Slnečné okuliare | Kúpte 2 a ušetrite 20%

Slnečné okuliare | Kúpte 2 a ušetrite 20%

365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 4 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 49 €-
Kontaktujte nás

Ako nosiť bekovku a nevyzerať nudne?

Nie ste si istí, či si môžete dať na seba bekovku? Sme tu preto, aby sme vaše obavy vyvrátili a ukázali vám, že nič nemôžete pokaziť s čiapkou, ktorá prežila 400 rokov a je stále v móde.

Zobrazený produkt: Červená bekovka Boston Fido

Módne trendy prichádzajú a odchádzajú. Koľko mužov v dnešných dňoch vidíte v cylindroch? Trendy končia, pretože sú to… trendy. Nosenie bekovky nezačalo ako trend, ale ako nevyhnutnosť. Bol to základ pánskej módy po celé stáročia.

Ak vám predstava bekovky evokuje fotografiu ‘Obed na vrchole mrakodrapu’ alebo dedka golfistu v Miami, máte iba polovičnú pravdu. Klasický tvar a konštrukcia bekovky je dodnes rovnako populárna, ako to bolo v časoch newsboys. No a dedko... ten si bude vždy robiť, čo chce.

1 Ako nosiť bekovku a nevyzerať nudne?1.1 Čo je to bekovka?1.2 Bekovka – populárna od 15701.3 Čiapka v štýle newsboy versus bekovka: aký je rozdiel?1.4 Ako určiť veľkosť čiapky v 2 krokoch1.5 Ako nosiť bekovky1.6 Outfity s bekovkou & inšpirácie1.7 Ako ručne oprať bekovku 1.8 Vy sa pýtate – my odpovedáme

Čo je to bekovka?

Predtým, než sa ponoríme do definovania bekovky, odpovedzme najprv na veľmi starú otázku - Aký je rozdiel medzi klobúkom a čiapkou?

Klobúk je pokrývka hlavy so strieškou, ktorá sa nachádza po celej dĺžke klobúka. Predstavte si napríklad klobúk fedora alebo kovbojský klobúk. Alebo si pozrite Bruna Marsa alebo Indianu Jonesa.

Čiapky sa líšia od klobúkov v ich dizajne. Majú napríklad šilt, ale nie sú obkľúčené strieškou a majú korunu (na vrchu), ktorej tvar nie je zmenený (v porovnaní s fedora klobúkom s vysoko štruktúrovanou korunou). Niektoré čiapky, ako napríklad baseballové čiapky alebo šiltovky snapbacks a strapbacks majú pridanú štruktúru na korune, ale nemajú taký okraj ako ten, ktorý sa nachádza na kovbojskom klobúku.

Klasickým príkladom tradičnej čiapky je bekovka. Je dôležité poznamenať, že slová šilt a strieška sa často zamieňajú.

Klobúky majú kruhovú striešku, zatiaľ čo čiapky nie.

Vo svojej najčistejšej forme je telo bekovky pretiahnuté dopredu a zošité alebo pritlačené k hornému okraju. Bekovky sú rozpoznateľné podľa trojuholníkového profilu a sú vhodné pre väčšinu typov tvárí - od Davida Beckhama až po muža, ktorý si myslí, že nie je „mužom klobúkov“.

Pánske bekovky sú tradične vyrobené z tvídu (vlny) alebo bavlny, ale sú dostupné v rôznych materiáloch vrátane kože činenej prírodnými materiálmi, ľanu, bavlny a syntetických zmesí.

V závislosti na materiáli, bekovky udržia hlavu v zime teplú a v lete chladnú. A navyše, budú sa hodiť aj k letnému obleku aj k vlnenému kabátu.

Bekovka má veľa názvov - hovorí sa jej napríklad brečtanová čiapka, gatsby, čiapka na jazdenie, šesťpenca, duckbill a paddy. Bez ohľadu na to, ako ju budete nazývať, bekovka sa nasadzuje ľahšie ako klobúk fedora a vyzerá lepšie s oblekom ako šiltovka.

Preskúmajte celú našu kolekciu pánskych bekoviek a zistite, prečo sú nevyhnutnosťou pánskych šatníkových skríň už viac ako 400 rokov.

Bekovka – Populárna od 1570

Bekovka ja s nami už celé stáročia - od roku 1570, aby sme boli presní. Od roku 1570 do 1590 sa britská vláda snažila podporiť vlnený priemysel tak, že požadovala, aby všetci muži nosili v nedeľu vlnené čiapky. Tento zákon sa nevzťahoval na ušľachtilých Angličanov... myslím, že by sme boli z tých, ktorí by ju museli nosiť.

Platnosť tohto zákona netrvala dlho, ale bekovka zostala súčasťou uniformy pracujúceho muža.

Pozrite sa na akúkoľvek fotografiu z rokov 1910 až 1920 a uvidíte veľké množstvo bekoviek. To, čo začalo ako požiadavka, bolo neskôr oficiálne prijaté ako nevyhnutná súčasť života. Čiapka bola znova populárna v deväťdesiatych rokoch, kedy si všetci rapperi a popové hviezdy obliekal bekovku, čím udávali tento módny trend.

Keď sa rýchlo posuniete dopredu do dnešných časov, uvidíte, že bekovka je stále dôležitou súčasťou pánskej módy. Možno je to tým, že vyzerá skvele s príležitostným alebo formálnejším vzhľadom... možno je to kvôli tomu, že sa jej vzhľad hodí takmer všetkým. Alebo možno preto, lebo dobré veci nikdy nevyjdu z módy.

Čiapka v štýle newsboy versus bekovka: Aký je rozdiel?

Sme medzi prvými, kto priznáva, že nazývanie čiapky v štýle newsboy bekovkou nie je až taký veľký hriech. Kým sa neukáže módna polícia a nedá vás do vezenia, schopnosť spozorovať rozdiely medzi týmito dvoma štýlmi pomôže určiť, ktorá čiapka je pre vás najvhodnejšia... a vy môžete zažiť príjemnú situáciu, kedy budete vedieť všetko na túto tému.

Čiapka newsboy je tiež známa ako čiapka pre roznášačov novín. Newsie alebo newsy sa začala nosiť na konci 19. storočia a začiatkom 20. storočia predajcami novín. Je podobná bekovke v tom, že obe sú typicky vyrobené z tvídu a majú zaoblený, nízky profil a malú striešku alebo okraj.

Najväčším rozdielom je, že newsboy čiapky sú väčšie a vydutejšie ako štandardné bekovky. Na vrchu majú prišitých 8 panelov ktoré vyzerajú ako plátky pizze a takmer vždy majú gombík na vrchnej časti, kde sa panely stretávajú.

Ak máte pochybnosti, pozrite sa na plátky pizze a budete vedieť, či máte doma newsboy alebo bekovku.

Ako určiť veľkosť čiapky v 2 krokoch

Páska a strieška vytvárajú štruktúru. Čiapka by mala pohodlne sedieť na vašom čele, podobne ako šiltovka alebo baseballová čiapka. Vyhnite sa noseniu príliš veľkej čiapky alebo malej, čo môže byť aj bolestivé.

  1. Omotajte krajčírsky meter alebo kúsok povrázka pevne okolo hlavy asi 0,5 cm nad ušami (uprostred čela).
  2. Poznačte si nameraný údaj, objednajte si bekovku a dobyte svet.

Ako nosiť bekovky

Keď sa chcete dobre obliecť, nosenie a úprava bekovky je jednoduchšia, ako si myslíte. Tento typ čiapky vyzerá dobre s každodenným neformálnym oufitom.

  • Zvážte klasiku – Pamätajte si, že prírodné materiály ponúkajú lepšiu izoláciu a priedušnosť. Držte sa originálov - tvíd (vlna), bavlna alebo ľan.
  • Urobte to podľa seba – Vytvarujte okraj na orámovanie vašej tváre pomocou jemného tlaku a vytvorte malé zakrivenie.
  • Noste ju správne – Bez ohľadu na to, aká pieseň hrá v pozadí, noste bekovku správnym spôsobom, a nie v štýle 90. rokov. Môže sa zdať protichodné povedať „urobte to podľa seba“ a potom požadovať, aby ste ju nosili správne, ale považujte to iba za priateľské odporúčanie.
  • Myslite aj na sezónu – Priedušný ľan a ľahká bavlna sú ideálne na jar a leto, zatiaľ čo vlnený tvíd a ťažšia bavlna sú skvelé na zimu.
  • V jednoduchosti je krása – Tak ako pri
    motýliku, aj tu sa vyhnite kombinácii viacerých staromódnych doplnkov v jednom outfite. Pánske bekovky sa dobre nosia s motýlikmi, trakmi a vestami… ale príliš veľa týchto doplnkov a môžete vyzerať ako na karnevale s tematikou steampunk.
  • Výber vzoru – Ak ste si vybrali vzorovanú bekovku, uistite sa, že ostatné vzory, ktoré nosíte, sa navzájom dopĺňajú. Považujte svoju bekovku za doplnok a nie ako náhle rozhodnutie. Mali by ste si ju vedome vyberať namiesto toho, že ju iba rýchlo dáte na seba, keď vychádzate z dverí.
  • Pozrite sa na podšívku – Rovnako dôležité ako vonkajší vzhľad čiapky je aj páska na potenie na vnútornej strane (látková páska pridaná na vnútornej strane čiapky, ktorá je umiestnená priamo na vašej pokožke). Mali by ste sa na ňu taktiež zamerať. Všetky bekovky od Fawler sú ručne vyrobené v Taliansku a obsahujú mäkkú pásku na potenie, ktorá nespôsobuje svrbenie. Pomáha nielen s priedušnosťou, ale vďaka nej sa budete cítiť pohodlne počas celého roka.

Outfity s bekovkou & Inšpirácie

Bekovky a čiapky newsboy sa hodia ku všetkému, od džínsov s tričkom až po letný oblek. Ak začnete s čiapkou v neutrálnych farbách (čierna, hnedá, sivá alebo béžová farba), budete mať viac možností, pokiaľ ide o styling a rozhodovanie, čo k bekovke budete nosiť.

Dali sme dohromady 3 kompletné outfity, ktoré si môžete pozrieť nižšie. Všimnite si neutrálne farebné tóny a neformálny štýl.

Prečítajte si viac informácií o tom, ako skombinovať doplnky, farby a vzory v článku 7 základných pravidiel o kombinovaní pánskych doplnkov.

Outfit 1

Počas chladných zimných mesiacov je nevyhnutné vrstvenie. Pri vrstvení, myslite na bekovku ako na štylistickú časť oblečenia namiesto niečoho čisto funkčného.

V tomto outfite sme skombinovali hrubý vlnený šál v čiernej farbe s textúrovanou hnedou bekovkou. Odtieň hnedej farby nie je úplne rovnaký ako odtieň na kabáte (úplne zladenie by nevyzeralo dobre) a vyzerá dobre s koženými topánkami a hnedou koženou taškou.

Výsledkom je outfit, ktorý je pekne naskladaný, ale dostatočne uvoľnený na to, aby bol pohodlný.

Získajte tieto doplnky

Outfit 2

Ukážte, že viete niečo o obliekaní s oblekom v sivej farbe s detailami v tmavomodrej farbe. A zakončite to čiapkou v štýle newsboy so vzorom houndstooth.

Uistite sa, že zvolená čiapka nemá úplne rovnakú farbu ako oblek. V tomto prípade vzor houndstooth dopĺňa jednofarebný oblek, zatiaľ čo jemné farby na čiapke vyzdvihnú tmavomodré detaily na kravate a vreckovke do saka.

Získajte tieto doplnky

Outfit 3

Ak ste typ muža, ktorý rád nosí džínsy, táto verzia neformálneho oblečenia môže byť pre vás tá najvhodnejšia.

Táto tmavosivá bekovka dokonale ladí so svetlým sakom, bielym tričkom a sivými nohavicami. Tento outfit vyzerá sviežo vďaka rovnakej neutrálnej farebnej palete. Zakončite ho detailmi v čiernej a bielej farbe a koženými mokasínami alebo bielymi teniskami.

Stále dávate prednosť džínsom? Nechajte si sako a zmeňte nohavice za vaše obľúbené džínsy.

Získajte tieto doplnky

Ako ručne oprať bekovku

Vlnené, ľanové a bavlnené bekovky a čiapky newsboy môžete čistiť ručne. Je veľmi dôležité, aby ste nenavlhčili okraj a aby ste robili celý proces čistenia opatrne - nie je to práca, pri ktorej by ste sa mali ponáhľať.

  1. Naplňte misku teplou vodou. Nepoužívajte horúcu vodu, pretože by mohlo dôjsť k zničeniu čiapky.
    Pridajte malé množstvo (asi čajovú lyžičku) jemného pracieho prostriedku bez bielidla.
  2. Namočte malú časť čiapky (najlepšie na skrytom mieste), aby ste zistili, či farba púšťa. Ak nie, pokračujte. Ak áno, skončite.
  3. Umiestnite zadnú časť čiapky do vody - striešku nedávajte do vody. Jemne čiapku umývajte zo zadnej strany smerom dopredu. Vyhnite sa umývaniu striešky, umyte ju iba vtedy, ak je veľmi znečistená.
  4. Zamerajte sa na vnútornú pásku na potenie a vydrhnite ju, aby ste odstránili nahromadenú mastnotu a pot.
  5. Keď ste čiapku očistili, vyberte ju z vody a opláchnite ju studenou vodou, aby ste odstránili všetok prací prostriedok. Jemne ju zatlačte medzi uterák, aby ste odstránili prebytočnú vodu. Nestláčajte ju a ani nežmýkajte.
  6. Vysušte ju mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a tepla. Keď ju položíte, čo najlepšie ju vytvarujte, pretože sa usuší v tvare, v ktorom aj ostane.

Vo väčšine prípadov budete potrebovať očistiť iba vnútornú pásku na potenie... ak ste teda neboli napadnutí kŕdeľom holubov.

Vyhnite sa namočeniu striešky, pretože mnohé z nich sú vyrobené z lepenky, a keď sa namočia prasknú a stratia svoj tvar. Ak ju musíte očistiť, urobte to s malým množstvom vody a čistým uterákom.

Vy sa pýtate – My odpovedáme

Aká je najlepšia bekovka na nosenie?

‘Najlepšia’ závisí od vás a vašom príbehu.

Ak sa vám páčia plnšie, väčšie kúsky, vyberte si takú čiapku newsboy, ako je napríklad táto ľahká bavlnená klasika od Fawler. Alebo ak chcete vyskúšať niečo modernejšie, zvoľte koženú bekovku v šedej farbe činenú prírodnými materiálmi.

Môžem nosiť bekovku v lete?

V letných mesiacoch môžete nosiť bekovku, ak je vyrobená z priedušného ľanu alebo ľahkej bavlny. To, čo určite nechcete je mať spotené čelo.

Uistite sa, že aj podšívka nasakuje vlhkosť rovnako ako vrchná časť čiapky. Skúste túto bekovku zo 100% ľanu.

Môžem nosiť bekovku na svadbe?

Bekovky sú veľmi populárne počas neformálnych akcií, ale môžete ich nosiť aj na viac formálnejšie záležitosti. Nezabudnite si ju dať dole, keď ste v kostole.

Pre viac informácií ohľadne obliekania na svadbu si pozrite nášho sprievodcu ohľadne oblečenia pánskych svadobných hostí.

Ako si vybrať bekovku a čiapku newsboy?

Najdôležitejšie veci na zapamätanie pri nákupe bekovky alebo čiapky sú remeselné spracovanie a konštrukcia. Každá z našich bekoviek od Fawler je ručne vyrobená v Taliansku s použitím tradičných metód a klasických materiálov.

Pozrite si našu najnovšiu kolekciu klobúkov a čiapok vyrobených v Taliansku a obľúbené kúsky pripravené na zimu, ktoré sú vyrobené exkluzívne pre Trendhim.