365 dní na vrátenie tovaru - bez udania dôvodu!
Doručenie 4 € - Možnosť doručenia zadarmo nad 39 €-
Kontaktujte nás

Kravata – Vaša kompletná príručka

Naučte sa všetko o kravatách. Od farebného zladenia a výberu látky, až po viazanie klasických kravát.

Kto by nechcel takú peknú kravatu, že keď vstúpite do miestnosti, ľudia o nej okamžite začnú rozprávať? Je to lepšie ako kolektívne ticho s cvrlikaním cvrčkov v pozadí. Oscar Wilde raz povedal, “Dobre zaviazaná kravata je prvý vážny krok v živote.” Ak je toto váš prípad… je čas vykročiť.

1 Kravata – vaša kompletná príručka 1.1 Ako nosiť kravaty 1.2 Tkaniny používané na kravatách 1.3 Kravaty, ktoré by ste mali poznať 1.4 3 spôsoby ako viazať kravatu 1.5 Kravatové doplnky1.6 Ako skombinovať kravatu s košeľou? 1.7 Biela košeľa 1.8 Modrá košeľa 1.9 Košeľa s modrými pruhmi alebo kockovanými vzormi 1.10 Košeľa s ružovými pruhmi alebo kockovaným vzorom 1.11 Pridanie saka1.12 Najlepšie tipy pre kombinovanie kravaty a košele1.13 Prehľad o histórii kravát 1.14 Vy sa pýtate - my odpovedáme

Ako nosiť kravaty

Základným princípom kravaty je, že viazanie a nosenie by malo pôsobiť bez námahy. Typ elegantnej nonšalancie, ktorá vychádza z praxe a zanecháva dokonalosť doma.

Dĺžka kravaty

Špička kravaty by mala byť tesne nad prackou opasku.

Šírka kravaty

Kravaty prichádzajú v rôznych šírkach, od úzkych až po prehadzovky v disko-štýle so štandardnou šírkou od 5-7 cm. Jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich šírku kravaty sú klopy obleku. Kravata by mala byť v najširšom mieste zhruba rovnaká ako klopa obleku.

Všeobecne platí, že by ste mali nosiť užšie kravaty s tenkými klopami a širšie kravaty so širšími klopami.

Zvážte aj stavbu vášho tela. Máte široké ramená? Vyskúšajte širšie klopy a kravaty. Ak ste štíhly a máte malý vzrast, vyberte si užšiu kravatu a klopu.

Anatómia kravaty

Pochopenie konštrukcie kravaty z vás urobí informovaného kupujúceho. Tieto informácie vám taktiež zaručia, že si kúpite kravatu, ktorá je nielen pekná, ale aj trvácna.

  1. Čepeľ – Hlavné telo kravaty.
  2. Vyklopenie – Materiál prišitý na zadnú stranu špičky a chvosta. Rovnaké vyklopenie nazývame vtedy, keď bol použitý rovnaký materiál ako na celej kravate. Dekoratívne vyklopenie je použitie iného materiálu. Ak bola použitá textília nižšej kvality, možno by ste mali zohľadniť kvalitu celej kravaty - aj cena by mala byť nižšia.
  3. Hustý steh – Husté prešívanie drží 2 strany pokope a udržuje tvar kravaty.
  4. Štítok – Môže byť na ňom názov spoločnosti alebo meno dizajnéra.
  5. Slučková obruč – Keď je kravata zaviazaná, do slučky môže byť vložená malá čepeľ, čím sa skryje. Dvakrát si overte, či sa dá cez obruč malá čepeľ prestrčiť. Keď je obruč vyrobená z rovnakého vysoko kvalitného materiálu ako plášť, je to dobré znamenie, že pri výrobe neboli použité žiadne obchádzky a kravata je naozaj kvalitná.
  6. Krk – Stredná časť kravaty.
  7. Plášť – Vonkajšia tkanina kravaty - nazývaná aj obálka. Máte možnosť vybrať si medzi hodvábom, vlnou, bavlnou alebo polyesterom.
  8. Spoj – Miesto, kde boli zošité jednotlivé kusy materiálu. Kvalitná kravata je vyrobená z obálky orezanej na presný uhol - 45 stupňov od hotového okraja tkaniny. Ak by kravata nebola orezaná týmto spôsobom, nebude visieť rovno, ani neodolá každodennému používaniu.
  9. Výplň – Vnútorný materiál dodáva kravate tvar a poskytuje odolnosť voči pokrčeniu. Kvalitná kravata obsahuje vlnu kvôli jej mäkkosti, trvácnosti a odolnosti voči pokrčeniu. Niektoré kravaty používajú bavlnu alebo syntetiku, čo sú menej kvalitnejšie materiály ako vlna.
  10. Chvost – Tenký koniec kravaty. Keď je kravata zaviazaná, mal by pasovať k slučkovej obruči.
  11. Slepý steh – Skrytý steh, ktorý drží dva konce spolu (súvisí s hustým stehom).
  12. Štítok s informáciami o produkte – Môže zahŕňať krajinu výroby a špeciálne pokyny týkajúce sa čistenia.

Tkaniny používané na kravatách

Najpoužívanejšie tkaniny na kravatách sú hodváb, vlna, bavlna a polyester. Každý druh tkaniny má nejaké výhody, ale hlavný dôraz by sa mal klásť na vizuálnu štruktúru. Podobne ako u vreckoviek do saka a motýlikov, aj pri výbere látky kravaty sa snažte vytvoriť kontrast.

Napríklad elegantná hodvábna kravata pekne kontrastuje s hrubým vlneným sakom alebo bavlnenou vreckovkou do saka. Podobne, hrubá vlnená kravata sa hodí k hodvábnej vreckovke do saka alebo veľmi jemnému obleku.

Hodvábne kravaty

Hodvábne kravaty sa ľahko skladujú a sú príjemné na dotyk. Tento prírodný materiál je síce veľmi luxusný, ale veľmi ťažko sa čistí a ľahko sa krčí.

Vlnené kravaty

Vlnené kravaty dodávajú vášmu outfitu štruktúru a hĺbku a sú k dispozícii aj vo vysokokvalitných typoch, ako je kašmírska vlna. Vlnená kravata je známa tým, že sa na nej viažu väčšie uzly, ale čistí sa ťažšie a môže sa scvrknúť, ak o ňu nie je dobre postarané.

Bavlnené kravaty

Kravaty vyrobené z bavlny sa jednoducho žehlia, čistia a skladujú. Majú aj pridaný bonus, sú pevné a odolné. Môžu sa však v horúcej vode stiahnuť a ľahko sa krčia.

Polyesterové kravaty

Polyesterové kravaty sú ľahké a jednoducho sa skladujú. Môžu vyzerať lacno, pretože sa vo svetle zvyknú lesknúť, čo v porovnaní s hodvábom vyzerá umelo.

Kravaty, ktoré by ste mali poznať

Akákoľvek kvalitná zbierka kravát musí obsahovať viac ako jeden typ alebo štýl kravaty. Je úplne v poriadku mať svoj obľúbený kúsok, ale nemali by ste si nechať ujsť ani zábavnú kravatu s polka bodkami nosenú v správnom kontexte. Obávate sa, že sa jedna z vašich obľúbených kravát zašpiní? Tento problém riešime v našej príručke o tom, ako skladovať, čistiť a žehliť kravaty.

Jednofarebné kravaty

Jednofarebné kravaty sú kravaty, ktoré majú iba jednu farbu. Najvšestrannejšie sú tmavomodré a vínové kravaty, ktoré vyzerajú elegantne s takmer akýmkoľvek oblečením a sú vhodné pre začatie vašej kolekcie. Môžete tiež experimentovať s bledšími odtieňmi v teplejších mesiacoch a počas neformálnych príležitostí.

Pruhované kravaty

Pruhované kravaty sú jedny z najobľúbenejších kravát pre obchodné príležitosti, a jednoducho sa kombinujú s množstvom outfitov. Všeobecným princípom je, že čím sú pruhy širšie a tenšie, tým je kravata formálnejšia.

Kravaty s polka bodkami

Nielenže kravaty s polka bodkami vyzerajú jednoducho, rafinovane a elegantne, ale je nepravdepodobné, že by sa bili s inými položkami, ktoré nosíte... za predpokladu, že vaše nohavice nie sú v rovnakom vzore. Do tejto kategórie by mohli patriť aj iné „bodkované“ kravaty, ako sú malé štvorčeky, diamanty alebo iné tvary.

Kravaty s Paisley vzormi

Podobne ako kravaty s polka bodkami, aj kravaty s paisley vzorom sú zaujímavou alternatívou k jednofarebným kravatám. Paisley je stredovýchodný kvetinový vzor, ktorý bol základom celej histórie.

Pletené kravaty

Pletené kravaty sú kravaty, ktoré sú pletené. Nečakali ste to, však? Pletenú kravatu môžete určiť vďaka štruktúre, ktorá je hrubšia ako klasické tkané kravaty. Tieto kravaty majú plochý a nie kužeľovitý koniec.

Pletené kravaty sú veľmi neformálne a sú vhodné na každodenné nosenie.

Vianočné & Kreslené kravaty

Obvykle bývajú zábavné a dúfajme, že aj vtipné. Kreslené kravaty sa najlepšie hodia na rodinné stretnutia, nedeľné grilovačky a môžete ich nosiť namiesto škaredých vianočných svetrov. Kvôli vašej kariére neodporúčame nosiť tento typ kravaty na pracovný pohovor. Iba ak vám otázky bude dávať Santov malý pomocník ... a v tom prípade neváhajte a dajte si ju na seba!

Grenadínová kravata

Grenadínová kravata má tvar ako klasické kravata s kužeľovitým koncom a štandardnou šírkou, ale je oveľa vhodnejšia na formálne príležitosti ako iné pletené kravaty. Okrem šírky a konca sa grenadínové kravaty líšia v spôsobe tkania, ktoré je omnoho zložitejšie a tesnejšie. Preto sú aj dosť drahé.

Kravaty Macclesfield

Kravaty Macclesfield sú pomenované podľa mesta v anglickom Cheshire, ktoré je od 17. storočia preslávené tkaním hodvábu a konkrétnym typom vzoru, ktorý sa v meste vyrábal. Tento typ vzoru je rovnaký ako vzor Foulard alebo ako tapetové kravaty. Kravaty Foulard majú jednoduchý opakujúci sa geometrický vzor, ktorý zvyčajne zahŕňa kvety, geometrické tvary - štvorce, diamanty, bodky - alebo jednotlivé tvary paisley.

Macclesfield je dnes považovaný za všeobecný názov pre kravaty s malými geometrickými tkanými vzormi. Tieto vzory by mali byť z tkaného hodvábu.

3 spôsoby ako viazať kravatu

Naučiť sa viazať kravatu je najdôležitejší krok pri jej nosení. Teraz prišiel čas na ten vážny krok, o ktorom hovoril pán Wilde.

Odporúčame začať s košeľou, ktorá bola predtým opratá a nosená, aby ste sa vyhli všetkému, čo je príliš tvrdé. Po uviazaní uzla na kravate si jednoduchšie zapnete vrchný gombík.

Uzol Four-In-Hand

Four-In-Hand sa často označuje ako jednoduchý uzol, pretože sa najjednoduchšie učí… a vyzerá skvele so záhybom! Najlepšie sa hodí pre mužov s menšími krkmi alebo s kravatou z ťažšej tkaniny.

Kliknite sem pre zobrazenie tohto videa v dánčine, francúzštine, holandčine, taliančine alebo španielčine.

Ako si zaviazať kravatu s uzlom Four-In-Hand

  1. Začnite so širokým koncom kravaty na ľavej strane. Mal by sa nachádzať asi 20 cm pod úzkym koncom vpravo.
  2. Prekrížte široký koniec vodorovne pred úzkym koncom pod bradou.
  3. Vytiahnite široký koniec a preveďte ho cez slučku okolo krku.
  4. Držte prednú časť uzla voľne ukazovákom a preveďte široký koniec dole cez prednú slučku.
  5. Utiahnite uzol tak, že držíte úzky koniec a posúvate uzol hore.

Uzol Polovičný Windsor

Uzol Polovičný Windsor je taktiež asymetrický, ale je širší a štruktúrovanejší ako Four-In-Hand s úhľadným trojuholníkovým tvarom. Klasická, dokonalá rovnováha formality s každodenným nosením. Jeho stredná veľkosť sa bude hodiť k väčšine golierov. Najlepšie sa hodí pre stredne ťažké kravaty.

Kliknite sem pre zobrazenie tohto videa v dánčine, francúzštine, holandčine, taliančine alebo španielčine.

Ako si zaviazať kravatu s uzlom Polovičný Windsor

  1. Začnite so širokým koncom kravaty na ľavej strane a úzkym koncom vpravo. Široký koniec by mal byť dlhší ako úzky.
  2. Prekrížte široký koniec vodorovne pred úzkym koncom, aby ste vytvorili X tesne pod bradou.
  3. Omotajte široký koniec okolo a za úzky koniec.
  4. Preveďte široký koniec cez otvor v blízkosti krku.
  5. Omotajte široký koniec cez prednú časť tenkého konca.
  6. Pretiahnite široký koniec pod a cez otvor na krku. Pretiahnite široký koniec uzla cez slučku vytvorenú na prednej strane.
  7. Utiahnite uzol ťahaním nadol na široký koniec.

Uzol Plný Windsor

Plný Windsor je veľký uzol, ktorý často používajú ozbrojené sily pre vyjadrenie svojej autority a formality. Windsor vytvára symetrický trojuholníkový povrch a najlepšie sa hodí k širším krkom a kravatám z ľahkých tkanín.

Ako si zaviazať kravatu s uzlom Plný Windsor

  1. Začnite so širokým koncom na ľavej strane, ktorý visí 12 cm pod opaskom.
  2. Prekrížte široký koniec vodorovne dopredu, aby ste pod bradou vytvorili X.
  3. Dajte široký koniec hore a pod slučku okolo krku.
  4. Preneste ho cez slučku a potiahnite široký koniec úplne nadol.
  5. Preveďte široký koniec okolo a za uzol, a dajte ho na druhú stranu.
  6. Obtočte široký koniec cez vrchnú časť slučky okolo goliera a vráťte ho dole. Teraz máte 2 slučky na oboch stranách tenkého konca.
  7. Preveďte široký koniec cez prednú časť uzla a vytvorte pás. Prstom ho pridržte na mieste.
  8. Preveďte široký koniec pod slučku smerom k brade.
  9. Potiahnite široký koniec cez predný pás (krok 7).
  10. Potiahnite široký koniec úplne nadol a vyhlaďte všetky záhyby na uzle.

Ako uviazať kravatu so záhybom pod uzlom

Neslávny "dimple" je mierny záhyb tesne pod uzlom. Či už je kravata vyrobená z vlny, hodvábu, kašmírskej vlny alebo je to váš obľúbený pletený kúsok, tento záhyb môže vzniknúť naozaj na všetkých druhoch kravát.

  1. Keď si uviažete kravatu, stlačte palec a ukazovák dohromady tesne pod uzlom tak, aby vznikol záhyb.
  2. Keď držíte záhyb na mieste, pevne zatiahnite kravatu.
  3. Upravte záhyb, aby ste ho zvýraznili.

Kravatové doplnky

Medzi najznámejšie kravatové doplnky patria kravatové klipsne, retiazky, popruhy, spony a ihlice. Hlavný účel týchto položiek je udržať vašu kravatu na mieste… avšak, je toho oveľa viac.

Kravatové popruhy skrotia kravatu v divokom vetre. Obávate sa, že sa kravata namočí do polievky? Vyskúšajte kravatovú sponu alebo retiazku. Vyzerá uzol sploštene? Použite ihlice do goliera, aby ste uzol posunuli mierne dopredu pre vydutie.

Ako skombinovať kravatu s košeľou?

Najdôležitejšia rada je, aby ste skombinovali kravatu s vaším oblekom - nie oblek s vašou kravatou. Inými slovami, najprv si kúpte oblek a košeľu ... a potom si kúpte kravatu, ktorá sa k nim hodí.

  • Užšia kravata sa hodí k obleku v modernom strihu.
  • Vyhnite sa extrémne širokým alebo úzkym kravatám. Štandardná šírka je 5 až 7 cm v najširšom mieste. Keď tieto veľkosti prekročíte, môže to pôsobiť zastaralo.
  • Vaša kravata by mala byť tmavšia ako farba jednofarebnej košele.
  • Biele košele, vrátane smotanových a sivobielych, sa dajú nosiť s takmer všetkým. Čierne, sivé a námornícke-modré obleky sú podobné - hodí sa k nim takmer všetko.
  • Noste výraznú farbu, aby ste oživili outfit.
  • Ak máte radi vzorované košele a blejzre, uistite sa, že kravata dopĺňa základné farby košele. Základná je hlavná farba.

Toto je len veľmi všeobecný, ľahko dodržiavateľný súbor pravidiel. My sme ale veľkí fanúšikovia vzorov. Naučiť sa, ako s nimi pracovať, nie je tak ťažké, ako si možno myslíte, a vyskúšanie stojí za to. Stačí vám len trošku sebadôvery.

Biela košeľa

Biela je univerzálna farba a môžete k nej nosiť akúkoľvek kravatu.

Modrá košeľa

Bledomodrá košeľa vyzerá dobre s kravatou v modrej farbe rôznych odtieňoch, ale aj s tmavozelenou, vínovou, ružovou farbou, a s odtieňmi žltej.

Košeľa s modrými pruhmi alebo kockovanými vzormi

Noste kravatu v tmavšej farbe ako je košeľa a s väčšími vzormi ako sú pruhy alebo kocky na košeli.

Košeľa s ružovými pruhmi alebo kockovaným vzorom

Noste kravatu v tmavšej farbe ako je košeľa a s väčšími vzormi ako sú pruhy alebo kocky na košeli.

Pridanie saka

Kľúčom k pridaniu saka k týmto kombináciám je to, že jeden z týchto troch kúskov - košeľa, kravata a sako - musí byť jednofarebný.

Najlepšie tipy pre kombinovanie kravaty a košele

  1. Najskôr si vyberte oblek a košeľu. Vaša kravata by mala byť posledná vec, ktorú si kúpite.

    Vždy je ľahšie nájsť kravatu, ktorá sa hodí k vašej košeli… ako nájsť košeľu, ktorá by sa hodila k vašej kravate.

Viac sa dočítate v našom sprievodcovi pre čistenie, uskladnenie a žehlenie kravát.

Prehľad o histórii kravát

Najstaršie kravaty sú nosené v slávnej Terakotovej armáde v Xi’an, Čína. Túto armádu tvoria vojaci ktorí boli pochovaní, aby chránili svojho cisára v posmrtnom živote pred cca 210 rokov pred n.l. V histórii kravaty slúžili ako znak bohatstva a postavenia. Moderná kravata však pochádza priamo od... chorvátskych žoldnierov zo 17. storočia (stavíme sa, že toto ste nečakali).

Títo nájomní vrahovia boli elitnými jednotkami pracujúcimi vo Francúzsku počas tridsaťročnej vojny. Kráľa Ľudovít 14. zaujali títoo noví vojnoví hrdinovia a začal ich napodobňovať - okrem toho vymenil aj svoje červené šály za masívne biele čipkované kravaty. Kravata sa po francúzsky povie „cravate“ a je odvodená od slova chorvátčina – „croate“. V klasickom sykofantickom štýle potom parížska elita napodobnila kráľa a kravata sa rozšírila do celej francúzskej spoločnosti.

V roku 1660 sa Charles II vrátil z exilu v Paríži do Anglicka a priniesol túto novú módu so sebou. Čas plynul a dizajn kravaty sa počas priemyselného veku zmenil k jednoduchšiemu, pretože potreba kravaty, ktorá ostane uviazaná, sa zväčšovala.

V priebehu rokov prešla kravata mnohými formami, od divokých farieb v 70. rokoch až po úzke kravaty nosené hipstermi. Bez ohľadu na časové obdobie, kravata predstavuje individuálny štýl a vždy urobí dojem.

Vy sa pýtate - my odpovedáme

Prečo muži nosia kravaty?

Moderné kravaty väčšinou slúžia na dekoratívne účely a používajú sa na preukázanie osobnosti a / alebo sú požadované v práci.

Vyrábajú sa kravaty v rôznych dĺžkach?

Väčšina kravát má rovnakú štandardnú dĺžku okolo 145 cm. Pre vysokých mužov sú k dispozícii dlhšie kravaty, ktoré majú okolo 157 cm.

Aký je najjednoduchší spôsob viazania kravát?

Myslíme si, že najjednoduchší spôsob vizania je Four-In-Hand. Ale s praxou sa dá zjednodušiť čokoľvek.

Aké kravaty sa hodia do kancelárie?

Všeobecne platí, že úzke kravaty sú neformálne a nie sú vhodné do práce. Čím tmavšia kravata je, tým je formálnejšia. Keď máte pochybnosti, zvoľte si jednofarebnú kravatu vo vínovej alebo tmavomodrej farbe.

Akú farbu košele a kravaty by som si mal zvoliť k obleku v námorníckej modrej farbe?

Oblek v námorníckej modrej farbe je jedným z najuniverzálnejších oblekov, ktorý môžete vlastniť. Klasická košeľa by bola biela. Kvôli jednoduchosti odporúčame kravatu z červenej rodiny. Červené kravaty sa hodia k modrému obleku lepšie ako k inej farbe obleku.

Ak hľadáte diskrétnejšiu možnosť, vyberte si lososovú, koralovú, ružovú alebo vínovú. Tie patria do červenej rodiny, ale nie sú až tak odvážne ako červená.

Aké je správne umiestnenie kravatovej spony?

Umiestnenie kravatovej spony by malo byť vždy medzi tretím a štvrtým gombíkom v hornej časti košele. Prečítajte si nášho kompletného sprievodcu o tom, ako správne nosiť kravatovú sponu.

Prečo sú kravaty takmer vždy viazacie, ale motýliky sú väčšinou predviazané?

Väčšina mužov vie, ako si uviazať kravatu. Je to rýchle a ľahko sa to učí. Motýliky sú viac komplexnejšie.

Aké kritériá by som mal uplatniť pri výbere typu viazania kravaty?

Určite chcete mať taký uzol, ktorý sa bude hodiť do špecifickej situácie. Širšie uzly, ako Plný Windsor, sú autoritatívnejšie a formálnejšie.

Tenšie uzly, ako napríklad Four-In-Hand, sú neformálne a predstavujú voľný štýl.

Ktorý uzol si vyberiete, bude závisieť aj od materiálu, z ktorého je kravata vyrobená. Hrubšie materiály sú vhodnejšie pre tenšie uzly… aby neboli príliš veľké. To isté platí pre tenšie materiály.

Môžem dať do práčky hodvábnu kravatu?

Určite nie! Tým by sa zničila. Prečítajte si viac o tom, ako uskladniť, čistiť a žehliť kravaty, a čo najlepšie kravatu využite.

Môžem nosiť kravatu so smokingom?

Kravatu so smokingom nosiť môžete. Je to čoraz viac a viac bežnejší spôsob, ako sa 'obliecť' na formálne príležitosti.

Osobne si myslíme, že ak si oblečiete smoking, mali by ste si zvoliť motýlika. Ale ak idete do kravaty, aspoň sa uistite, že je vyrobená z čierneho hodvábu.

Aké kravaty by som mal nosiť v zime?

Na zimu sú vo všeobecnosti vhodnejšie vlnené kravaty s ich hrubšou, pevnejšou štruktúrou. Pokiaľ ide o farby, zvoľte tmavšie odtiene modrej, šedej a hnedej. A nezabudnite na vianočnú kravatu.

Aké kravaty by som mal nosiť v lete?

Na rozdiel od hrubých, vlnených kravát v zimných farbách, cez leto by ste mali nosiť ľanové alebo bavlnené kravaty vo svetlých a jasných farbách.

Ponúkate vreckovky do saka, ktoré pasujú ku kravatám?

Túto otázku dostávame na dennej báze. A odpoveď je áno, ponúkame!

Ak chcete nájsť vreckovky do saka, ktoré pasujú k vašej farebnej kravate, použite naše interaktívne koleso farieb v článku 7 základných pravidiel o kombinovaní pánskych doplnkoch. Dokonalú kombináciu nájdete za pár sekúnd.