365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 3 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 39 €-
Kontaktujte nás

Manžetové gombíky - Vaša kompletná príručka

V tejto príručke sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o manžetových gombíkoch, od materiálov, až po uzamykacie mechanizmy. Ale aj o tom, ako ich vhodne skombinovať. A to všetko za 15 minút.

Manžetové gombíky sú malé dekoratívne doplnky používané na spájanie manžiet. Manžeta je záhyb tkaniny na zápästí na dlhých rukávoch. Či už hľadáte svoj prvý pár, alebo sa snažíte obnoviť svoju zbierku, táto príručka vás oboznámi so všetkými druhmi a materiálmi manžetových gombíkov, ale aj o tom, ako by ste mali gombíky skombinovať a nosiť.

1 Manžetové gombíky - vaša kompletná príručka1.1 Časti manžetových gombíkov1.2 Typy manžetových gombíkov1.3 Základné materiály manžetových gombíkov1.4 Dekoračné materiály na manžetových gombíkoch1.5 Ako si nasadiť manžetové gombíky1.6 Typy manžiet1.7 Ako zladiť manžetové gombíky s vaším outfitom1.8 Na aké udalosti nosiť rôzne typy manžetových gombíkov?1.9 Čistenie vašich manžetových gombíkoch1.10 Ako uskladňovať manžetové gombíky 1.11 Prehľad o histórii manžetových gombíkov1.12 Najčastejšie otázky a odpovede

Časti manžetových gombíkov

Poďme na chvíľku riešiť technológiu manžetových gombíkov. Keď sa zoznámite s ich časťami, budete chápať, ako fungujú a na večierkoch budete vyzerať inteligentne a výrazne.

1. Predná časť - je to vrchná časť manžetových gombíkov, ktorá obsahuje nejaký dizajn, drahokam alebo iný atraktívny materiál

2. Kolík - časť, ktorá prechádza cez manžety a je pripevnená k spojovníku

3. Spojovník - spodná časť manžetových gombíkov, ktorá je otočná o 90 stupňov, čím zaisťuje gombík na mieste a zabraňuje tomu, aby vypadol z otvoru na manžete

Niektoré typy manžetových gombíkov, ako sú retiazkové, guličkové "ball return" a manžetové gombíky s hodvábnym uzlom nemajú spojovníky a rovné kolíky. Ako uzatvárací mechanizmus slúži buď retiazka, zakrivený kolík alebo strunka. Majú rovnaký alebo podobný dizajn aj na zadnej strane.

Typy manžetových gombíkov

Všetky manžetové gombíky slúžia na spojenie manžiet na rukávoch. Tak, ako existuje viacero spôsobov nosenia obleku alebo varenia piva, tak aj rôzne typy manžetových gombíkov majú rôzne spôsoby spájania manžiet.

Poďme sa pozrieť na typy manžetových gombíkov a na všetko, čo by ste mali vedieť, aby ste si vybrali ten správny pár.

Manžetové gombíky Whaleback

Tieto manžetové gombíky sa volajú Whaleback, pretože spojovník svojím tvarom pripomína chvost veľryby. Tieto manžetové gombíky sú nielen praktické, ale aj veľmi obľúbené.

Nasaďte si manžetové gombíky Whaleback tak, že preklopíte spojovník do vzpriamenej polohy rovnobežne s kolíkom a prešmyknete ho cez otvor na manžete. Ak ich chcete uzatvoriť, jednoducho preklopte spojovník späť, kolmo na kolík. Vaše manžetové gombíky zostanú pripevnené pekne na mieste.

  • Bežne sa nosia a sú obľúbené
  • Ľahko sa nasadzujú
  • Sú lacné
  • Nemajú vždy dlhú trvácnosť

Manžetové gombíky Whaleback sú hromadne vyrábané, takže sú cenovo dostupné. Dajú sa veľmi ľahko prešmyknúť cez dierky a upevniť manžety dohromady. Problém s ich dizajnom spočíva v tom, že v závislosti od kvality a frekvencie používania, môže trvalé napätie na mechanizme nakoniec viesť k jeho poškodeniu alebo zlomeniu. Na rozdiel od ostatných typov manžetových gombíkov je na tomto type prezentovateľná iba predná strana.

Manžetové gombíky Bullet Back

Tento typ manžetových gombíkov má názov ako z epizódy akčného filmu - v poslednej scéne po minutí všetkej munície hrdina začne bojovať so zločincami. V okamžiku, keď je hrdina porazený, dostane sa k manžetovému gombíku, vytiahnite náboj, nebije ním pištoľ a bum!

Ale v skutočnosti nie sú také. Iba obsahujú spojovník v tvare náboja. Teda ich názov je odvodený práve od tvaru spojovníka.

  • Bežne sa nosia a sú obľúbené
  • Ľahko sa nasadzujú
  • Sú lacné
  • Nemajú vždy dlhú trvácnosť

Manžetové gombíky Bullet Back si nasadíte tak, že spojovník musí byť rovnobežný s kolíkom. Prešmyknite ho cez dierku na manžete a preklopte ho späť, aby zaistil manžetu na mieste.

Manžetové gombíky Bullet Back sú hromadne vyrábané, vďaka čomu sú cenovo dostupné. Ale trvalé napätie na uzatváracom mechanizme môže viesť k ich poškodeniu, v závislosti od toho, ako často sa používajú, a v akej kvalite boli vyrobené.

Manžetové gombíky v tvare studu/klasického gombíka

Ako naznačuje názov, tento typ vyzerá ako klasický gombík alebo stud náušnica. Priťahuje menej pozornosti ako niektoré iné odvážnejšie dizajny.

Na tomto type sú prezentovateľné obe strany.

  • Klasický štýl
  • Dizajn na oboch stranách
  • Vydržia dlho
  • Zložitejšie sa nasadzujú

Nasaďte si manžetové gombíky v tvare studu/gombíka vyklopením spodnej časti do strany tak, aby bola v uhle 90 stupňov od otvoru na manžete. Prešmyknite ho cez otvor a znova ho narovnajte. Presne tak, ako to robíte pri zapínaní klasických gombíkov. Pretože sú v celku, tento typ manžetových gombíkov Vám vydrží dlhšie. Vlastne, takmer navždy. Môžete ukázať, že ste štýlový muž, aj keď ľudia vidia spodnú časť manžiet, pretože obidve strany obsahujú zaujímavý dizajn. Manžetové gombíky v tvare studu/gombíka vyžarujú klasický šarm.

Retiazkové manžetové gombíky

Retiazkové manžetové gombíky patria medzi najstaršie manžetové gombíky. Existovali ešte pred Priemyselnou revolúciou. Sú vyrobené z dvoch, zvyčajne identických častí, ktoré sú spojené retiazkou.

Nasaďte si retiazkové manžetové gombíky jednoduchým vložením jednej strany gombíka cez manžetu vo vhodnom uhle a následným narovnávaním.

  • Tradičný štýl
  • Dizajn na oboch stranách
  • Mierne voľné
  • Zložitejšie sa nasadzujú

Retiazka znamená aj voľnejšie upevnenie, a teda odlišný štýl. Na retiazkových manžetových gombíkov sú dekoratívne sú obe strany.

Manžetové gombíky Ball Return

Na zadnej strane týchto manžetových gombíkov sa nachádza väčšia gulička, ktorá je pripevnená na dekoratívnu časť buď retiazkou alebo zakriveným kolíkom.

Nasaďte si manžetové gombíky Ball Return sklopením a pretlačením menšej strany cez otvory na manžetách pred ich opätovným narovnaním.

  • Klasický dizajn
  • Prakticky nezničiteľné
  • Zložitejšie sa nasadzujú

Manžetové gombíky Ball Return majú tradičnejší dizajn, ktorý vydrží dlhšie, pretože nemá žiadne pohyblivé časti. Ťažšie sa však upevňujú v porovnaní s ostatnými typmi manžetových gombíkov.

Manžetové gombíky na dvojité uzatváranie

Toto sú pravdepodobne tie najmodernejšie manžetové gombíky, ktoré sa uzatvárajú pomocou inovatívneho mechanizmu, ktorý je podobný náramkovým hodinkám.

Nasaďte si manžetové gombíky na dvojité uzatváranie tak, že ich sklopíte do rovnomernej polohy a potom ich pretiahnete cez manžety a opäť otvoríte, aby sa upevnili.

  • Moderný dizajn
  • Mierne zaoblené
  • Veľmi dobre sa zapínajú

Keď zistíte, ako sa používajú, budete si ich vedieť rýchlo a jednoducho pripnúť. Obe časti sú rovnaké a poskytujú vizuálny efekt na oboch stranách Vašich rukávov. Vyzerajú moderne a nemusia sa hodiť k tradičnejším otfitom.

Manžetové gombíky s hodvábnym uzlom

Tieto manžetové gombíky sú vyrobené výlučne z hodvábu a obsahujú dva identické uzly, ktoré sú spojené šnúrkou. Manžetové gombíky s hodvábnym uzlom sú pestré a hravé, vhodné pre bežné nosenie. Nehodia sa na príliš formálne udalosti alebo na nosenie v podnikateľskom prostredí, kde chcete urobiť profesionálny dojem.

Nasaďte si manžetové gombíky s hodvábnym uzlom tak, že jeden uzol pretiahnete cez dierku na manžete - pamätajte si, obe strany sú takmer vždy rovnaké.

  • Neformálne
  • Zábavné a hravé
  • Nevydržia dlho
  • Cenovo dostupné

Jedná sa o najlacnejšie manžetové gombíky, ktoré sa hodia na neformálne príležitosti. Nevýhodou je, že zvyčajne nevydržia veľmi dlho a nie sú vhodné na Black Tie udalosti. Isté je, že nebudú odovzdávané ako cenné rodinné dedičstvo.

Základné materiály manžetových gombíkov

Manžetové gombíky sú vyrobené z rôznych materiálov rovnako ako všetky ostatné pánske šperky alebo doplnky.

Pozrime sa na tie najpoužívanejšie. Mimochodom, všetky nižšie uvedené materiály môžu byť použité na prednej časti manžetových gombíkov vyrobených z iného materiálu. Inými slovami, manžetové gombíky z nehrdzavejúcej ocele môžu obsahovať vykladanie z akéhokoľvek iného materiálu.

Manžetové gombíky z nehrdzavejúcej ocele

Okrem svojej zjavnej a atraktívnej výhody, že nezhrdzavie, má tento druh ocele aj inú výhodu. Sivý lesk. Táto farba sa nenachádza na kolese farieb, a preto sa ľahko kombinuje. Vďaka tomu budú vždy bezpečnou voľbou.

V závislosti od dizajnu má nehrdzavejúca oceľ čistý, takmer priemyselný vzhľad. Je to ako tvrdenie - som tu, aby som vylepšil veci a nie, aby som ich pokazil. Nehrdzavejúca oceľ vydrží veľmi dlho. Vždy si zvoľte chirurgickú nehrdzavejúcu oceľ - je hypoalergénna.

Titánové manžetové gobíky

Titán je vysoko odolný a biokompatibilný kov. Bol pomenovaný podľa mytologických Titánov.

Titán je pomerne nový prírastok ku kovom, ktoré sa používajú na výrobu šperkov. Sám o sebe má modernejší vzhľad, na ktorý sa väčšina dizajnov odvoláva. Rovnako ako nehdrdzavejúca oceľ a striebro, aj titán má neutrálny sivý odtieň, ktorý sa nenachádza na kolese farieb, takže sa jednoducho kombinuje.

Platinové manžetové gombíky

Platina je strieborno-biely vzácny kov, ktorý sa často používa na výrobu pánskych šperkov. Platina je hypoalergénna a na rozdiel od striebra nestráca lesk.

Je krásne vyleštená a dá sa rovnako ako iné kovy v striebornej farbe jednoducho skombinovať.

Medené manžetové gombíky

Meď má príjemný teplý odtieň. Je tmavšia ako zlato a vyzerá menej formálne. Medené manžetové gombíky nie sú také bežné ako strieborné alebo zlaté.

Žlto-červenkastý odtieň medi znamená, že by mal byť podľa toho aj skombinovaný. Čistá meď bude mať časom patinu, stmavne a dokonca sa na nej objavia aj zelené škvrny. Tie ale dodávajú manžetovým gombíkom špeciálny vintage vzhľad, ktorý Vám v závislosti od vkusu môže alebo nemusí vyhovovať.

Bronzové manžetové gombíky

Farba bronzu sa stále považuje za teplý farebný odtieň, aj keď má bledší odtieň červenej ako meď. Nachádza sa niekde medzi zlatom a meďou.

Rovnako ako meď, aj bronz sa postupne zbavuje lesku a vytvára sa na ňom patina. Bronz by mal byť premyslene skombinovaný.

Manžetové gombíky z mincového striebra

Striebro je podobné ako nehrdzavejúca oceľ, ale s mierne teplejším leskom. Mincové striebro tu bolo oveľa dlhšie ako nehrdzavejúca oceľ a vždy sa spájalo s kvalitou a dobrým vkusom.

Ani farba mincového striebra sa nenachádza na kolese farieb a dá sa veľmi jednoducho kombinovať. Nemali by ste mať problém nosiť ho s Vašimi súčasnými košeľami a oblekmi. Vyberte si radšej mincové ako čisté striebro. Je jasnejšie, pevnejšie a dlhšie si zachováva lesk.

Zlaté manžetové gombíky

Zlato bolo vždy symbolom statusu, prosperity a eminencie. Na manžetových gombíkoch určite robí spoločenské vyhlásenie. Na rozdiel od striebra, zlato nemá neutrálny tón, ale má žltú farbu a malo by byť premyslene skombinované.

Zlaté manžetové gombíky by sa mali nosiť v situáciách, kedy chcete vzbudiť skvelý dojem. Sú to dôležité obchodné stretnutia, svadby alebo iné vysoko formálne spoločenské udalosti.

Manžetové gombíky z kovovej zliatiny

Zobrazený produkt: Manžetové gombíky Kotva

Tento druh je vyrobený zo zmesi kovov. Manžetové gombíky z kovovej zliatiny sú zvyčajne leštené, aby vyzerali ako striebro alebo nehrdzavejúca oceľ. Môžu mať aj zlatý povrch. Dostatok materiálov a ich hromadná výroba robia manžetové gombíky z kovovej zliatiny cenovo veľmi dostupné.

Ak nemáte dostatok peňazí na zakúpenie tých najlepších kúskov, alebo ak práve začínate s nosením manžetových gombíkov, kúsky z kovovej zliatiny sú skvelý spôsob, ako otestovať vodu predtým, kým sa ňou budete brodiť ešte hlbšie.

Hodvábne manžetové gombíky

Hodváb je proteínové vlákno vyrobené zo zámotkov určitých lariev hmyzu. Môže byť v akejkoľvek farbe a dobre sa hodí na neformálne príležitosti, či už do kancelárie alebo na akékoľvek iné stretnutia, na ktorých chcete vyzerať dobre, ale nechcete ukázať moc alebo Vaše postavenie.

Hodváb sa môže roztrhnúť a nevydrží tak dlho, ako niektoré iné materiály. Na druhej strane je cenovo dostupný.

Dekoračné materiály na manžetových gombíkoch

Teraz, keď sme si vysvetlili základné materiály, poďme sa pozrieť na najpoužívanejšie materiály na prednej strane manžetových gombíkov.

Tkanina

Tkanina býva často použitá na prednej strane manžetových gombíkoch typu Bullet back alebo Whaleback.

Manžetové gombíky s tkaninou majú skôr uvoľnený vzhľad, ktorý sa skvele hodí do neformálneho prostredia.

Smalt a sklo

Tradične sa vyrábajú ručným nanášaním jemne brúseného farebného skla na razený dizajn. Manžetové gombíky sa potom umiestnia do pece, a pridá sa ďalšia vrstva. Proces sa niekoľkokrát zopakuje. Počas posledného leštenia sa vytvorí vysoko lesklý a atraktívny povrch. Vzhľadom k tomu, že smaltované a sklenené manžetové gombíky sa dodávajú vo všetkých dizajnoch a farebných kombináciách, mali by sa kombinovať podla konkrétneho dizajnu. V závislosti od dizajnu môžu alebo nemusia byť vhodné na intelektuálne príležitosti.

Za výrobou kvalitných smaltovaných manžetových gombíkov je veľa práce, čo sa prejavuje aj na ich cene. Vyberte si taký pár, s ktorým budete roky spokojní. Alebo v prípade, ak by ich jedného dňa chcel zdediť Váš syn alebo vnuk.

Drahokamy a polodrahokamy

Prednú stranu manžetových gombíkov môže zdobiť čokoľvek od extravagantných rubínov a smaragdov, až po ľahko dostupné polodrahokamy.

Okrem hĺbky a lesku majú kamene aj rôzne farby a mali by byť podľa toho primerane zladené. Keď nosíte super výstredné manžetové gombíky, mali by ste vedieť, čo robíte. Pokiaľ teda nie ste vojvoda alebo biskup.

Drevo

Drevo má teplý, zemitý tón a vždy má úplne jedinečný vzor štruktúry. Drevené manžetové gombíky alebo manžetové gombíky s drevenou prednou časťou predstavujú fantastický spôsob na prenesenie vibrujúceho dreva do poloformálneho oblečenia.

Sú aj skvelý spôsob, ako ukázať jedinečnosť a osobitý štýl. Na rozdiel od klasických materiálov je drevo na manžetách pomerne moderné. Ak ho správne zladíte, vytvoríte pozoruhodný vizuálny kontrast. Nie vždy sa hodí na formálne udalosti.

Koža

Koža pôsobí mužne a drsne. Je to skvelý spôsob, kam nasmerovať Váš individuálny vkus.

Rovnako ako drevo, aj koža pôsobí moderne a je vynikajúca pre neformálne doplnenie Vašich štýlových outfitov. Je však považovaná za problematický materiál pre Black Tie udalosti.

Perleť

Perleť je vyrobené z plášťa mäkkýšov, ktorý má krásne dúhové farby. Perleťové manžetové gombíky sú starou a gentlemanskou klasikou.

Perleťové manžetové gombíky, ktoré sa hodia k elegantnému obleku, môžu vytvoriť silný a nadčasový dojem. Je to aj typ manžetových gombíkov, ktorý sa zvykne dediť z generácie na generáciu.

Ako si nasadiť manžetové gombíky

Tu je návod pre tých, ktorí nevedia, ako si nasadiť manžetové gombíky.

  1. Roztiahnite manžetu na Vašej francúzskej košeli na maximum.
  2. Zasuňte časť francúzskej manžety smerom dovnútra.
  3. Preklopte spojovník na manžetovom gombíku do zvislej polohy a prestrčte ho dnu cez prvé 2 vrstvy tkaniny.
  4. Prestrčte manžetový gombík cez zvyšné 2 vrstvy tkaniny. Celkovo cez 4 vrstvy.
  5. Preklopte spojovník späť.
  6. Hotovo! Buďte na seba hrdý a užívajte si.

Typy manžiet

Ak chcete, aby bol Váš život jednoduchší, na nasledujúcich obrázkoch si môžete pozrieť doslova všetky typy manžiet, ktoré existujú. Dobre, pravdepodobne nie všetky, ale viac sa nám už nepodarilo nájsť. Po prečítaní budete presne vedieť, do akých manžiet sa hodia manžetové gombíky, a do akých nie.

Jednoduché manžety

Jednoduché manžety sú manžety, ktoré najčastejšie nájdete na bežných košeliach a zvyčajne majú 1 až 3 gombíky. Na jednoduchých manžetách nemôžete nosiť manžetové gombíky.

Existuje minimálne 9 druhov jednoduchých manžiet

  1. Štvorcové manžety s dvoma gombíkmi (môžete ich nájsť s 1, 2 alebo 3 gombíkmi)
  2. Šikmé manžety s dvoma gombíkmi (môžete ich nájsť s 1, 2 alebo 3 gombíkmi)
  3. Guľaté manžety s dvoma gombíkmi (môžete ich nájsť s 1, 2 alebo 3 gombíkmi)
  4. Kontinentálne manžety (rovnaký dizajn nájdete aj na francúzskych manžetách, viď nižšie)
  5. Obálkové manžety
  6. Kužeľové manžety
  7. Neapolské manžety
  8. Manžety s pútkom
  9. Talianske manžety

Francúzske manžety

Francúzske manžety sú manžety, ktoré sú dvakrát dlhšie ako bežné manžety. Skladajú sa do seba. Tento typ manžiet nemal nikdy gombíky, ale namiesto toho sa vždy zapínal pomocou manžetových gombíkov. Tradične boli viazané a mohli byť dokonca u členov kráľovských rodín a duchovenstva aj nafúknuté. V minulosti sa nosili iba so sakami, ale dnes vidíte mužov, ktorí nosia iba košeľu s francúzskymi manžetami.

Vzhľadom na ich meno si myslíme, že sú nejako spojené s Francúzskom, ale na tom nezáleží. Ide o to, že keď sa francúzština nachádza v názve manžety, znamená to, že je vhodná na použitie s manžetovými gombíkmi.

Existujú 4 typy francúzskych manžiet

  1. Štvorcové francúzske manžety
  2. Šikmé francúzske manžety
  3. Guľaté francúzske manžety
  4. Kontinentálne francúzske manžety

Špeciálne manžety

Takže, existujú jednoduché manžety, francúzske manžety, a ešte tie, ktoré nepatria ani do jednej kategórie.

Číslo jedna sú prispôsobiteľné štvorcové manžety. To znamená, že ich môžete použiť buď s manžetovými gombíkmi alebo bez nich, záleží len na Vašej nálade.

Číslo dva sú jednoduché manžety premeňené na manžety, ktoré môžete nosiť s manžetovými gombíkmi. Nie je to ideálne, ale ak chcete ukázať Vaše manžetové gombíky, môže byť aj toto dobrá voľba. Na úpravu manžiet by ste mali určite vyhľadať krajčíra.

Existujú 2 typy špeciálnych manžiet

  1. Prispôsobiteľné manžety
  2. Doma vyrobené "francúzske manžety"

Ako zladiť manžetové gombíky s Vaším outfitom

Pri kombinovaní manžetových gombíkov so zvyškom odevu by ste mali myslieť na farbu, dizajn a etiketu.

Ako bolo spomenuté, jednoduché dizajny manžetových gombíkov, ktoré obsahujú iba jednu neutrálnu farbu, ako je čierna, biela, šedá, béžová alebo strieborná, sa dajú ľahko skombinovať s takmer čímkoľvek. Je to kvôli tomu, že tieto farby sa nenachádzajú na kolese farieb.

Ale ak chcete vyskúšať niečo iné, pozrite si niekoľko zásad, ktoré by ste mali brať do úvahy.

Bezpečné kombinovanie

Ak nechcete urobiť chybu, jednoducho sa uistite, že sa farba Vašich manžetových gombíkov zhoduje s farbou na inom kuse odevu alebo dokonca so všetkými kusmi - v závislosti od toho, čo máte na sebe. Takže ak máte oblečenú modrú kravatu, sako a nohavice… zvoľte si nejaký pekný pár modrých manžetových gombíkov.

Dobrá voľba je aj zladenie kovov tak, ako vidíte na obrázku. Prsteň, náramok, hodinky, manžetové gombíky a kravatová spona majú zlatú farbu.

Okrem farieb by ste mali myslieť aj na dizajn a etiketu. Ak vlastníte pár diamantových manžetových gombíkov, neznamená to, by ste ich mali nosiť na grilovanie. V skutočnosti by sa mali diamantové manžetové gombíky nosiť iba počas večerných udalostí, a nikdy nie cez deň. Taktiež by ste si nemali manžetové gombíky v tvare lebky obliecť na svadbu. Vždy sa zamerajte na dobrý vkus.

Kontrastné kombinovanie

Ak máte pocit sebaistoty, kontrast je skvelý spôsob, ako pridať šmrnc do Vášho vzhľadu. Modrý oblek? Zlaďte ho s červenými manžetovými gombíkmi. Môžete sa pohrať aj s tmavšími a svetlejšími odtieňmi. Sako v námorníckej modrej farbe môže byť skombinované s bledomodrými manžetovými gombíkmi.

Hravé kombinovanie

Bezchybný čierny oblek skombinovaný s manžetovými gombíkmi v tvare lebky môže urobiť pozoruhodné vyhlásenie. Alebo si vezmite väčšie gombíky. V podstate robte to, čo chcete. Buďte bláznivý. Iba Vy sám viete najlepšie posúdiť, či kombinácia vyzerá dobre alebo nie. A ak ste spokojný s tým, ako vyzeráte a zámerne sa nesnažíte byť kontroverzný, malo by byť všetko poriadku.

Ktoré manžetové gombíky sa hodia k bielej košeli?

Biela je neutrálna farba. Čo sa týka manžetových gombíkov, môžete experimentovať s farbou a vzorom. Nezabudnite však zladiť kovy - ak máte strieborné hodinky, noste manžetové gombíky v striebornej farbe.

Ktoré manžetové gombíky sa hodia k modrej košeli?

K modrej košeli odporúčame použiť manžetové gombíky v strieborných tónoch, ktoré majú aj odtiene modrej farby.

Ktoré manžetové gombíky sa hodia k ružovej košeli?

Ak nosíte ružovú košeľu, zvoľte si viacfarebný pár (s odtieňmi ružovej) alebo zvoľte klasickú striebornú farbu.

Ktoré manžetové gombíky sa hodia k čiernej košeli?

S čiernou košeľou vyzerajú dobre takmer všetky manžetové gombíky, ale nič nemôžete pokaziť ani so zlatými tónmi alebo párom so zlatými detailmi.

Ktoré manžetové gombíky sa hodia k vzorovanej košeli?

Všetko záleží na farbe vzoru.

Ak si chcete byť istí dobrou voľbou, odporúčame držať sa jemných manžetových gombíkov v striebornej farbe, pretože strieborná ide s väčšinou farieb a vzorov. Vždy sa uistite, že manžetové gombík ladia s inými kovmi.

Ako zladiť manžetové gombíky so zlatými doplnkami?

Ladenie kovov je jednoduchý spôsob, ako udržiavať váš vzhľad čistý a uhľadený.

Rozhodnite sa pre manžetové gombíky v striebornej a zlatej farbe tak, aby sa hodili k niektorej z vyššie uvedených košieľ, a aby sa nebili s vašou zlatou kravatovou sponou.

Ako vybrať manžetové gombíky ako darček?

Manžetové gombíky sú skvelé darčeky. Aj keď nemusia byť vhodné pre každého, koho chcete obdarovať, dobre oblečený muž ocení nápad, ktorý ste vniesli pri výbere dokonalého páru.

Prvou otázkou, ktorú treba pri kúpe manžetových gombíkov zvážiť, je farba jeho hodiniek. Ak nosí zlaté hodinky, mali by ste kúpiť manžetové gombíky v zlatej farbe. To isté platí pre strieborné hodinky... zvoľte manžetové gombíky v striebornej farbe.

Zladenie farby gombíkov a jeho hodiniek je najjednoduchší spôsob, ako vybrať pár, ktorý bude naozaj nosiť. A potom môžete byť naozaj kreatívni - od vianočných saní ako darček na Vianoce až po Thorovo kladivo, keď v okolí číha nebezpečenstvo.

A ak chcete, aby bol váš darček jedinečný, pridajte aj vlastné gravírovanie. Klikite sem a pozrite si nápady a inšpirácie ohľadne gravírovania.

Na aké udalosti nosiť rôzne typy manžetových gombíkov?

Manžetové gombíky sa môžu javiť ako malé a jemné vyjadrenie štýlu. Ale v prostredí, kde sú všetci oblečení rovnako a majú podobné kravaty, dokážu urobiť celkom jasné vyhlásenie.

Práca

Každý práca je iná. Od bezstarostných startupov, až po firemné salóniky, kde kvalita vášho oblečenia môže znamenať aj rozdiel medzi rešpektom, uzatvorením dohody a pohŕdaním. To, čo nosíte oblečené o Vás veľa napovie.

Ak ste veľký kahuna, môžete nosiť všetko, čo chcete. Ale nič nie je lepšie ako klasický dizajn strieborných, zlatých, perleťových alebo drahokamových manžetových gombíkov, aby všetci vedeli, kto tu vládne.

Ak sa nenachádzate v hornej časti pyramídy, odložte si manžetové gombíky na špeciálne príležitosti, ako sú stretnutia s klientmi, konferencie a iné dôležité obchodné udalosti. Uvedomte si, kde je Vaše miesto: nechoďte so zafírovými manžetovými gombíkmi a nezačínajte so šéfom súťažiť v súťaži štýlu.

Ak pracujete na kreatívnejšej pozícii, manžetové gombíky sú skvelým spôsobom, ako vyjadriť svoju osobnosť. Vyberte si niečo s dizajnom Lega, hviezdnych vojen alebo dizajn s balíčkami kariet. Ak ste stále nenašli to, čo Vás vystihuje, potom nehľadáte dostatočne usilovne.

Ak pracujete v neformálnom prostredí, elegantné manžetové gombíky s hodvábnym uzlom alebo jednoduché, neprepracované dizajny budú vždy vyzerať dobre.

Black Tie udalosti

Ak idete na svadbu, gala večer, recepciu, večierok alebo ples, očakáva sa, že budete vyzerať, čo najlepšie. Manžetové gombíky sú vynikajúci spôsob, ako dodať elegantný a rafinovaný dotyk do Vášho oblečenia. Ak sa na udalosť výslovne nevyžaduje hravo zvolený štýl, vyhnite sa na manžetových gombíkoch dizajnom, ako sú zbrane alebo kreslené obrázky. Vyhnite sa aj neformálnemu štýlu manžetových gombíkov, ako sú napríklad gombíky s hodvábnym uzlom.

Zvolte si klasiku: striebro, zlato, vkusný smalt, perleť, drahé kamene, atď.

Neformálne udalosti

Stretnutia s kamarátmi a párty sú skvelým miestom na prezentáciu Vášho jedinečného štýlu. Práve toto sú udalosti, na ktorých môžete vytiahnuť manžetové gombíky v tvare lebky, námornícke manžetové gombíky alebo sa pohrať s drevenými, koženými dizajnmi a dizajnmi na štýl románov.

Zaujímavé manžetové gombíky môžu byť skvelou témou na začiatok dobrého rozhovoru. Bavte sa!

Čistenie Vašich manžetových gombíkoch

Aby ste si mohli Vaše manžetové gombíky užívať po celý život, musíte vedieť, ako ich správne čistiť a uskladňovať. Najjednoduchší spôsob ich čistenia je využitie profesionálnych služieb u kvalifikovaného klenotníka. Ak si ich chcete očistiť sami, všetko, čo budete potrebovať na čistenie kovových gombíkov bez kameňov je voda, jemný čistiaci prostriedok, kefka na zuby s jemnými štetinami a suchá bavlnená handrička na ich vysušenie.

Mäkká leštiaca handrička je taktiež lacný a efektívny spôsob, ako odstrániť škvrny. Ak majú Vaše manžetové gombíky drahokamy, udržujte ich v prostredí s minimom vlhkosti a nepoužívajte žiadne brúsivá, aby ste predišli poškriabaniu. Bavlnené tampóny ponorené do peroxidu vodíka spôsobia, že sa budú šperky opäť lesknúť. Drevené a kožené doplnky by sa nemali namáčať. A ak nechcete riskovať vznik plesní, koža by nemala byť vo vlhkom prostredí.

Ako uskladňovať manžetové gombíky

Keď ste vyčistili manžetové gombíky, mali by ste premýšľať o vhodnom spôsobe ich uskladnenia. Ideálne miesto na uskladnenie je box na manžetové gombíky. V boxe budú uskladnené mimo tepla a priameho slnečného žiarenia. Boxy pomáhajú predchádzať oxidácii a zbavenia lesku, čo je výsledok reakcie na kyslík. V ideálnom prípade nechajte každý pár v oddelenom, čalúnenom priečinku, aby sa nepoškriabal inými šperkami.

Neuskladňujte manžetové gombíky vo vlhkých priestoroch alebo v plastových vreckách, ktorých zloženie môže spôsobiť rýchlejšiu stratu lesku. Správna starostlivosť o Vaše doplnky sa vyplatí, pretože niektoré z nich budú skvelým dedičstvom, ktoré môžete darovať budúcim generáciám. Chcete predsa, aby Vaši synovia a vnuci boli rovnako štýloví ako Vy, nie?

Prehľad o histórii manžetových gombíkov

Košele sa nosia už viac ako sedem tisícročí. Skoro od tej doby, kedy bola vynájdená tkanina. Ale len nedávno - relatívne povedané - začali mať dekoratívnu vlastnosť.

Prečo sme začali nosiť košele?

Košele kedysi bývali spodnou bielizňou, ktorá slúžila ako bariéra medzi kožou a ťažšími vonkajšími odevmi, čím zabraňovala ich znečisteniu.

V tej dobe bolo ukazovanie manžiet rovnako nevhodné ako chodenie s otvoreným zipsom na nohaviciach.

A potom?

Okolo roku 1500 si muži začali zväzovať dokopy manžety tým, že si cez manžetové diery preťahovali úzke pásky alebo struny.

Ale až na začiatku 18. storočia začali niektorí z odvážnejších, štýlových pánov používať na upevnenie manžiet gombíky pripevnené retiazkou. Tieto retiazkové manžetové gombíky často obsahovali miniatúrne portréty známych osobností alebo blízkych.

V polovici 19. storočia, kedy bol objavený škrob, sa manžety začali vystužovať. Pretláčanie gombíkov cez diery na manžetách začalo byť náročné a bolo potrebné nájsť iné riešenie.

Príchod manžetových gombíkov

Manžetové gombíky dokonale vyriešili problém s vystuženými manžetami. A keď prišla priemyselná revolúcia, ich popularita explodovala*. Začali sa nosiť manžetové gombíky rôznych tvarov a materiálov, od manžetových gombíkov strednej triedy až po elitné športové manžetové gombíky.

V týchto dňoch sa manžetové gombíky nosia pri viacerých príležitostiach, ako bolo kedykoľvek predtým a my muži máme tendenciu brať ich nosenie veľmi vážne - alebo hravo. Je to spôsob, s ktorým sa dá urobiť vyhlásenie a odlíšiť sa od našich rovesníkov.

*Okrem krátkeho poklesu v roku 1920, kedy bola vynájdená gombíková športová košeľa.

Najčastejšie otázky a odpovede

Prečo sa používajú manžetové gombíky?

Manžetové gombíky sa používajú na spojenie alebo upevnenie francúzskych typov manžiet. Sú to formálne košele, ktoré neobsahujú gombíky. Manžetové gombíky sú ich formálnou súčasťou.

Podľa čoho by ste si mali vybrať manžetové gombíky?

Pri výbere manžetových gombíkov by ste mali popremýšľať nad tým, kde ich budete nosiť. Ak je to svadba alebo nejaká iná Black Tie udalosť, určite budete chcieť vyzerať obzvlášť dôstojne a formálne. Vhodné môžu byť strieborné, zlaté, perleťové, alebo manžetové gombíky s elegantnými drahokamami alebo so smaltovanými vzormi.

Ak je to váš prvý pár, odporúčame Vám zvoliť si elegantný strieborný dizajn. Nemôžete ním nič pokaziť.

Ak rozširujete Vašu zbierku, môžete si vybrať akýkoľvek typ, v závislosti od toho, či budete mať formálny alebo ležérny vzhľad.

Kam sa na manžete umiestňujú manžetové gombíky?

Najprv sa uistite, že máte na sebe ten správny druh košele - francúzsku košeľu s manžetami. Manžety by mali obsahovať špeciálne otvory pre manžetové gombíky a nemali by mať gombíky.

Po sklopení konca rukávu tak, aby sa manžety zdvojnásobili, ich najskôr spojte a uistite sa, že sú otvory zarovnané. Potom vložte spodný koniec manžetového gombíka cez všetky štyri otvory, a uzatvorte ho.

Spôsob uzatvárania manžetových gombíkov závisí od typu uzatváracieho mechanizmu. Prečítajte si časť článku, v ktorej sú uvedené informácie o všetkých typoch manžetových gombíkoch.

Ako sa nosia manžetové gombíky a gombíky v tvare studu na smokingu?

Pre manžetové gombíky si prečítajte odpoveď na otázku "Kam sa na manžete umiestňujú manžetové gombíky?".

Ak by ste chceli nosiť manžetové gombíky v tvare studu na košeli od smokingu, začnite tým, že zatlačíte dekoratívnu stranu studu cez zadný otvor a potom prednú časť. Ignorujte gombíky - pri nosení studov nie sú potrené.

S akým druhom košele sa nosia manžetové gombíky?

Manžetové gombíky sa tradične nosia na košeliach s francúzskymi manžetami.

Manžetové gombíky sa dajú nosiť ku každej košeli, ktorá má otvory na manžetové gombíky namiesto samotných gombíkov.

Je vhodné nosiť manžetové gombíky na pohovore?

Odpoveď znie... to závisí:

Od pozície, na ktorú sa hlásite. Od druhu spoločnosti. Od toho, či ide o startup alebo o konvenčnú spoločnosť.

Ak chcete ukázať spoločenskú triedu, silu a dôstojnosť, určite si môžete obliecť manžetové gombíky a nechať zažiariť Váš outfit. V tomto prípade odporúčame zvoliť si tradičné a klasické manžetové gombíky, ako sú zlaté, strieborné (alebo iný šedý a neutrálny kov), perleťové, gombíky s vkusným drahokamom, atď.

Ak sa hlásite na kreatívnejšiu pozíciu, manžetové gombíky sú skvelým spôsobom, ako ukázať Vašu individualitu.

Hovorí sa, že niektorí zamestnanci personálneho oddelenia, s ktorými máte pohovor, môžu považovať manžetové gombíky za okázalé. Preto buďte vždy opatrný a snažte sa zistiť čo najviac informácií o spoločnosti a o pozícii, na ktorú sa hlásite. Pomôže Vám to urobiť správne rozhodnutie.

Ako by ste mali skombinovať outfit s manžetovými gombíkmi?

V skutočnosti neexistujú žiadne pravidlá, ale mali by ste vedieť pár vecí, ktoré uľahčia správnu voľbu manžetových gombíkov. Myslíme tým voľbu, s ktorou nemôžete nič pokaziť.

Farby mimo kolesa farieb, ako je biela, sivá, čierna, strieborná, sa vždy jednoduchšie kombinujú.

Ak nosíte aj iné kovové doplnky okrem manžetových gombíkov, uistite sa, že zodpovedajú ich farbe. Napríklad, ak máte zlaté hodinky a zlatú kravatovú sponu, zvoľte si aj zlaté manžetové gombíky.