Slnečné okuliare | Kúpte 2 a ušetrite 20%

Slnečné okuliare | Kúpte 2 a ušetrite 20%

365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 4 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 49 €-
Kontaktujte nás

Ako si vypestovať bradu, ktorá sa vám bude hodiť?

Zozbierali sme všetky tipy, triky a produkty, ktoré budete potrebovať na vypestovanie jemnej, plnej a zdravej brady. Či už je to vaše prvé strnisko alebo už dávno pripomínate Vikinga, vždy je dobré uistiť sa, že sa brada hodí k tvaru vašej tváre.

Nikto nepochybuje o tom, že brada je jednoducho in!

Muži vždy nosili bradu. Holenie nahladko je z historického hľadiska trendy. Takéto holenie je na Západe populárne už od viktoriánskej éry, ale na druhej strane, za posledných 10 rokov počet bradatých pánov v uliciach značne vzrástol.

Každý muž by si mal aspoň raz za život nechať narásť bradu. Môže na ňom vyzerať zle alebo samotná brada nemusí byť pekná, ale existuje iba jeden spôsob, ako to zistiť – nechať si ju narásť.

A sú aj iné dôvody, prečo si nechať narásť bradu, ako len zvedavosť.

Mužský porast sa postupom času vyvinul tak, že má prirodzenú evolučnú hodnotu a hodnotu sociálneho vnímania:

  • Je znakom dobrého zdravia a kondície.
  • Ukazuje, že ste v sexuálne aktívnom veku (nechcete predsa, aby si niekto myslel niečo iné).
  • Signalizuje „konkurentom“, že ste na vrchole formy, dokážete byť agresívny a ste pripravený bojovať (ste doslova frajer).

V časoch, keď sa o mužnosti hovorí vo všetkých pádoch, veľakrát s negatívnymi konotáciami, a jej význam je čisto subjektívny, z biologického hľadiska niet pochýb o tom, že brada je mužná – už na prvý pohľad.

Časopis Evolution and Human Behavior Journal zistil, že medzi mužmi s bradou, fúzmi, kozou briadkou a nahladko oholenými mužmi, ženy ohodnotili bradatých pánov ako tých najatraktívnejších.

Ale nielen najatraktívnejších.

Ženy hodnotili mužov s bradou aj ako mužnejších, zrelších, dobre vyzerajúcich, dominantných, sebavedomých, odvážnych, liberálnych, nekonformných a pracovitých. No kto by také vlastnosti nechcel?

A pre tých, ktorí si robia starosti s bradou v práci, vedzte, že s dobre upravenou bradou budete vyzerať rovnako čisto a profesionálne ako váš oholený kolega.

Jediné, čo vám teraz zostáva, je skutočne si ju vypestovať.

Zobrazený produkt: Felecia hnedý kožený opasok
1 Ako si vypestovať bradu, ktorá sa vám bude hodiť?1.1 Akú bradu si nechať narásť?1.2 Výber štýlu brady podľa tvaru vašej tváre1.3 Ako si vypestovať bradu po prvýkrat?1.4 Doprajte brade niečo dobré na začiatok1.5 Vy sa pýtate, my odpovedáme

Akú bradu si nechať narásť?

Vaša brada je jedinečná. Stále myslite na strih, na ktorý by ste sa mali zamerať. Pestovanie brady je cvičenie trpezlivosti. Jeden nemotorný ťah nožnicami vás môže stáť týždne alebo mesiace tvrdej driny, takže to nenechajte na náhodu.

Či už rozmýšľate nad strniskom alebo nad bradou, akú mal Gandalf, cieľom je, aby sa vám brada hodila a podčiarkla črty tváre. Neuspokojíte sa predsa s bradou, ktorá len kopíruje kontúry tváre vo zvolenej dĺžke.

Okrem tvaru tváre je pri výbere štýlu brady potrebné zvážiť aj niekoľko ďalších vecí.

  • Dĺžka – akú dlhú chcete mať bradu? Závisí to od osobného štýlu a sociálneho/profesionálneho kontextu.
  • Nerovnomernosť – každému rastie brada inak. Kde a aké veľké sú miesta bez porastu, určí, ktorý štýl bude pre vás najvhodnejší.
  • Hustota – je daná genetikou. Niektorým mužom sa jednoducho nepodarí nechať si narásť hustú bradu bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažia.

Výber štýlu brady podľa tvaru vašej tváre

S bradou, ktorá má všade rovnakú dĺžku, prichádzate o potenciál. Chcete predsa, aby bola vaša brada a tvár zosúladená na dosiahnutie symetrického vzhľadu.

Tu je niekoľko tipov, ako to dosiahnuť na základe tvaru vašej tváre.

Oválna tvár

An oval face is a middle ground between other face shapes and generally the most appealing.

If this applies to you, you’re lucky and most beard shapes will suit you well.

Štvorcová tvár

Chce to porast, ktorý je dlhší na brade a kratší po stranách. Dlhšia úzka brada vám predĺži tvár a nebude ju rozširovať.

Ako brada rastie, snažte sa ju zaobliť do oválneho tvaru. Ten bude dobre kontrastovať s hranatými líniami tváre.

Okrúhla tvár

Similar to square faces, you’ll want to grow a beard that’s longer on the chin than on the sides.

Round faces tend to be as long as they are wide. A more angular beard (not too sharp) will complement nicely.

Obdĺžniková tvár

Keďže je vaša tvár dlhšia ako široká, budete chcieť pridať proporcie tým, že si necháte bradu, ktorá je na bokoch plnšia ako na brade.

To dodá šírku vašej užšej tvári.

Trojuholníková tvár

Pri trojuholníkovej tvári je ťažké vypestovať dobre vyzerajúcu bradu, pretože vaša čeľusť je už širšia ako vaše čelo.

Najjednoduchšou možnosťou je ponechať si krátku bradu.

Ďalšou možnosťou je nechať si narásť bradu, ktorá je na bokoch dlhšia ako na brade, a je vytvarovaná smerom dovnútra pre celkový oválny efekt.

Diamantová tvár

Podobne ako pri trojuholníkových tvárach, aj tu môže byť ťažké zosúladiť diamantovú tvár s bradou.

Chce to porast, ktorý je dlhší na brade ako na bokoch. S veľmi hranatými lícnymi kosťami by ste potrebovali zase porast, ktorý je na brade o niečo kratší, aby ste dosiahli pekný zaoblený tvar.

Ako si vypestovať bradu po prvýkrat?

Vybrali ste si konečný cieľ na základe tvaru vašej tváre a ďalších faktorov.

Ale ako vlastne začať?

Nie je to žiadna veda. Ak si chcete začať pestovať bradu, prestaňte sa holiť.

Ako dosiahnuť, aby vám chĺpky na tvári rástli rýchlejšie? To, ako rýchlo vám brada narastie a aká plná bude, sa líši od človeka k človeku. Skôr ako s tým začnete niečo robiť, musíte si nechať vyformovať správnu bradu.

Až keď si necháte svoju bradu narásť, ukáže sa, ako prirodzene rastie, a odhalí všetky zvláštnosti, ktoré by mohla mať. V tejto fáze budete vidieť, ako ju najlepšie vytvarovať.

V závislosti od toho, akú hustú bradu máte, môže byť ťažké dostať sa cez toto obdobie – tenké, strapaté chlpy na začiatku vyzerajú zle.

Najjednoduchšie je prekonať túto fázu počas dovolenky alebo určeného mesiaca bez holenia (väčšinou november), pretože na začiatku môže rásť tak, že sa nebudete cítiť príliš sebavedome.

Svrbivé začiatky – čo robiť proti svrbeniu

Bežným problémom je svrbenie po holení. U väčšiny mužov sa svrbenie skončí po niekoľkých týždňoch... ale ak máte citlivú pokožku, môže trvať dlhšie.

Veľa mužov túto fázu rastu fúzov nikdy neprekoná. Bez ohľadu na to, koľkokrát sa o to pokúsia. Jedným z najčastejších dôvodov, prečo sa muži oholia v priebehu niekoľkých týždňov, je to, že neznesú, keď sa drsné strnisko s pichľavými končekmi prediera cez kožu.

Po prekonaní tejto fázy chlpy výrazne zmäknú a svrbenie zmizne.

Ak nie, alebo ak sa svrbenie neskôr vráti, pravdepodobne to nesúvisí s bradou, ale so suchou pokožkou alebo iným kožným problémom. Správna starostlivosť môže pomôcť pokožke, ktorá potom zostane jemná a hydratovaná.

Kedy si zastrihnúť bradu?

Tvarovanie fúzov by ste mali nechať na holiča a jeho odborné skúsenosti, ale niekoľko vecí môžete urobiť aj doma.

Jednou z nich je zastrihnutie fúzov tak, aby končili nad vašimi ústami.

Ďalšou je oholenie krku a hornej časti líc, aby ste si zachovali jasný prechod medzi bradou a časťami bez fúzov.

Kliknutím sem sa dozviete viac o tom, ako si zastrihnúť fúzy a bradu na lícach.

Brada a fitness

Jedným z najviac prehliadaných aspektov pestovania brady je vaše celkové zdravie. Aj keď tento článok nie je o zdravom životnom štýle, mali by ste vedieť, že pre optimálny rast brady je potrebné venovať pozornosť 4 základným veciam – spánku, hydratácii, výžive a testosterónu.

Spánok Nedostatok spánku spôsobuje, že sa jednak cítite zle, ale tiež sa vám zvyšujú hladiny kortizolu (stresového hormónu), ktoré poškodzujú vaše vlasy a bradu.

To, koľko by ste mali spať, môže závisieť od veku, kondície a od toho, ako veľmi máte svoju bradu radi. Vo všeobecnosti je to 7 až 9 hodín denne.

Hydratácia Prvým krokom k tomu, aby ste mali zdravú, jemnú a dobre hydratovanú bradu, je uistiť sa, že ste hydratovaní!

Existujú rôzne pravidlá popisujúce, koľko vody by ste mali vypiť, no všetky sú dosť nejednoznačné a môžu sa výrazne líšiť. Základným ukazovateľom by mal byť priehľadný moč a nepotrebovať každých 5 minút behať na WC.

Vhodná výživa Už ste o nej toľkokrát počuli! Tak určite viete, že cukor a nezdravé jedlá oslabujú vaše vlasy. Nielenže to spôsobí, že vaša brada bude mať rozštiepené končeky, ale tiež ju pripravíte o prirodzený lesk a hladkosť.

Okrem kvalitnej všestrannej stravy sú pre pevnú a hustú bradu kľúčové niektoré vitamíny a minerály.

Zatiaľ čo u žiadneho minerálu sa nedokázalo, že zlepšuje rast, rýchlosť alebo hrúbku chĺpkov, nedostatky môžu sťažiť vašu cestu k majestátnej brade... ak nie až znemožniť jej rast.

Doplnky užívajte iba vtedy, ak vitamíny neviete prijať v jedle. V ideálnom prípade získate všetko potrebné z dobre vyváženej stravy (vrátane bielkovín, milovníci posilňovne!). Akonáhle príjmete odporúčanú dennú dávku, všetko naviac sa uvoľní vo forme odpadu alebo môže byť dokonca potenciálne škodlivé.

Biotín (vitamín B7) Zodpovedá za zdravie pokožky a tvorbu keratínu.

Potraviny: zemiaky, lieskové orechy, vlašské orechy, ovsené vločky, jačmeň

Vitamín D a železo Nízka hladina vitamínu D a železa spôsobuje vypadávanie vlasov. Rovnako ako u biotínu, odporúčané hladiny nespôsobia, že vám brada bude rásť rýchlejšie alebo bude hustejšia, ale ide o nevyhnutné látky pre každého, kto chce mať zdravé vlasy a bradu.

Potraviny (vitamín D): mastné ryby (tuniak/makrela), syry, vaječné žĺtky, niektoré potraviny obohatené vitamínom D (niektoré mliečne výrobky, pomarančový džús, cereálie) Potraviny (železo): sušené huby, otruby, pohánka, pečienky, drienky, kešu, ovos, šošovica, arašidy

Vitamín A Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť vypadávanie vlasov.

Je tiež nevyhnutný pre tvorbu kožného mazu. Je to prirodzený olej/mastnota, ktorá sa tvorí vo vlasoch a zabraňuje ich lámavosti a suchosti.

Potraviny: mrkva, šalát, sladké zemiaky, olej z tresčej pečene, morčacia pečeň, maslová tekvica

Testosterón Existuje určitá súvislosť medzi vysokou hladinou testosterónu a hustými vlasmi. Keď ste tínedžer a začne vám rásť ochlpenie, môže za to práve hladina testosterónu.

Našťastie existuje aj niekoľko prírodných metód, ktoré môžete skúsiť na zvýšenie jeho hladiny.

  • Doprajte si každú noc 7 až 9 hodín spánku. Vyššie sme uviedli, že nedostatok spánku má vplyv na produkciu kortizolu. Výskum jasne ukazuje, že
    viac spánku znamená viac testosterónu.
  • Nehladujte. Ak chcete zhodiť zopár kíl, mali by ste pamätať na to, že nízkokalorické diéty spomaľujú reprodukčný systém a znižujú produkciu testosterónu.
  • Skúste posilovať. Ukázalo sa, že zdvíhanie závaží a pohyby, ako sú drepy a mŕtve ťahy, zvyšujú hladinu testosterónu. Tiež zvyšujú svalovú hmotu a spaľujú tuk, čo tiež zvyšuje jeho hladinu.

Doprajte brade niečo dobré na začiatok

Vy sa pýtate, my odpovedáme

Mám si v lete oholiť bradu?

Veľa chlapov si v zime nechá narásť bradu a cez leto si ju oholí zo strachu, že im bude teplo.

Skôr si ale predstavte, že brada slúži ako štít, nie radiátor.

Zatiaľ čo v zime chráni vašu tvár pred chladom a vetrom, v lete ju ochráni pred slnkom... čiže vás schladí, nie zahreje. Tvár bude vďaka nej stále v tieni.

Je používanie oleja pri pestovaní brady dobré alebo zlé?

Olej na bradu je najlepším priateľom vašej brady. Je to nevyhnutná pomôcka pre vypestovanie mäkkej, zdravej brady.

Je olivový olej dobrý na rast brady?

Olivový olej sa dá použiť ako prírodný olej na bradu, pretože má mnoho výhod pre pokožku a vlasy... vrátane prevencie lupín.

Problém je v tom, že olivový olej má nízku mieru absorpcie, čo znamená, že zostáva na brade. A ak ho použijete príliš veľa, môžete vyzerať mastne.

Výhodou väčšiny olejov na bradu je, že sa rýchlo vstrebávajú a zanechávajú svieži vzhľad.

Prečo ma svrbí brada?

Vyrastajúca brada môže svrbieť práve vtedy, keď hrubé tvrdé strnisko prvýkrát prepichne kožu.

Problémy väčšinou po niekoľkých týždňoch ustúpia, ale pre mužov, ktorí si bradu nechávajú narásť prvýkrát, to môže byť naozajstná výzva.