365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 3 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 49 €-
Kontaktujte nás

Pánske zásnubné prstene

A ich rastúci trend

Ak ste muž žijúci mimo Južnej Ameriky a severnej Európy, možno si položíte otázku: „Pánske zásnubné prstene? Existuje to vôbec?"

Áno. Existujú. V mnohých častiach sveta nosia muži aj ženy na prstenníku prsteň, ktorý symbolizuje zasnúbenie. Na Islande sa zásnubné prstene predávajú výlučne ako sady dvoch kusov. Vďaka rastúcemu uznávaniu manželstiev osôb rovnakého pohlavia a rodovej rovnosti sa táto tradícia rozširuje aj do iných častí sveta.

Odkiaľ však pochádza tradícia zásnubných prsteňov a prečo sa práve teraz začínajú presadzovať u mužov?

1 Pánske zásnubné prstene1.1 Krátka história zásnubných prsteňov1.2 Súčasné tradície zásnub 1.3 Ako nosiť pánsky zásnubný prsteň?1.4 Rôzne typy pánskych zásnubných prsteňov1.5 Svadobné obrúčky vs. zásnubné prstene 1.6 V krátkosti…

Krátka história zásnubných prsteňov

Znak vlastníctva sa zmenil na znak oddanosti

Rimania verili, že štvrtý prst na ľavej ruke (falošne počítali palec ako prst) obsahuje Vena Amoris, čiže „žilu lásky“. Napriek svojmu romantickému názvu boli zásnubné prstene v tej dobe znakom vlastníctva. Väčšina zásnubných prsteňov bola vyrobená z konope, kože alebo kostí, a len tí najbohatší muži dávali svojim nastávajúcim manželkám prstene zo zlata alebo striebra, a to len preto, aby ukázali svoje bohatstvo.

Používanie zásnubných prsteňov sa v stredoveku rozšírilo po celej Európe. Nosili sa počas dlhej čakacej doby medzi zásnubami a sobášom. Napriek tomu ich nosili len ženy a symbolizovali skôr vlastníctvo ako partnerstvo.

V skutočnosti sa manželstvo začalo považovať za rovnocenné partnerstvo až v 20. storočí. V dôsledku toho sa tradície týkajúce sa zásnub a manželstva neustále menili. Pokiaľ ide o zásnuby, každá kultúra má trochu iné tradície. V globálnom svete, v ktorom teraz žijeme, je voľba, ako osláviť váš vzťah, len na vás.

Súčasné tradície zásnub

Široká ponuka možností

Okrem párov rovnakého pohlavia sa aj veľa heterosexuálnych mužov rozhodlo nosiť zásnubný prsteň, aby si uctili svoje budúce manželky. Prečo by mala len ona nosiť symbol, že je už zadaná, a on nie? Vy ste síce pravdepodobne položili tú jednu dôležitú otázku, ale jej odpoveď vás oboch vyviedla mimo hru pre iných. A dokonca je tiež čoraz bežnejšie, že o ruku žiadajú ženy mužov.

Prstene čistoty a sľubné prstene sa niekedy považujú za rovnaké ako zásnubné prstene, pretože symbolizujú určitú formu vernosti. Pokiaľ ide o štýl, je medzi nimi len veľmi malý rozdiel.

Zásnubný prsteň znamená sľub. Sľub, ktorý dávate, že budete verný svojmu partnerovi, aj keď to ešte nie je zo zákona povinné. V tomto zmysle je zásnubný prsteň pôsobivejší ako svadobná obrúčka. Zásnubný prsteň znamená, že ste verní svojmu partnerovi. Niektoré páry sa dokonca rozhodnú zostať zasnúbené navždy.

Ako nosiť pánsky zásnubný prsteň?

Neexistujú žiadne pravidlá... iba usmernenia

Zásnubný prsteň nosíte na prstenníku – na ktorom, je len na vás. Miestne zvyky sa ale líšia. V niektorých kultúrach sa zásnubné prstene nosia na ľavom prstenníku a opätovne sa používajú ako svadobné obrúčky. V iných sa nosia na pravej ruke a svadobná obrúčka na ľavej. Iní ho nosia na ľavej ruke a potom ho presunú na pravú, aby uvoľnili miesto pre obrúčku, zavesia ho na retiazku na krku alebo ho úplne prestanú používať. Britskí džentlmeni nosili svoje obrúčky uložené pod rodinnými pečatnými prsteňmi.

Skrátka, výber je skutočne na vás. Ak chcete dodržiavať miestne zvyky, opýtajte sa miestneho klenotníka. Ale majte na pamäti, že vždy je to váš vzťah, váš príbeh a vaša voľba.

Rôzne typy pánskych zásnubných prsteňov

Pohodlie alebo bezpečnosť? Nablýskanosť alebo dlhovekosť?

Materiály

Podobne ako svadobné obrúčky, aj zásnubné prstene sa tradične vyrábajú zo zlata, platiny alebo striebra. Ale ako väčšina tradícií, aj táto sa mení. Pravdepodobne poznáte staršieho pána, ktorý už desaťročia nosí zlatú svadobnú obrúčku. Pozrite sa na ňu pozorne a bude plná hrbolčekov a škrabancov. Napovie vám, ako často ju dáva dole, aby ju vyhladil a vyleštil. Je to preto, lebo zlato, platina a striebro sú síce drahé, ale mäkké kovy.

Moderné materiály ako titán, keramika, uhlíkové vlákna, chirurgická nehrdzavejúca oceľ, volfrám a dokonca silikón ponúkajú alternatívy, ktoré sú pevnejšie, pohodlnejšie, cenovo dostupnejšie a majú dlhšiu životnosť.

Titán je pevný, ľahký a hypoalergénny; keramika je nevodivá; chirurgická nehrdzavejúca oceľ je cenovo dostupná, pevná a ľahko tvarovateľná; a silikón je elastický, pohodlný a ľahko vymeniteľný. Výber materiálu už nie je obmedzený tradíciou. Vyberte si materiál, ktorý najlepšie vyhovuje vám a vášmu životnému štýlu.

Ošetrenie povrchov

Priznajme si to: prstene z čistého zlata a platiny majú cenu oboch obličiek. To je dôvod, prečo mnohí siahajú po pokovovaných zásnubných prsteňoch. Najbežnejšie z nich sú chemicky pozlátené obrúčky z mincového striebra s vrstvou zlata na povrchu. Výsledkom tohto typu pokovovania je tenká vrstva, ktorá časom stráca svoju farbu. A keďže je jeden kov navrstvený na druhom, pri poškodení sa odlupuje. Akékoľvek škrabance odhalia skrytý základný kov, a keďže striebro aj zlato sú mäkké kovy, musíte sa oň naozaj dobre starať, ak chcete, aby vydržal.

Relatívne novým typom povrchovej úpravy je PVD povlak. Nitrid titánu sa prehrieva na plazmu a nastreľuje sa na objekt vo vákuovej komore. To ho spája s povrchom na molekulárnej úrovni. Pretože sa to deje vo vákuu a pri extrémnych teplotách, proces je šetrný k životnému prostrediu. Plytvá sa len veľmi malým množstvom materiálu a v dôsledku toho sa neuvoľňujú žiadne toxické chemikálie. Tvrdá keramická vrstva je odolná voči poškriabaniu, neznečisťuje sa a keďže je na molekulárnej úrovni spojená s kovom, nevybledne ani sa neodlupuje.

Veľkosť a tvar

Svadobné obrúčky sú jednoduché. Sú vyrobené na celoživotné nosenie, takže musia sadnúť každému mužovi a akémukoľvek štýlu. Všetci prechádzame rôznymi fázami života a podľa toho meníme štýly, ale naše obrúčky majú byť univerzálne.

V prípade zásnubných prsteňov to tak nie je, ak nemáte v úmysle použiť ten istý prsteň ako svadobnú obrúčku alebo ho chcete len presunúť na iný prst. Zásnubný prsteň je určený na nosenie len od chvíle, keď poviete „áno, chcem si ťa vziať“ do chvíle, keď poviete „áno“. Takže môžete nosiť akýkoľvek prsteň. Ak ho budete nosiť na prstenníku, vypovie presne to, čo vypovedať má. Pozrite sa na Kompletnú príručku o pánskych prsteňoch pre viac informácií o typoch a tvaroch prsteňov.

Ak ho plánujete nosiť ako obrúčku, vyberte si niečo jednoduché, čo nebude v rozpore s ničím iným, čo nosíte. Ak je váš odtieň pokožky teplý, stávkou na istotu je zlatý tón, a ak je studený, pristane vám strieborný alebo oceľový kúsok. A ako vždy, čierna sa hodí ku všetkému, ale zase na zásnubnom prsteni nemusí pôsobiť obzvlášť slávnostne.

Mužský zásnubný prsteň by mal byť nápadný a mužný, no nie komicky nadrozmerný alebo až príliš elegantný. Zvoľte prsteň s hrúbkou 6 - 10 mm a budete v zlatom strede mužského štýlu. Ak pracujete rukami, brúsená oceľ alebo saténový vzhľad skryje nevyhnutné známky opotrebovania, ktoré sa postupne objavia, a vďaka textúre alebo vzoru budú menej nápadné. Bez ohľadu na to, aký tvrdý alebo odolný materiál je, časom sa na ňom objavia určité stopy. Rozdiel je v tom, koľko a aké výrazné.

Profil

Toto je pravdepodobne najviac prehliadaná vlastnosť zásnubných prsteňov. Prstene sa dodávajú v množstve profilov, ako je vidieť na náčrte nižšie. Väčšina zásnubných prsteňov pre mužov patrí do kategórie klasických prsteňov typu court alebo plochých.

Plochý prsteň má tvrdé hrany a pôsobí mohutne. Tieto prstene veľmi dobre sedia, pretože v kontakte s vašou pokožkou je ich celá šírka. Povrchové napätie ich drží presne tam, kde ich chcete mať. Ak budete nosiť hrubý prsteň a ak si ho raz za čas nezložíte, aby vaša pokožka mohla dýchať, objaví sa u vás vyrážka. A kvôli ich okraju nie je ich nasadzovanie a zvliekanie také pohodlné ako pri klasických zakrivených prsteňoch typu court.

Prstene typu court sú zvnútra zakrivené, vďaka čomu sú mimoriadne pohodlné na nosenie, nasadzovanie a zvliekanie. Pretože sú zakrivené, pod prsteňom sa zachytí menej vlhkosti, takže je menej pravdepodobné, že dostanete vyrážku. V kontakte s vašou pokožkou je menšia časť ich vnútorného povrchu, takže budú voľnejšie ako ploché prstene.

Tajomstvo prsteňa, s ktorým budete obaja spokojní, spočíva v tom, že pri výbere budete brať do úvahy váš štýl a životný štýl.

Svadobné obrúčky vs. Zásnubné prstene

Aký je rozdiel?

Úprimne povedané, nie je veľký. Niektoré kultúry používajú rovnaký prsteň na oba účely a iné nosia oba súčasne, čo znamená, že tieto kúsky musia mať nadčasový, jednoduchý dizajn. Pozrite si Kompletnú príručku o pánskych prsteňoch.

Ale ak jedného dňa zamýšľate nahradiť zásnubný prsteň svadobnou obrúčkou, pozrite sa na to takto: Váš zásnubný prsteň je dočasný; svadobná obrúčka je navždy. Noste zásnubný prsteň, ktorý vyjadruje váš vzťah a to, ako sa v tejto chvíli cítite.

V krátkosti…

Ste, kým chcete byť

Zásnubné prstene majú dlhú históriu, no ako každá tradícia, aj oni sa neustále vyvíjajú. To isté platí pre moderné vzťahy. Zasnúbenie je prísľub, že sa budete venovať jednej osobe po zvyšok svojho života, ale je na vás dvoch, aby ste si určili parametre tohto sľubu – a to nehovoríme o polyamorných vzťahoch a iných alternatívnych typoch rodinných zväzkov. Nikto iný vám nemôže definovať, ako spolu prežijete svoje životy, a nikto iný vám nemôže povedať, ako by ste mali osláviť svoju vzájomnú lásku.

Vaše zasnúbenie je jednou z najdôležitejších kapitol vášho príbehu. Ako ho vyjadríte, je len na vás.