosadz sa nedá gravírovať

Kravatové spony z nehrdzavejúcej ocele

Nehrdzavejúca oceľ je jedným z najpevnejších a najtrvácnejších kovov používaných na výrobu kravatových spôn. Môžete sa spoľahnúť na to, že Vám spony z tohto materiálu vydržia celý život bez toho, aby sa poškriabali alebo poškodili. Tento materiál je dodávaný v rôznych farebných povrchových úpravách, napríklad v zlatom, ružovo-zlatom a čiernom tóne, aby ste si mohli vybrať správnu farbu k Vášmu outfitu.

  • Výhoda: Veľmi trvácny materiál
  • Výhoda: Dostupná v rôznych atraktívnych zakončeniach
  • Výhoda: Odolná voči poškriabaniu
  • Výhoda: Nestratí lesk
  • Výhoda: Dá sa gravírovať
  • Nevýhoda: Tvoria sa na nej šmuhy a sú viditeľné odtlačky prstov
  • Nevýhoda: Môže obsahovať alergén nikel

Kravatové spony z mincového striebra

Mincové striebro sa vyrába zmiešaním striebra s inými kovmi. Tým sa zvýši jeho tvrdosť a trvanlivosť. Keď stratí lesk, dá sa ľahko očistiť. Mincové striebro neobsahuje nikel, takže je to skvelá možnosť pri výbere hypoalergénnych šperkov.

  • Výhoda: Dá sa gravírovať
  • Výhoda: Neobsahuje nikel
  • Výhoda: Ľahko sa čistí
  • Výhoda: Estetické
  • Nevýhoda: Ľahko sa poškriabe
  • Nevýhoda: Ľahko vybledne
  • Nevýhoda: Kov je na jemnejšej strane

Kravatové spony z titánu

Titán je síce ľahký, ale je trikrát pevnejší ako oceľ. Vďaka svojej neuveriteľnej trvácnosti je ideálny na výrobu remeselných šperkov. Titán je lacnejší ako väčšina iných kovov a je hypoalergénny.

  • Výhoda: Dá sa gravírovať
  • Výhoda: Je ľahký
  • Výhoda: 100% hypoalergénn
  • Výhoda: Odolný voči poškriabaniu a zárezom
  • Výhoda: Ľahko sa čistí
  • Nevýhoda: Menej hodnotný ako zlato a striebro
  • Nevýhoda: Nedá sa spájkovať, obmedzené dizajnové možnosti

Kravatové spony z volfrámu

Volfrám je ďalší atraktívny a extrémne tvrdý kov, ktorý je skvelý na výrobu šperkov. Jeho lesklá povrchová úprava je odolná voči opotrebovaniu a tvorbe škvŕn. Je cenovo dostupný a hypoalergénny, vďaka čomu je vynikajúci aj na výrobu kravatových spôn.

  • Výhoda: Extrémne odolný voči poškriabaniu, nevybledne
  • Výhoda: Povrchovou úpravou si zachová lesk
  • Výhoda: Dá sa gravírovať
  • Nevýhoda: Je ťažší
  • Nevýhoda: Je to materiál, ktorý môže časom vyjsť z módy

Prehľad o histórii kravatových spôn

Kravatové doplnky prišli na scénu v polovici 19. storočia. Originálne kravaty sa často vyrábali z luxusných materiálov, ako hodváb a čipka. Boli ľahké a neudržali sa na svojom mieste. Tento problém sa riešil pripnutím ihly (alebo kolíka), ktorá sa pôvodne používala na pripevnenie šatky a svoju úlohu plnila dobre. V roku 1926 sa dizajn kravát zmenil, pretože sa kravaty začali strihať uhlopriečne. Tým sa zabránilo ich zdvíhaniu a krčeniu. V tejto dobe sa začali používať spony a klipsne ako doplnky ku kravatám, vďaka čomu sa látka na kravate prestala prepichovať a ničiť.

Po druhej svetovej vojne vznikla myšlienka firemných značiek a kravatové spony sa stali ideálnym prostriedkom na prepojenie nositeľov spôn s ich firmou alebo klubom. Ako roky plynuli a do popredia sa dostávalo hnutie hippies nazývané aj sila kvetou alebo "flower power", zanikol aj príliš formálny štýl. Rozširoval sa prírodný štýl a kravatové doplnky sa dostávali do úzadia.
Ale moderní muži s dobrým vkusom majú šťastie, pretože pánska móda znovuobjavila svoje klasické korene a kravatové doplnky prišli opäť do módy na celom svete.

Inšpirácia

Niečo na záver

Vysvetlili sme Vám, čo je vhodné a čo nie. Ale každá generácia prináša svojich rebelov, ktorí dokážu udržať status quo a nosiť čokoľvek, čo chcú. Takže ako všetko, čo súvisí s módou - vždy majte svoj vlastný názor a noste kravatové doplnky takým spôsobom, ktorý zdôrazňuje Váš osobitý štýl.

Otázky a odpovede

Ako sa nosí kravatová spona?

Kravatovú sponu by ste mali nosiť medzi tretím a štvrtým gombíkom zvrchu. Jednoducho ju vodorovne zasuňte cez vašu kravatu a košeľu. Mala by byť približne na rovnakej úrovni ako vrecko na saku.

Môžem nosiť kravatovú sponu na pohrebe?

Vo všeobecnosti sa vyhýbajte noseniu kravatovej spony na pohrebe.

Môžem nosiť kravatovú sponu na svadbe?

Samozrejme, že môžete! Svadba je skvelá príležitosť na to, aby ste vytiahli vaše dedičstvo a ukradli pozornosť nevesty. Len srandujeme.

Môžem nosiť kravatovú sponu so smokingom?

Keďže sa smokingy nosia s motýlikom, nemali by ste k nim samozrejme nosiť kravatovú sponu.

Čo je bezpečnostná retiazka?

Bezpečnostná retiazka zaisťuje vašu kravatu o gombík na košeli. To znamená, že sa nestratí, ani keď sa budete divoko zabávať na firemnej párty.

Ako by som sa mal starať o kravatové spony?

Kravatové spony by sa mali čistiť rovnako ako iné šperky, v závislosti od materiálu. Nemali by byť mokré a vyleštite ich jemnou handričkou. Taktiež ich ukladajte do samostatného vrecka alebo puzdra, aby sa zabránilo poškriabaniu, a aby neboli vystavené na vzduchu.

Ako skladovať/prenášať kravatové spony, keď sa nepoužívajú?

Môžete si kúpiť šikovné puzdro na cestovanie. Má oddelené priečinky, takže sa kravatové spony nepoškriabu.

Na akej strane košele by sa mala nosiť kravatová spona?

Kravatovú sponu musíte pripevniť na otvorenú časť košele, takže ju môžete nosiť iba jedným smerom.

Môžem nosiť kravatovú sponu so športovým kabátom alebo kardiganom a džínsami?

Určite môžete nosiť kravatovú sponu so športovým kabátom alebo kardiganom a džínsami. Je to aj skvelá príležitosť na nosenie viac nápadných kúskov, ako je napríklad kravatová spona s lebkou, ktorú sme spomínali vyššie.

Bude vyzerať lacno, ak budem nosiť každý deň tú istú kravatovú sponu?

Vôbec nie, pokiaľ nosíte jemný neutrálny kúsok. Samozrejme, keď sa zamilujete do nosenia kravatových doplnkov, vaša zbierka bude rásť a budete mať viac možností.

Musím nosiť gombíkovoú košeľu s kravatou a kravatovou sponou?

Vzhľadom k tomu, že funkciou kravatovej spony je pripevniť kravatu ku košeli tak, aby ostala na mieste, odpoveď je dosť zrejmá.

Môžem súčasne nosiť kravatovú sponu a kravatovú ihlu?

Určite môžete nosiť kravatovú sponu, manžetové gombíky a vreckovku do saka. Kravatová spona a kravatová ihla majú rovnakú funkciu, takže by to bolo zbytočné. Ale, keď chcete môžete začať nový trend.

Môžem nosiť kravatovú sponu s úzkou kravatou?

Áno, kravatovú sponu môžete nosiť s úzkou kravatou, pokiaľ nie je dlhšia ako šírka kravaty.

Môžem nosiť kravatovú sponu v šikmej polohe?

Ak je to nutné, môžete nosiť príliš dlhú kravatovú sponu v miernom uhle smerom hore, aby ste skryli prečnievajúci koniec. Ale len v momente úplného zúfalstva. Lepšia možnosť v tomto prípade je ostať bez kravatovej spony.

PRIPOJTE SA A VYHRAJTE 400 €

Prihláste sa na odber tipov o štýle, špeciálnych ponúk a informácií o uvedení nových produktov na trh. Automaticky sa zapojíte do mesačného žrebovania o darčekovú poukážku v hodnote 400 €.

Súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov spoločnosti Trendhim. Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.